На Закарпатті міський голова отримує зарплату втричі більшу від Президента України

Закарпатські міські голови, згідно з даними декларацій, мають чималі статки.

Однак ми аналізуємо не їхній бізнес, не їхні банківські вклади, а в даному випадку тільки державну заробітну плату. Тому оперуватимемо тільки цими сумами.

Але почнемо з загальних зарплат тих, хто займає аналогічні посади в інших куточках держави.

Оскільки мер Києва Віталій Кличко ще не подав декларацію, то для порівняння візьмемо очільника другого за величиною міста України Харкова Геннадія Кернеса.

Так от. Його річний прибуток за рахунок заплати на посаді мера складає 851 тисячу 370 гривень. Здавалося б, багато. Але Харків – місто-мільйонник, центр індустрії з населенням більше ніж 1 мільйон 443 тисячі осіб.

Андрій Садовий, міський голова Львова, згідно з останнім звітом за рік заробляє 491 тисячу 780 гривень.

У Геннадія Труханова – керманича Одеси зарплата за минулий рік склала всього  164 тисячі 167 гривень.

А от у нас на Закарпатті навіть у маленьких містах мери можуть мати набагато більше.

Почнемо з Тячева. Його голова Іван Ковач торік заробив 258 тисячі 353 гривні. Це більше, ніж Труханов, однак набагато менше за інших міських голів нашого краю.

Андрій Балога, мер Мукачева за минулий рік задекларував 320 тисяч 560 гривень зарплати.

А от Богдан Андріїв, міський голова Ужгорода – 582 тисячі 655 гривень.

Але це не найбільша зарплата у області.

Справжнім рекордсменом став Володимир Кащук, мер Хуста, невеликого містечка, де немає ні потужних заводів, ні діючих великих підприємств.

Він торік заробив у міській раді 1 мільйон 121 тисячу 855 гривень (із декларацією можна ознайомитись тут).

 

Крім того, керманич Хуста отримує ще й пенсію в розмірі 38 тисяч 156 гривень (для порівняння на сьогодні мінімальна пенсія складає 1497 гривень, що становить 17964  гривень на рік, і її отримують 77 тисяч 239 закарпатських пенсіонерів).

І це не Харків, не Одеса, не Львів і навіть не Ужгород, а маленьке провінційне містечко з населенням 28 тисяч 600 осіб. Виходить, що ті, хто краще працюють отримують набагато менше, ніж там, де люди не мають роботи взагалі.

Або для прикладу у майже рівнозначному за кількістю населенні місті Сарни Рівненької області мер у минулому році отримав 119 тисяч 112 гривень зарплатні, або Тернівці Дніпропетровської області  з населенням 28 тисяч 853 осіб міський голова за 2018 рік заробив 123 тисячі 19 гривень, чи очільник міста Золотоноша Черкаської області з населенням 28 тисяч 321 особа взагалі торік одержав усього 44 тисячі 676 гривень.

Тож звідки в Хусті такі мільйонні зарплати? Якщо навіть у Петра Порошенка як у Президента України  торік зарплата була лише 336 тисяч гривень, а в голови Верховної Ради Андрія Парубія – 228 тисяч 721 гривня.

Більше про декларації закарпатських чиновників читайте у свіжому номері газети «Неділя Закарпатські новини» від 12 квітня.

zakarpatpost.net