Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 12 квітня

День на Закарпатті був багатим на події.

В Ужгороді побував перший заступник Національної поліції України. Говорив про нелегалів. Про це на своїй сторінці у соцмережі повідомив Vyacheslav Abroskin

“Сьогодні разом з заступником Державної прикордонної служби генералом Артуром Пімєновим провели спільну нараду в Ужгороді, йдеться у повідомленні. –

Серед розглянутих питань – незаконна міграція, що є різновидом транснаціональної організованої злочинності, а також протидія протиправній діяльності іноземців на території держави. Ми разом зазначили, що це питання потребує консолідації зусиль усіх правоохоронних органів, тому ми й надалі будемо протистояти їм разом.

Для мене дуже було важливим, що сьогодні я вперше був на кордоні й вперше побачив як прикордонники несуть службу.

Вражений й пишаюся нашими прикордонниками. Вдячний їм за підтримку Національної поліції України. Вдячний їм за захист кордонів нашої країни!

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) готовий профінансувати підготовку техніко-економічне обґрунтування для будівництва нової автомагістралі Львів-Мукачево-Ужгород з відгалуженням до угорської границі. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Facebook “Укравтодору”.

Очікується, що нова дорога дозволить скоротити час поїздки по напрямку Львів-Мукачево до півтори години замість нинішніх трьох з половиною. Нова магістраль буде розрахована на максимальну швидкість руху 130 км/ч.

Також повідомляється, що дорога буде поєднана з угорською автомагістраллю М3 через КПП “Дийда” і словацькою D1 через КПП “Ужгород”.

П’яний пенсіонер із села Люта Великоберезнянського району забив до смерті дерев’яною палицею свого 54-річного односельця. Так про подію повідомила поліція, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Слідчо-оперативна група, що прибула на місце події, виявила в будинку 64-річного жителя села закривавлене тіло. У вбитого була закривавлена голова. Також поліцейські знайшли на кухні палицю, яка й була знаряддям вбивства.

Як з’ясувалося, конфлікт між чоловіками виник на ґрунті зловживання алкоголем. На подвір’ї між ними виникла бійка, тож господар схопив палицю й почав бити нею суперника. Вгамувався лише тоді, коли проламав жертві череп. Далі затягнув гостя на кухню. Там ще кілька разів вдарив його. Від отриманих трав нещасний помер.

На суді Василь (із етичних міркувань імена замінено) свою провину визнав і запевнив, що з Миколою раніше був у хороших стосунках, бо той доглядав за його домогосподарством.

У львівській Галереї сценографії (до речі, як кажуть засновники – єдиній такій в Україні) зараз дуже сонячно, незважаючи на те, яку би погоду не прогнозували на день наступний. 
5 квітня тут відкрилась персональна виставка ужгородської театральної художниці, заслуженої діячки мистецтв України, головної художниці Закарпатського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені братів Шерегіїв Емми Зайцевої.

І, незважаючи на хвилювання авторки цього сонця у львівських стінах (справжні митці часто є делікатними та скромними), засновник галереї Олег Онещак відзначив, що цього разу особливо людне відкриття.

Зацвіла найменша сакура Ужгорода. 

Найменшою вона є не через те, що її нещодавно висадили. Просто хтось зламав дереве.

Утім воно не здалося, не висохло, а пустило нові пагінці.

В Ужгороді почалася сакуроманія.

Із кожним днем розквітає все більше японстьких вишень.

Рожеве диво збирає до сакурової столиці України багатьох туристів, які їдуть для того, аби помилуватися цвітінням.

А зламане дерево на проспекті Свободи, можливо, було одним із тих, що приїхали до Ужгорода з Японії.

Нагадаємо, що у 2017 році міністр-радник Посольства Японії в Україні Мічіо Харада висаджував сакури.

Проблема твердих побутових відходів є досить гострою, і єдиного її розв’язання досі не існує. Та слід зауважити, що в Україні доволі креативно підходять до цього питання. Наприклад, у Запоріжжі з алюмінієвих банок, дощок та скла роблять сонячні колектори. А на Закарпатті скляні пляшки перетворюють на пісок. До того ж робить це голова сільради, пише популярна на Закарпатті газета «Господарські поради».

