Яку роботу найчастіше пропонують в Ужгороді, на Закарпатті та за кордоном

Кого шукають на ринках праці Закарпаття роботодавці, в якій сфері пропонують  найбільше вакансій, скільки готові платити закарпатцям і на яких умовах запрошують працювати наших земляків за кордон? пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Відповіді на всі ці питання можна знайти у газеті «Робота та навчання».

Зараз персонал шукає багато фірм, кваліфіковані спеціалісти потрібні у всіх сферах. Однак, як розповіли у закарпатській газеті «Робота та навчання», найбільш затребуваними є швачки,  продавці, кухарі, помічники кухарів, бармени, будівельники, торгові представники, прибиральниці.

Саме їх запрошують на роботу найчастіше.

Крім того, роботодавці шукають далекобійників, автослюсарів, касирів, покоївок, нянь, кондитерів, працівників у теплиці, спеціалістів у готельні комплекси. Є в Ужгороді і чимало різних вакансій для водіїв, працівників деревообробної галузі, бухгалтерів, операторів лотерейного клубу, фрезувальників, диспетчерів, працівників автостанцій, медсестер. Можуть знайти собі роботу в Ужгороді і механіки, вантажники, охоронці, столярі, і вахтери, і різні підсобні робітники, і працівники у рибні цехи, і електрики, і сантехніки.

Звісно, найлегше знайти роботу представникам робітничих професій, але для тих, хто хоче працювати за університетським дипломом, вакансії також є. Наприклад, для психологів, досвідчених менеджерів, адміністраторів готелів та туристичних комплексів, інженерів з охорони праці.

Оскільки останнім часом почали набувати популярності приватні медичні кабінети, тож у лікарів з’явилася чудова можливість знайти нову роботу. Наприклад, одна з компаній шукає стоматологів, зубних техніків, дитячих стоматологів та асистентів стоматологів. Для лікарів із досвідом, які проживають не в Ужгороді, пропонують навіть житло, крім того, запрошують на роботу студентів-п’ятикурсників.

А скільки готові роботодавці платити закарпатцям? За  даними газети «Робота та навчання», наші земляки можуть у середньому розраховувати заробити 7-10 тисяч гривень на місяць. Є і більші, є й менші зарплати, пропонується і погодинна, і подоба оплата роботи.

Наприклад, продавцям-касирам в Ужгороді, операторам виробництва на заводі пропонують 10 тисяч гривень, завідувачу складом будівельних матеріалів – 12 тисяч, мийникам автомобілів – 7 тисяч, комплектувальнику електроінструментів – 9 тисяч, оператору лотерейного клубу – 6 тисяч, працівникам з обробки риби – 11 тисяч, у супермаркеті продавцям – 6 тисяч, виготовлювачу піци, пекарям-кондитерам – 6500, касирам, пекарям, тісторобам – 7 тисяч, обвалювальнику м’яса – 7500, завідувачу кондитерським виробництвом – 9500 гривень. А от швачкам, технологам, майстрам швейного виробництва, термообробникам, механікам швейного обладнання готові заплатити до 20 тисяч гривень.

Крім того, за інформацією закарпатської газети «Робота та навчання», на Закарпатті користуються попитом послуги з вивчення іноземних мов.

Найчастіше це репетитори з англійської, німецької, угорської, словацької та польської мов. Загалом на англійську попит найбільший. Ця мова потрібна як учням, так і студентам та дорослим – для роботи, для того, аби вільно подорожувати світом. До того ж роботодавці знання англійської ставлять як одну з вимог при працевлаштуванні спеціалістів певної ланки.

Також вчителі активно пропонують підготувати випускників до ЗНО, а інших школярів до ДПА (атестації) та контрольних. Стосується це передусім також іноземних мов, фізики, математики, а також для вступників – з малювання та графічного дизайну.

Зараз, коли активізувалося будівництво, робота у цій сфері також стала затребуваною. Тож закарпатців часто запрошують на об’єкти, що зводяться для монтажу дахів, дрібних ремонтів, бетонування сходів, фундаментів, електромонтажу, безпосередньо виконання будівельних робіт

Самі ж наші земляки пропонують послуги з встановлення кахлю, ламінату, складання меблів, декоративного шпаклювання, утеплення фасадів, заміни покрівлі, сантехніки, реставрації ванних кімнат, фарбування стін, клеєння шпалер, побілки, повної реконструкції квартир та будинків, електромонтажних робіт, мурування та бетонування, встановлення вікон та дверей, установки водостічних систем і багато іншого. А ще – демонтаж і знесення будь-яких споруд та розчистку будівельного сміття, різні види висотних робіт.

