Закарпатцям добрі поради. Що лікує грошове дерево

Крассула, товстянка, грошове дерево – одна з найрозповсюдженіших рослин на наших підвіконнях. За твердженням фітотерапевтів, ця рослина виробляє біологічно активні речовини, які покращують середовище проживання, що позитивно впливає на організм людини. Очищаючи повітря, грошове дерево сприяє зниженню фізичної та психологічної втоми. Також воно має антивірусну активність, завдяки чому є профілактикою респіраторних захворювань, пише популярні на Закарпатті газета «ПОРАДИ».

Пам’ятайте: застосовувати сік товстянки можна тільки зовнішньо.

Грошове дерево родом з теплих країн. Безліч різновидів товстянки зростає на півдні Африки, в Австралії і на Мадагаскарі. У домашніх же умовах вирощують товстянку деревоподібну, яку і називають грошовим деревом і використовують в якості зеленого лікаря.

Товстянка деревоподібна насправді нагадує деревце. Ця рослина з товстим здеревілим стовбуром і густою кроною м’ясистого зеленого листя. У кімнатних умовах грошове дерево цвіте рідко. А якщо це і відбувається, то лише після п’ятого року життя рослини.

Примітно, що грошове дерево є свого роду індикатором стану здоров’я людей, що живуть в будинку, де воно росте. Це деревце ніби втягує негативну енергію нездорового організму і починає чахнути. Але як тільки людина одужує, до дерева теж повертається здоровий вигляд. Словом, навіть на енергетичному рівні ця дивно-рослина тісно пов’язана з людиною.

А ще грошове дерево вважається рослиною-фільтром. Тобто воно здатне очищати повітря в приміщенні і тим самим благотворно впливати на самопочуття людей.

А ось використання грошового дерева в народній медицині обумовлено його противірусними, протизапальними і бактерицидними властивостями. Вважається, що за силою своїх лікувальних властивостей ця рослина не поступається каланхое і алое. Однак найчастіше товстянку використовують для зовнішнього лікування. А справа в тому, що в її листі міститься миш’як, який може викликати пронос, блювоту і навіть втрату свідомості при прийомі всередину соку і зеленої м’якоті.

У народній медицині сік листя товстянки і приготовану з них кашку використовують для зовнішнього і внутрішнього застосування. Так, наприклад, лікувальні властивості товстянки використовують при наривах, порізах, ранах і глибоких подряпинах. З листя роблять кашку і прикладають її до ушкодженого місця.

При цьому кілька вимитих листочків подрібнюють до стану кашки, намагаючись максимально зберегти сік рослини. На чисту (а ще краще стерильну) марлю або на складений у декілька шарів бинт накладають отриману кашку. Прикривають її зверху ще одним таким же шаром і прикладають до нариву або рани. Пов’язку тримають протягом чотирьох годин, а потім замінюють новою. Таке лікування ефективне при розтягненнях м’язів і ударах.

Соком товстянки лікують герпес на губах. Для цього з вимитих листочків віджимають сік і щопівгодини змащують ним болячку. Або ж просочують соком ватний тампон, прикладають до ураженого місця і закріплюють медичним пластирем.

При запаленнях горла (ангіна, тонзиліт) роблять водний розчин соку товстянки. Для цього з 10 листочків віджимають сік і розводять його в неповній склянці кип’яченої або відфільтрованої води. Цим розчином полощуть горло 4-5 разів на день.

Для лікування артриту також використовують сік листя грошового дерева, змащуючи ним запалені суглоби на ніч.

Сік товстянки знімає біль, свербіння і набряк при укусах комарів, бджіл і ос. Ним також змащують місця укусів від чотирьох до шести разів на день.

Прикладають листочки грошового дерева до мозолів. Тільки попередньо потрібно зняти з листочка верхню прозору плівку, а вже потім прикласти його до мозоля, зафіксувати пластиром і залишити на ніч. Прикладають розрізане листя грошового дерева до обпечених місць, але тільки в тому випадку, якщо опік не дуже сильний і без пухирів.

За аналогією з лікуванням мозолів використовують листочки грошового дерева при врослому нігті. Розрізаний листочок прикладають до запаленого місця, прикривають поліетиленовою плівкою і закріплюють пластиром. У міру висихання листа компрес змінюють, а размягчену соком товстянки нігтьову пластину акуратно видаляють.

Настоєм з листя лікують варикозне розширення вен. Півлітрову банку заповнюють листочками і зеленими гілочками на дві третини обсягу і доверху заливають горілкою. Банку закривають щільною кришкою і настоюють у темному місці близько місяця. Потім з готового настою роблять компреси. Таке ж лікування проводять при суглобових і м’язових болях і набряках.

Допомагає лікування соком товстянки і при геморої. Для приготування лікарського засобу змішують сік листя з рідким вазеліном, просочують отриманою сумішшю ватяний тампон і змащують гемороїдальні шишки. Процедуру проводять тільки після спорожнення кишечника. Після накладення мазі необхідно полежати протягом 20-30 хвилин, а саму процедуру проводити два-три рази на день.

zakarpatpost.net