Сценографічне сонце з Ужгорода для Львова

У львівській Галереї сценографії (до речі, як кажуть засновники – єдиній такій в Україні) зараз дуже сонячно, незважаючи на те, яку би погоду не прогнозували на день наступний.
5 квітня тут відкрилась персональна виставка ужгородської театральної художниці, заслуженої діячки мистецтв України, головної художниці Закарпатського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені братів Шерегіїв Емми Зайцевої.

І, незважаючи на хвилювання авторки цього сонця у львівських стінах (справжні митці часто є делікатними та скромними), засновник галереї Олег Онещак відзначив, що цього разу особливо людне відкриття.

Людмила Логінова – спеціаліст з інформаційних технологій, приїхала в ці дні з Києва й була захоплена тим, що саме ця подія потрапила в культурну програму її перебування у Львові, а на згадку залишаться світлини з багатими на глибокі, виразні кольори експонатами.

Багато хто з присутніх ледь стримував бажання приміряти капелюшки з експозиції. Народна артистка України Таїсія Литвиненко вражалась костюмами, і не втомлювалась повторювати, що лише жінка-художниця може так відчути душу акторки і створити костюм, в якому їй буде комфортно та затишно, а найважливіше – він допоможе якнайглибше розкрити сценічний образ.

«Український театр поступово стає з жіночим обличчям. Гендерна рівність переходить з плюсом на жіночу сторону. Скільки лише жіночих імен з’явилося в українській режисурі. Сценографи-жінки також поступово «захоплюють» сценографічний Олімп. Емма Зайцева – одна з небагатьох українських сценографів, яка має фахову освіту, отриману далеко від України – в Туркменії, містичному шаманському світі. В її образності переплелись містика Сходу, загадки мавчиного краю та срібні перлини Закарпаття. Вона називає Ужгород «моя Швейцарія» і черпає в ній натхнення. Їй комфортно працювати з кожним режисером, який відчуває драматургію та відкритий для світу. Вона ж наче створена для творчості. Комусь може здатися, що Емма «річ в собі», але вона – особистість мистецтва, і тому не розпорошує себе у банальних розмовах, а промовляє своєю творчістю. Таке неймовірне щастя, що це могли побачити львів’яни, відчути присмак її Театру», – ділиться своїми враженнями театрознавець Галина Канарська зі Львова.

Якщо говорити термінами сухої статистики, то на виставці «Ескізи життя» Емми Зайцевої можна побачити авторські творчі роботи різних років – ескізи костюмів, макети декорацій, театральні афіші, костюми й головні убори до вистав, поставлених на Закарпатті. А, якщо так, як насправді є, то приходьте на Городоцьку, 36 у Львові (ще маєте час до 17 квітня) побачити театральне сценографічне сонце.

Анастасія КАНАРСЬКА, спеціально для zakarpatpost.net
світлини авторки