А яку ще роботу шукають закарпатці. Як повідомили у газеті «Робота та навчання» найбільше оголошень від тих, хто бажає влаштуватися нянями, доглядальницями за літніми або хворими людьми, прибиральницями офісів та будинків і квартир, водіями, вахтерами, сторожами, охоронцями, кухарями, кранівниками, садівниками, медсестрами, продавцями, електрогазозварниками, посудомийницями, офіціантами, виконувати якусь надомну роботу.

Найчастіше шукає роботу молодь, нерідко студенти, або пенсіонери. Однак це ще залежить також від професій, наявного досвіду попередньої роботи.

Частину з тих, хто шукає роботу цікавить неповна зайнятість, гнучкий графік роботи, більшість не хочуть працювати у вихідні. Однак є й такі, хто ладен віддаватися улюбленій професії у будь-який час навіть без вихідних.

Кому ж хочеться за кордон, у газеті «Робота на навчання» можна знайти і такі пропозиції.

Наприклад, для роботи в Польщі потрібні різноробочі (меблярі, зварювальники, будівельники, слюсарі), а також швачки, працівниці на кухні та в сільському господарстві із зарплатою від 18 тисяч гривень. А от у Чехії шукають швачок. Там же потрібні робітники на автомобільний завод.  У Лівію ж із нашої області запрошують лікарів та медсестер, зокрема, анестезіологів, травматологів, хірургів, гінекологів, акушерок, фізіотерапевтів, урологів, офтальмологів, терапевтів, педіатрів, дезінфекторів та інших. Загалом закарпатські  медики користуються великим попитом у багатьох країнах Європи і їм зайти роботу за кордоном досить просто.

Крім того, угорська фірма у місті Мішкольц шукає фахівців із розробки веб-сайтів.  Професія програмістів взагалі зараз у тренді у всьому світі і хорошим фахівцям у ЄС готові платити справді гідні заробітні плати.

Кому ж із закарпатців не хочеться їхати працювати за кордон, але є твердий намір заробити,  той може попрацювати і в інших областях України.

Скажімо, у газеті «Робота та навчання» є чимало вакантних посад за межами нашого краю, але в Україні. Наприклад, фірмі у Борисполі потрібні збиральники вторинної сировини, яким вони готові заплатити 15 тисяч гривень на місяць, підприємство у Київській області шукає вантажників, слюсарів, механіків, водіїв, забезпечуючи при цьому безкоштовне проживання та проїзд і пропонує їм 14-17 тисяч гривень, у Києві за зарплату на договірній основі охоче приймуть будівельників різних спеціальностей, різноробочих та охоронців із Закарпаття, також у Київську область запрошують сімейну пару у якості обслуговуючого персоналу (як працівників для роботи з догляду за будинком), або на рибопереробний завод також на Київщину потрібні робітники, яким пропонують від  11 тисяч гривень на місяць. Нашим землякам гарантують  безкоштовне проживання, ряд бонусів та часто – зайнятість вахтовим методом. Дехто навіть пропонує харчування за рахунок фірми.

Загалом у газеті «Робота та навчання» щотижня багато цікавих і актуальних пропозицій на різний смак. Отже, роботу може знайти кожен, а роботодавці мають змогу підібрати хороший, готовий до вдосконалення, персонал. Головне – завжди вірити в успіх.

Скажімо, у газеті «Робота та навчання» є чимало вакантних посад за межами нашого краю в Україні. Наприклад, фірмі у Борисполі потрібні збиральники вторинної сировини, яким вони готові заплатити 15 тисяч гривень на місяць, підприємство у Київській області шукає вантажників, слюсарів, механіків, водіїв, забезпечуючи при цьому безкоштовне проживання та проїзд і пропонує їм 14-17 тисяч гривень, у Києві за зарплату на договірній основі охоче приймуть будівельників різних спеціальностей, різноробочих та охоронців із Закарпаття, також у Київську область запрошують сімейну пару у якості обслуговуючого персоналу (як працівників для роботи з догляду за будинком), або на рибопереробний завод також на Київщину потрібні робітники, яким пропонують від  11 тисяч гривень на місяць. Нашим землякам гарантують  безкоштовне проживання, ряд бонусів та часто – зайнятість вахтовим методом. Дехто навіть пропонує харчування за рахунок фірми.

Загалом у газеті «Робота та навчання» щотижня багато цікавих і актуальних пропозицій на різний смак. Отже, роботу може знайти кожен, а роботодавці мають змогу підібрати хороший, готовий до вдосконалення персонал. Головне – завжди вірити в успіх.

Володимир  ЗАКАРПАТСЬКИЙ, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net