Чи виповзуть нині закарпатські гади

7 квітня трапляються різні дива. Колись наші предки вважали, що на Благовіщення оживає вся природа і пов’язали з цим святом багато різних прикмет.

Наприклад, старі люди досі кажуть, що  7 квітня не можна іти в ліс чи на поле і щось звідти приносити додому – чи то квіти, чи то гілки дерев. Мовляв, уся нечисть після цього тягнутиметься до хати.

Цей день вважався святом землі, люди вірили, ніби Бог на Благовіщення вдихає в неї життя. Тому здавна вірили, що 7 квітня виповзають на поверхню мурахи, черв’яки та змії

Насправді ж у цьому році закарпатські гади вже прокинулись.

Крім того, в цей день не прийнято розсаджувати розсаду. Вірили, що вона буде слабка.

І ще радили одягати лише чистий одяг, але ні в якому разі не новий, бо нібито він швидко порветься.

Також 7 квітня прийнято годувати тварин, пригостити диких птахів бодай жменькою насіння, а от комусь щось позичати заборонялося – аби не віддати від себе щастя.

Також не можна було шити, аби не зашити везіння.

Дівчата 7 квітня до сходу сонця вмивалися, аби бути весь рік гарними, а заміжнім жінкам потрібно було назвати сорок разів назвати чоловіка «милим», щоб весь рік у хаті панували любов і мир.

Найдивнішою прикметою було те, як старі люди рекомендували розбагатіти. Вони стверджували, що якщо на Благовіщення вкрасти у когось монетку або якусь річ, бажано від заможної людини, то гроші самі потечуть у кишені.

Звичайно, сьогодні  у це мало хто вірить, адже багато прикмет звучать дуже смішно.