Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 15 квітня

День на Закарпатті був багатим на події.

Здається, перед другим туром виборів президента хтось знову запускає технологію десятирічної давності, що допомогла Януковичу прийти до влади: мовляв, обоє кандидатів однакові, жоден із них не заслуговує підтримки, тому треба зіпсувати бюлетень.

Як і тоді, сучасна технологія «я проти всіх» на ділі означає – проти України, пише Радіо Свобода.

Я проти обох – це не вибір

Широка палітра вибору в першому турі дозволяла кожному відповідальному громадянину знайти близького за поглядами кандидата і проголосувати. Втім, у другому турі очікувано з’явилася категорія виборців, які не підтримують жодного з кандидатів. Чітка громадянська позиція змушує їх іти на вибори, але бюлетень вони збираються зіпсувати: хтось поставить дві позначки, дехто напише образливе слово, ще інші вкажуть прізвище свого кандидата з першого туру. Яка логіка? Мовляв, таким чином людина використає свій голос, точно не дасть сфальсифікувати бюлетень, підніме явку і висловить свій протест проти обох кандидатів.

Реконструкція набережної Незалежності майже на завершальній стадії.

Наразі там і вистелено бруківку, і заасфальтовано проїжджу частину, і встановлено лавиці.

Наразі дійшла черга до елекроопор.

Нині їх почали встановлювати.

Світильники цікаві, у ретро-стилі. Лампи на них великі, прозорі.

Крім того, зараз їх встановлюють по обидва боки тротуару.

Раніше були лише в один ряд.

До того ж одні з них одинарні, інші – подвійні, тобто освітлюватиметься і тротуар, і проїжджа частина.

Схожі можна побачити у одному з парків Львова.

Радує, що Ужгород стає гарним ошатним і затишним європейським містом.

Мешканець Свалявщини вже мав судимість за нанесення тілесних ушкоджень середньої тяжкості. Чоловік любив пускати в дію кулаки і йому було байдуже кого бити. Міг здійняти руку й на дружину. Такий агресивний норов жінка витримати не могла, тож розлучилася з ним, пише газета «Неділя Закарпатські новини»

Однак екс-благовірний все одно час від часу навідувався до неї в гості. Хоч бачити його в жінки не було ніякого бажання, але з візитами вона якось мирилася. Звісно, такі відвідини її не радували, адже іноді вони закінчувалися побоями.

Того дня Андрій (з етичних міркувань імена замінено) прийшов до Галини п’яним. Було близько 21 години. Чоловік був у поганому настрої, тож одразу ж зчинив сварку з колишньою дружиною. Але словесними перепалками він не обмежився – приставив до шиї Галини ніж та погрожував її вбити. Жінка справді злякалася за своє життя.

Унікальне диво на проспекті Свободи в Ужгороді.

Біла сакура  не дуже розповсюджена.

Крім ботанічного саду два такі дерева ростуть на вулиці  Гленца та Ракоці. Їхня крона тягнеться догори і зовні вони нагадують груші або сливи. Є також білих японських вишень на проспекті Свободи, щоправда, вони маленькі.

Унікальність білих сакур у тому, що вони, на відміну від рожевих, плодоносять і плоди є їстівними, їх можна використовувати у кулінарії.

А от на батьківщині дерева – у Японії є більше 300 видів сакур, але саме  Сомей Йосіно, яка відрізняється від інших тим, що квіти мають практично чистий білий колір, лише біля самого стебла пелюстки забарвлені в блідо-рожевий, є однією з найбільш улюблених.

Цвіте ця сакура близько тижня або навіть менше, і лише після цього на деревах з’являється листя – тому під час цвітіння всі дерева здаються абсолютно білими зверху до низу. Вид Сомей Йосіно бере свій початок із села Сомей (тепер це частина району Тосима в Токіо) і поширюватися почав на початку періоду Мейдзі.

П’ятий рік поспіль на площі Народній в Ужгороді відбудеться фестиваль-конкурс «Воскресни, писанко!»

Про це повідомляє прес-служба Закарпатської ОДА.

Участь у святковому заході, присвяченому Воскресінню Христовому, візьмуть переможці місцевих етапів з усіх адміністративно-територіальних одиниць області, навчальні заклади обласного підпорядкування системи освіти та заклади професійно-технічної освіти.

