Як 90-річна Рея Малініна легко сідає на шпагат та в позу лотоса

Легко сісти у шпагат або ж у позу лотоса – це до снаги 90-річній Реї Малініній з Одеси. Захоплюватися йогою жінка почала у 50. За 15 років припинила відвідувати заняття, але тренуватися продовжує й досі, пише популярна на Закарпатті газета «Поради здоров’я».

Прихильницею здорового способу життя жінка стала ще у молодому віці – займалася зимовим плаванням. «Коли ми проживала в місті Кодима на Одещині, чоловік пробивав в річці ополонку і обв’язував мене міцною мотузкою, щоб не пішла під лід. Після цього можна було купатися, – згадує пані Рея. – Я могла просидіти в крижаній воді хвилин двадцять. Тільки пізніше дізналася, що цього в холодній воді можна перебувати не більше  двох-трьох хвилин. Після таких процедур я отримувала неймовірний заряд бадьорості!»

Пізніше, десь в 50, до жінки випадково потрапила книга про заборонену в ті (радянські) часи йогу.  Давнє східне вчення виявилося таким захоплюючим, що незабаром пані Рея кожен день стала медитувати в позі лотоса, яка, за стародавніми повір’ями, допомагає зберегти бадьорість і молодість. Дотримуючись вчення, жінка також перестала вживати м’ясо, правда, залишила в раціоні рибу, яйця і молоко.

І ось уже чотири десятки років кожен ранок Реї Малініної починається з руханки. Коли м’язи розігріті, вправи ускладнює – робить асани (пози) сидячи, стоячи, лежачи, прогини і скручування тіла. Потім пенсіонерка сідає ненадовго в позу лотоса і, нарешті, легко і невимушено робить поздовжній шпагат. «Ці вправи благотворно впливають на весь організм – руки, ноги, тіло, голову, внутрішні органи, судини, суглоби і т.п. Відчуваю себе дуже добре», – зауважує вона.

Жінка запевняє, що почати займатися спортом можна у будь-якому віці, і дає рецепт, як сісти на шпагат: «Якщо сам вдома, з підготовки треба починати, пробувати сідати на шпагат кожен день потроху. Людям важко дається, але 2-3 рази в день розтягувати себе, тільки не дуже, до межі і зупинитися. І за місяці 3-4 можна таки сісти на шпагат».

У Реї Малініної 2 дітей та онуки. З усієї родини лише вона та онука легко сідають на шпагат. Решта ж родичів жартують: підтримують здоровий спосіб життя смачною їжею та прогулянками до моря.

zakarpatpost.net