Федір Мітрюк – очільник Косівсько-Полянської сільради на Рахівщині. Утилізацією ТПВ він займається на власному подвір’ї. Чоловік зібрав млин, що перетворює пляшки на кварцовий пісок. Пристрій складається з барабана, де обертаються молоти, та двигуна на 4 кВт. За словами пана Мітрюка, це єдина більш-менш коштовна деталь у конструкції. Всі інші запчастини можна знайти у пунктах приймання металобрухту.

Млин здатен намолоти до однієї тонни піску на годину.

«Отриманим піском буду вирівнювати дороги, а також використаю для влаштування бруківки. Я навіть бачив, що його висипають на поля – і трава нормально проростає», – говорить голова сільради.

Окрім цього, кварцовий пісок знадобиться для виготовлення бетону та інших будівельних сумішей.

Федір Мітрюк впевнений, що такі млини мають з’явитися при кожній сільраді.

Москаль доручив екологічній інспекції розібратися зі сміттєзвалищем у Рахові

Про це повідомила прес-служба Закарпатської ОДА.

Уповноважений Уряду Угорщини з питань водного господарства Петер Ковач направив листа Уповноваженому Кабінету міністрів України з питань водного господарства на прикордонних водах Ірині Овчаренко з приводу ситуації зі сміттєзвалищем у м.Рахів, яке розташоване безпосередньо на березі р.Тиса. Угорська сторона просить вжити заходів для ліквідації даної ситуації ще до того, як сміття в результаті паводку потрапить у річку: «Якщо це трапиться, то відходи ймовірно зможуть бути вилучені тільки на території Угорщини, але за значні кошти, що підвищує можливість подання позову про відшкодування збитків».

Геннадій Москаль доручив Державній екологічній інспекції в Закарпатській області виїхати в Рахів і вжити найжорсткіших заходів реагування до посадовців міської ради, котрі вже багато років не можуть вирішити питання з місцем для розміщення побутових відходів, що може спричинити екологічну катастрофу для басейну Тиси.

Нинішню будівлю обласної адміністрації проектував чеський архітектор А. Крупка.

Вона досі залишається окрасою кварталу Галагов і однією з родзинок міста.

Споруду поділено на 8 частин, насправді вона не є цілісною єдиною будівлею. Унікальність її в тому, що якщо трапиться землетрус, вона одразу не впаде, а рухатиметься під час падіння за годинниковою стрілкою.

Наразі в колишньому Будинку уряду квартирує Закарпатська ОДА.

У Києві фото представлено в рамках фотовиставки до 80-річчя Карпатської України.

Побачити старовинні фото з різних куточків Закарпаття можна на Хрещатику.

У світі при лікарнях та хоспісах клоуни працюють уже більше 30 років. У Європі це звична практика. Там, а ще у Австралії, Новій Зеландії, США, Канаді, Ізраїлі клоуни входять до штату медичних закладів уже більше 15 років, пише газета «Неділя Закарпатські новини»

Уперше веселі розмальовані чоловічки прийшли в лікарні Нью-Йорка 1986 року. В Україні на волонтерських засадах такий рух розпочався у 2010 році. Спочатку приїздили люди, які бажали подарувати радість іншим, із-за кордону і працювали такі клоуни лише в Києві, але згодом рух розрісся і нині є чимало благодійних організацій, які розважають стареньких у будинках перестарілих, у хоспісах, дітей у лікарнях і у Львові, Одесі, Дніпрі, Рівному, і в інших містах України.

Цими днями журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» дізнався гарну новину. Невдовзі лікарняні клоуни будуть і на Закарпатті. Про це йому розповів відомий мультимільйонер, бізнесмен та письменник Гарік Корогодський.

Зустріч проходила у п’яти-зірковому готелі Hilton Kyiv.

zakarpatpost.net