На площі Народній перед будівлею ОДА «розквітне» близько шести десятків великодніх дерев, на кожному з яких красуватимуться 250-300 писанок.  Доповнюватиме їх тематична композиція «Традиції пасхальних свят: від давнини до сучасності». Учасники фестивалю-конкурсу також представлять художні вишивки святкової тематики для великоднього кошика, тут працюватимуть майстер-класи, а гості свята зможуть придбати пасхальні вироби.

Урочисте відкриття фестивалю відбудеться в четвер, 18 квітня, об 11.00. «Писанковий рай» прикрашатиме площу Народну аж до 7 травня.

Водії маршруток, які долають відстань від Ужгорода до Хуста щодня, на зауваження пасажирів, що транспортом підкидує, тільки посміхаються.

До танкодрому вони звикли. Кажуть, що до автосервісу навідуються щотижня.

Нині разом з ними інспектував трасу і журналіст  газети “Неділя Закарпатські новини”.

Від Ужгорода до Мукачева їхати ще можна. Дорожнє покриття хоч і не ідеальне, але задовільне.

А от після Мукачева починається суцільна смуга випробувань.

Найгірші дороги на Іршавщині.

Там є місця, де об’їхати вибоїни не можна, бо вони всюди. І так тягнеться по декілька кілометрів.

Місцями ями вже латають.

На дорозі працює техніка.

Утім робиться це настільки необдумано, що на трасі виникають затори.

У селі Сільце, що в Іршавському районі, довелося чекати хвилин 20-30, поки дозволили проїхати.

Вчора в Ужгороді творилося щось неймовірне.

Такої кількості туристів у місті ще не було.

Вся центральна частина була в гостях, які фотографувалися  біля розквітлих японських вишень.

Бажаючі зробити селфі, займали чергу. Під деякими сакурами потрібно було чекати й по 15 хвилин.

Нині ж біля готелю “Закарпаття” діти, які приїхали до Ужгорода зібралися біля єдиної сакури, яка там залишилась.

Вони фотографувалися і по одному, і групами.

У черзі стояли по 20 осіб.

За словами гостей із Харкова, Ужгород їм дуже сподобався, але біля готелів варто б висадити більше японських вишень.

На українсько-угорському кордоні «Захонь-Чоп («Тиса»)» вишикувалася довжелезна черга з вантажівок.

Фури тягнуться на декількакілометрову відстань.

Водії кажуть, що до такого не звикати, однак невдоволення не приховують.

Через технічні причини вони затримують рейси.

На Берегівщині туристи є у всі пори року.

Людей ваблять термальні джерела, а заодно вони зупиняються в місцевих готелях та харчуються в кафе і ресторанах як у самому місті, так і в селах, що неподалік.

І підприємці стараються щоразу здивувати гостей чимось новим.

Оскільки закарпатська кухня є однією з родзинок, тут експериментів проводиться чи не найбільше.

І страви подають на спеціальних дощечках, і на каменях, і незвично їх прикрашають, а в ресторані «Фемелі» придумали ще більшу цікавинку. Там на тарілках малюють дивовижні візерунки за допомогою соусів. Усі узори, квіти, листочки їстівні і виглядає це дуже гарно та апетитно.

Наприклад, ніжну телятину та подають на великій тарілці, прикрашеній абстрактно-квітковим малюнком.

І вигляд це має надзвичайно ефектний.

Журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» побував у Києві у сімейному зоопарку «Лемур».

Місце – справді унікальне. Живуть у ньому маленькі звірята – як дикі, так і домашні тварини. До них навіть можна увійти у вольєри з інструктором, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Надзвичайно цікавими є маленькі міні-кози. Оскільки в кози тиждень як народилося козеня, до неї відвідувачів поки не пускають. Але це – тільки тимчасово.

А от міні-овечок можна було навіть погладити. Вони відсотків на 60 менші за тих, до яких ми звикли. Загородження з ними стилізовано під гірський інтер’єр, а самі вони безтурботно дивляться на гостей.

Міні-свині ж – піги, як і всі їхні ліниві родичі, спали і навіть не глянули на нас.  Їм було затишно в будиночках, тож вони навіть не підвелися.

zakarpatpost.net