Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 7 квітня

День на Закарпатті був багатим на події.

Василь Гомонай розповів про сучасні революційні методи лікування раку,  закарпатські мінерали, які очищають воду і про те, як у нього на очах хотіли зарізати президента

Чи мріяли ви колись про таблетку, випивши яку, їсти не потрібно буде зовсім? Як космонавти протягом тривалого часу обходяться без харчування? Чи можна очищати воду за допомогою солі? Чим корисні закарпатські цеоліти? Як викладають хімію у Малі та Алжирі?

Про це та багато іншого у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» під час наших «Недільних бесід» ми говорили з відомим українським винахідником, професором УжНУ, доктором хімічних наук Василем ГОМОНАЄМ.

– Кажуть, що Мендєлєєву таблиця приснилася. Чи снилися якісь винаходи вам?

– Чи снилися – не впевнений, але коли щось залізе в голову, то заснути не можу точно. Засинаю о 12, о 2 годині ночі.

Марія поверталася із Мукачева вся переповнена щастям. Вона купила там таку чудову сукню, що аж сама собі заздрила. Це така рідкість, щоб тобі все пасувало – і колір, і модель. А тут все прекрасно збіглося. Вона сподівалася, що в цій сукні буде виходити заміж. Це мало бути її третє заміжжя, бо два попередні шлюби були невдалі. Перший чоловік любив гуляти, другий став алкоголіком. Витримати таке життя вона довго не могла, тому подала на розлучення, пише популярна на Закарпатті газета «ПОРАДИ».

Але коли у неї з’явився Андрій, їй здавалося, що на її вулиці настало свято. Ні, вона зовсім не відчувала себе обділеною життям і раніше. Адже мала три – хай і невеличкі – фірми, які дозволяли їй наповнювати власне життя безмежними радощами. Вважала себе самодостатньою жінкою. Звичайно ж, були в неї і якісь там випадкові коханці. Але Андрій своєю раптовою появою просто взяв і затьмарив їх усіх. Він завжди так захоплено на неї дивився, ловив її кожне, навіть найменше бажання, а ще й намагався допомагати по господарству.

Прийшла в неділю баба Анця із церкви. Вдоволена така. Настрій гарний, весняний. На вулиці потепліло, невістка з онучкою обід приготували, який вичитали  у газеті «Неділя Закарпатські новини». Пообідали вони, поговорили про політику, Томос та любаску дяка Ферія і вийшла баба мало на лавиці на сонечку погрітися.

Раз лиш бачить, ідуть до неї сусідки, пише газета «Неділя Закарпатські новини»

«Но зараз усі плетьки в селі буду знати», – подумала стара про себе, бо обидві любили кістки всім помити.

«Йой, Анцьо, а ти нині в церви у новому хустьови була, – заговорила до неї Маріка. – Ото ти син із чеху привіз чи у вароши у бовті купилась?»

«Дідо ми купив на 57 году спільного життя, – відрізала баба, щоб жінки їй позаздрили, хоча насправді хустка провалялася в неї у шафі може й більше років, бо вона просто про неї забула і знайшла випадково, коли вирішила половину старого одягу викинути і спалити.

«Жоно добра. Чулувік не має жоні хустя дарити. Ото до сльоз! Нашто такий подарок уд нього бралась! Ото недобра примета!» – втурилася в розмову Меланка.

Ужгород – місто квітуче… І не лише завдяки сакурам. Тут квіти ростуть навіть на деревах…

Нині біля них багато охочих зробити фото.

Біля Закарпатської ОДА буяють магнолії.

Великі рожеві бутони приваблюють погляд і радують красою.

Як стверджують палеонтологи, тюльпанові дерева відомі ще з крейдяного періоду. Їхня батьківщина – Північна Америка, в Україні з’явилися у  ХVІІ столітті.

Загалом у природі існує понад 200 видів магнолій, в Ужгороді квітують лише окремі з них.

Інформацію опублікувало у соцмережі Рахівське лісництво.

“Під час «сезону тиші» на Рахівщині затримано браконьєрів

Співробітники Рахівського лісодослідного господарства спільно з представниками ТМР «Грінвуд» затримали браконьєрів, – йдеться у повідомленні. –

Так під час проведення рейду по Щаульському лісництву зафіксовано факт незаконного полювання, в результаті чого була незаконно добута одна особина самця козулі європейської (Capreólus capreólus) та затримано двох осіб.

При огляді речей виявлено тушу впольованого цапа та незареєстровану мисливську рушницю.

На місце події викликано співробітників Рахівського відділення поліції, якими проводяться слідчі дії.

Нагадуємо також, що з 1 квітня у лісах Закарпаття розпочався «сезон тиші», який триватиме до 15 червня.

Головна мета сезону тиші – охорона середовища існування диких тварин на період їх масового розмноження.

Під час «сезону тиші» забороняється проведення робіт та заходів у природному середовищі, які є джерелом підвищеного шуму та неспокою (пальба, проведення вибухових робіт, феєрверків, санітарних рубок лісу, проведення ралі та інших змагань на транспортних засобах).”

Закарпаття поступово починає вкриватися цвітінням дерев. Зараз дивовижна пора, коли природа буяє. Краса – на кожному кроці.

Чи не в кожному населеному пункті уже скоро розквітнуть сакури. А в Ужгороді, сакуровій стлиці України, японські вишні вже починають розкривати свої перші бутони. Але не тільки вони.

Починають розквітати і абрикоси, і сливи, і нші плодові культури.

У білосніжних нарядах дерева надзвичайно гарні. Здається, що на їхніх гілках – завмерли сніжинки або метелики.

Загалом цвітіння дерев на Закарпатті триватиме ще близько трьох  тижнів.

Природа області настільки унікальна, що коли в одних районах дерева відцвітають, то в інших, більш холодних, ще лише-лише починають цвісти.

Закарпаття заполонили великодні корзини.

Ціни на них різні. Вартість залежить від декору. Найдешевші кошики можна знайти навіть по 100 гривень.

Утім задекоровані коштують дорожче. За маленькі дитячі продавці просять 150-550 гривень. Великі дорослі – в середньому коштують 500-750.

Є й по 1000 – 1500 гривень, і навіть дорожчі.

Виглядають вони дуже барвисто і в їхньому оздобленні використано різні дизайнерські ідеї.

zakarpatpost.net