Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 16 квітня

День на Закарпатті був багатим на події.

Як виживають закарпатські листоноші.

Проблемою у соцмережі поділився Александр Соломко.

Друкуємо текст без змін.

Колись ця професія була настільки важливою, що пам’ятник листоноші в селі Порошково, який долав десятки кілометрів пішки щодня, щоб забезпечити зв’язок віддаленого села з цивілізацією, став яскравим прикладом поваги до представників цього фаху…

Яке ж відношення до листонош в еру цифрових технологій, коли все є в “мережі”?

Ми їх поважаємо, радо чекаємо з газетами, журналами… Пенсіонери отримують за допомогою листонош ще й пенсії та товари повсякденного попиту. А от від держави листоноші поваги не мають… Ніяких дотацій. Ніякої уваги. Хіба що оптимізації, ущільнення, скорочення та звільнення.

Міжнародний аеропорт “Ужгород” переходить з тестового використання на постійне, оскільки Україна підписала відповідну угоду зі Словаччиною.

Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час спільної з Прем’єром Словацької Республіки Петером Пеллегріні прес-конференції у Братиславі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Місяць тому була досягнута домовленість з паном Прем’єр-міністром Словацької Республіки під час телефонної розмови про початок пілотного варіанту використання аеропорту, а зараз ми переходимо на постійне використання”, – сказав Гройсман.

За підрахунками біологів, зараз в Ужгороді одночасно розквітли близько 5 тисяч сакур.

Крім того, у столиці Закарпаття квітує більше 20 тисяч тюльпанів.

Ужгород справді можна назвати містом тюльпанів, адже турецькі квіти тут квітують навіть на деревах, щоправда, на тюльпанових.

Якщо у 2016 році в обласному центрі Закарпаття було висаджено 4 тисячі тюльпанів, у 2017 – 12 тисяч, то зараз їхня кількість просто вражає.

А ще – нині запустили перший водограй на площі Поштовій. На черзі – у альпінарії.

Загалом у мерії пообіцяли, що протягом цього тижня запрацюють усі фонтани.

Сакурова столиця України зараз неймовірна. Це треба побачити!

Василь Ропчук: «У Сталіна була люлька від мого сусіда, а мої роботи мають у приватних колекціях чотири Президенти»

Не дарма кажуть, що мистецтво вічне. Творчі люди дійсно уміють залишити по собі слід і на землі… і у серцях. Умілець із Ясіня Василь Ропчук виготовляє унікальні вироби з деревини і запевняє, що має шанувальників у всьому світі.

Алла Пугачова має вдома карпатський сувенір

58-річний пан Василь каже, що різьбярством займається все життя, відколи себе пам’ятає.

– Я працював лісником, але своїм покликанням вважаю творчість, – ділиться думками майстер. – Напевно, природа дійсно впливає на світосприйняття, не дарма Висоцький співав, що краще за гори можуть бути тільки гори. У лісі надихає навіть кора на старому дубові.

У селі Невицькому біля Ужгорода зараз неймовірна краса.

Днями там висадили тюльпани, встановили млин і кломпи – чарівні черевички.

Проект втілено в життя завдяки партнерам з Королівства Нідерландів.

Кломпи дещо схожі на закарпатські постоли, але мають більш казковий вигляд.

Яскраві дерев’яні черевички, створення яких почалося приблизно п’ятсот років тому є символом Голландії так само як і тюльпани та вітряні млини.

Тож наразі закарпатцям можна побувати в Нідерландах навіть не виїжджаючи за кордон.

В Ужгороді під час гасіння пожежі сухої трави на відкритій території рятувальники виявили тіло людини, а в районі с. Холмці горіла лісова підстилка

Так, 15 квітня о 17:11 до рятувальників надійшло повідомлення про пожежу на перехресті вулиць Тімірязєва-Г.Венеліна, що в м. Ужгород. Горіла суха трава та листя на відкритій території.

На час прибуття вогнеборців 15-ї державної пожежно-рятувальної частини площа займання складала 0,01 га території. Впродовж 20 хвилин пожежу вдалося локалізувати, й о 17:45 повністю ліквідувати.

У ході приборкання вогню рятувальники виявили тіло людини чоловічої статі. На даний час особу чоловіка та обставини його загибелі з’ясовують правоохоронні органи. Причина пожежі та завдана матеріальна шкода встановлюються.

Того ж дня близько 20:10 ужгородські рятувальники виїздили і на гасіння пожежі в лісовому масиві в районі с. Холмці Ужгородського району. Там, за поки невстановленої причини загорілася лісова підстилка.

На Поштовій в Ужгороді запустили фонтан.

Це вперше за багато років запуск відбувся так вчасно.

Зараз, коли до міста масово з’їдаються туристи, аби помилуватися цвітінням сакур, водограї повинні працювати і радувати місцевих та гостей приємною прохолодою.

Тож тішить, що фонтан на Поштовій запрацював.

Готували його до запуску ще минулого тижня. Тоді фонтан помили, а нині – наповнили водою.

Тішать і тюльпанові клумби в Ужгороді. У цьому році їх багато і крім сакур у туристів є багато дійсно гарних фотозон.

До Великодніх свят запрошуємо ужгородців і гостей міста на незвичайну виставку сучасного українського іконопису та писанкарства “Величаємо!”, яку 17 квітня о 16.00 буде урочисто відкрито в залах Закарпатського музею народної архітектури та побуту.

Організатори виставки: благодійний фонд “Мистецька співдружність “Сьогодні”, кафедра сакрального мистецтва Львівської національної академії мистецтв, декан Середнянського деканату Мукачівської єпархії УГКЦ, священик й капелан Іван Ісаєвич, дирекція Закарпатського етнографічного музею народної архітектури та побуту.

Триватиме іконописне дійство до 12 травня.

Днями в Ужгороді побували актори серіалу “Школа.

Вони завітали до скансену, побували у гостях у відомого кондитера Валентина Штефаньо, мали зустріч із глядачами.

Крім того, як повідомив Федір Шандор, головна героїня Альона Курта, яка є ужгородкою і в серіалі  зіграла злу завучку, побувала і в рідному університеті.

“На свою рідну кафедру – соціології та соціальної роботи УжНУ, завітала наша випускниця – Алёна Курта – не тільки зірка кіно та театру, але і високласний спеціаліст, що продовжує свою соціальну місію, опікуватися проблемами людей с особливими потребами. Ми гордимося своїми випускниками”, – нааисав він.

Також актори мали нагоду поблукати сакуровими вулицями Ужгорода та пофотографуватися.

zakarpatpost.net