Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 9 квітня

День на Закарпатті був багатим на події.

В Ужгороді вже цвітуть не лише магнолії, але й сакури. Столиця Закарпаття перетворюється на українську Японію.

На площі Пушкіна вже буйним рожевим квітом вкривалася розлога японська вишня. Біля неї нині вже влаштовували фото сесії.

Журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» знайшов також сакури, що розквітли біля медичного факультету УжНУ та на вулиці Пархоменка.

Ще кілька днів – і все місто стане рожевим.

Справді, навесні Ужгород найкращий, що місто гарне у всі пори року.

Сакурове серце України вже квітне.

Рожевим і білим цвітом вкриваються дерева у всьому місті.

Гостей ще не дуже багато, але прямо біля платформи залізничного вокзалу можна помітити рясно вкриті рожевими квітами дерева.

Пелюстки вже навіть осипаються, на бруквіці їх тисячі і туристи йдуть в Ужгород прямо квітковим килимом.

Зафільмувати це диво природи вдалося і журналісту газети «Неділя Закарпатські новини».

Краса довкола неймовірна.

Ужгород гарний у будь-яку пору, але весною особливий.

Перші сакури також розквітли, але на наступний тиждень прогнозують уже масове цвітіння японських вишень.

Біля Ужгорода квітне тюльпанова долина.

Яких лише королівських квітів тут немає!

Журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» знайшов клаптик Голландії неподалік від обласного центру Закарпаття.

По дорозі в село Кам’яниця до Невицького замку від Ужгорода можна помітити клумби акуратно висаджених тюльпанів.

Ростуть квіти на досить великій площі.

Вони доглянуті, гарні і надзвичайно радують всіх, хто проїжджає повз цю дивовижну красу.

Одна надзвичайна ситуація природного характеру місцевого рівня, 924 пожежі та 126 надзвичайних подій, – саме така їх кількість зареєстрована закарпатськими рятувальниками. Дану статистику проаналізували на підсумковій нараді підрозділів оперативно-рятувальної служи Закарпатської області за перший квартал 2019 року, під головуванням керівника – Романа Гудака.

Про це повідомляє У ДСНС України у Закарпатській області

Окрім гасіння пожеж, працівники ДСНС області  також ліквідовували наслідки дорожньо-транспортних пригод, вилучали та знищували вибухонебезпечні предмети, проводили демеркуризацію приміщень, ліквідовували наслідки підтоплень дворогосподарств та падіння дерев, а також проводили пошуково-рятувальні роботи у горах тощо.

На нараді також йшлося про збільшення кількості пожеж у порівнянні з минулим роком. Так, станом на 01 квітня 2019 року на території області зареєстровано 984 пожежі, позаяк впродовж аналогічного періоду 2018 року їхня кількість складала 363 випадки. Як зазначають рятувальники, збільшенню кількості пожеж сприяло масове спалювання сухої рослинності громадянами. Із 984 пожеж –  670 виникло в екосистемах області. Також  впродовж зазначеного періоду було зареєстровано 17 випадків загибелі людей у вогні, ще 15 чоловік отримали різного ступеню важкості опікові травми.

11 квітня у всьому світі відзначають День боротьби із хворобою Паркінсона. Це хвороба при якій передчасно старіють клітини мозку і людина втрачає звичні фізичні можливості – трусяться руки, втрачається координація, важко ходити і не слухаються руки. І це лише частина ймовірних симптомів – передає  IA ZIK.

Цей недуг не має віку – на Паркінсона хворіють як молоді люди, так і старші. У всьому світі досі не існує ліків від цієї хвороби. Є лише препарати, які уповільнюють розвиток симптомів, головне кажуть неврологи – вести активний спосіб життя. Саме фізичні навантаження допомагають покращити координацію рухів і тренувати мозок. Сьогодні є десятки реабілітаційних методик, що діють при цій хворобі – танцетерапія одна з них. Цю методику вже понад півроку практикують із пацієнтами в Закарпатському обласному центрі нейрохірургії та неврології. Уроки проводить професійний хореограф.

«Я вже 12 років професійно займаюся танцями, а ще я студентка медичного факультету, тому для мене це ідеальне поєднання занять. Я пройшла спеціальні курси – які танці і вправи підуть на користь пацієнтам із хворобою Паркінсона, які покращують координацію рухів, тепер я втілюю це в життя. Я бачу мега віддачу від своїх пацієнтів. Вони хочуть танцювати, їм це йде на користь і разом з тим вони позбуваються ряду комплексів, це такого роду психологічна розрядка із фізичним ефектом», – зазначає хореограф Анна Шеверя.

Старовинні будинки міста над Латорицею, монастир, який вважається першим на Закарпатті, побудований, за легендою (на цьому ж місці) дочкою Ярослава Мудрого Анастасією, яка була дружиною угорського короля, а ще багато унікальних світлин Закарпаття можна побачити у столиці.

Фото старовинного Мукачева зачаровують.

На них ми бачимо місто зовсім іншим.

У Києві світлини представлено в рамках фотовиставки до 80-річчя Карпатської України.

Розгорнулася експозиція на Хрещатику.

Побачити там можна також старовинні фото з інших куточків Закарпаття.

1 травня у Косино пройде «7-ий Чемпіонат Бограча».

Організатори також оприлюднили програму свята і планують встановити новий рекорд – зварити бограч у казані-рекордсмені Книги рекордів України. Також будуть змагання кузарів у приготуванні бограчу за старовинними угорськими рецептами, різноманітні розваги для дітей та дорослих і святкова атмосфера.

Отже, програма свята:
07:00 – старт “VII Чемпіонату Бограча” для учасників
09:00 – початок роботи комплексу “Термальні води “Косино” для відвідувачів
10:00 – початок Чемпіонату для гостей та початок частування бограчем з Казана-Чемпіона
12:00 – офіційне відкриття “VII Чемпіонату Бограча” та дегустація бограча членами журі
15:00 – підведення підсумків дегустації та нагородження переможців
16:30 – початок пінної дискотеки

Також на всіх чекає запальна аквааеробіка, цікаві конкурси, вікторина та розваги для всієї сім’ї впродовж усього дня!