Як закарпатець лемура кропом годував

Журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» побував у Києві у сімейному зоопарку «Лемур».

Місце – справді унікальне. Живуть у ньому маленькі звірята – як дикі, так і домашні тварини. До них навіть можна увійти у вольєри з інструктором, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Надзвичайно цікавими є маленькі міні-кози. Оскільки в кози тиждень як народилося козеня, до неї відвідувачів поки не пускають. Але це – тільки тимчасово.

А от міні-овечок можна було навіть погладити. Вони відсотків на 60 менші за тих, до яких ми звикли. Загородження з ними стилізовано під гірський інтер’єр, а самі вони безтурботно дивляться на гостей.

Міні-свині ж – піги, як і всі їхні ліниві родичі, спали і навіть не глянули на нас.  Їм було затишно в будиночках, тож вони навіть не підвелися.

Лемур, на честь якого й названо міні-зоопарк, поводився, мов справжній господар. Його годівницю у вальєрі підвішено, тож з висоти він гордо поглядав на відвідувачів і навіть влаштував їм ціле шоу. Справа в тому, що він дуже любить кріп, тримає його в лапках, як людина в руках, застрибує на плечі гостям, не дозволяє себе чіпати, коли їсть. Тож цього разу він вирішив смачно поласувати зелениною. Але вона випала з його лапок. Отже, він опустився на підлогу, підняв кріп і знову взявся за поїдання улюбленого делікатесу, але вже не на своєму підвищенні, незважаючи на те, що в його будинку були гості. Загалом лемур любить овочі і фрукти, може видавати різні незвичні звуки й більшість часу проводить на висоті, адже в дикій природі ці тварини живуть на деревах.

Є ще в сімейному зоопарку і черепахи, і єноти, і декоративні кролики, і білочки, і їжачки,  і морські свинки, і сурікати, і шиншили, і ящірки, й навіть скунс.

Основною своєю місією господарі вважають збереження популяції рідкісних тварин і формування екологічно правильного мислення гостей. Саме тому з тваринами відвідувачам можна контактувати. Крім того, там можна почути багато цікавих історій про жителів зоопарку. Тварини тут усі ручні і не бояться людей. Вони залюбки можуть розважати дітей. До того ж власники «Лемура» часто проводять різні акції для малюків із обмеженими можливостями, допомагаючи їм пізнати радість життя через комунікацію зі своїми підопічними.

Іван ДУХНОВИЧ, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net