Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 17 квітня

День на Закарпатті був багатим на події.

В Ужгороді на Корятовича почали продавати конвалії.

За невеликий букет просять від 20 гривень.

Якщо поторгуватися, можна купити й за 15.

На запити журналіста газети «Неділя Закарпатські новини» до продавчині, чи відомо їй про те, що торгівля червонокнижними рослинами заборона, жінка відповідає, що не боїться відповідальності, бо квіти ростуть у неї на городі, в селі Кам’яниця Ужгородского району.

Також вона нарікає, що пенсія в неї мала, діти на заробітках, тож аби прогодувати онука, їй доводиться займатися дрібною торгівлею.

Розповідає, що зриває конвалії звечора, а зранку їде в Ужгород.

Інша продавчиня з Перечинщини запевняє, що за квітами йде у ліс пішки 6 кілометрів.

У четвер на площі Народній відкриється п’ятий фестиваль-конкурс «Воскресни, писанко!»

Фестиваль є дійсно цікавою для області подією. У ньому візьмуть переможці місцевих етапів з усіх адміністративно-територіальних одиниць області, навчальні заклади обласного підпорядкування системи освіти та заклади професійно-технічної освіти.

На площі Народній перед будівлею ОДА «розквітне» близько шести десятків великодніх дерев, на кожному з яких красуватимуться 250-300 писанок.  Доповнюватиме їх тематична композиція «Традиції пасхальних свят: від давнини до сучасності». Учасники фестивалю-конкурсу також представлять художні вишивки святкової тематики для великоднього кошика, тут працюватимуть майстер-класи, а гості свята зможуть придбати пасхальні вироби.

Перед Великоднем закарпатки активно миють вікна. Зараз замість привітання жінки питають одна від одної: «А ти вже вікна помила». Це своєрідна щорічна весняна трапеза у наших ґаздинь.

Крім миття вікон, жінки  зараз нерідко декорують їх великодньою атрибутикою, розвішують пасхальні вінки, писанки, оздоблюють навіть квіти на підвіконні декоративними зайцями та гілками верби.

Також на порядку денному наших господинь прання та прасування штор, занавісок, гардин, або придбання нових.

Крім гото, жінки зараз натхненно прибирають домівки. Адже за кілька днів свято, прийдуть гості і їм хочеться показати, як вони старанно готувалися до цього.

В Ужгороді цвіте барбарис. Ці рослини називають ще карамельними деревами.

Крім того, що вони гарні, ще й наділені цілющими властивостями.

Ще в давнину в Індії барбарис був відомий як лікарський засіб, що очищає кров. Він рятував людей при таких захворюваннях, як цинга і жовтяниця.

Плоди цього барбарису гіркі, тому в приготуванні їжі їх не використовують, але птахи ласують його ягодами з великим задоволенням.

Ягоди барбарису, як припараву використовують в кулінарії, додають до плову. З них також готують мармелад, квас, кисіль, сік, кислий смак якого відмінно втамовує спрагу.

Цього року урожай огірків гарний, говорять фермери. На Закарпатті їх вирощують переважно невеликі сімейні господарства. Фермери переконують — їх огірки вирощення без хімічних обробок. Про це повідомляють Факти.

У селі Боржавське на Закарпатті огірки вирощують майже у кожній родині.

Фермер Іван Маргітич вирощує 5 сортів огірків у трьох теплицях біля будинку. Він запевняє, що все насіння перевірене, голландське. Посіяли його в січні, а за місяць видали розсаду. Перший урожай зібрали два тижні тому.

«Перші огірки гарні завжди. Вони великі такі, як мають бути. Маленькі огірки зараз не купують, має бути 12-13 см», — ділиться фермер.

Фермери говорять, що біля огірків роботи багато. Треба постійно підв’язувати кущі до спеціальної сітки.

Рішучі заходи співробітників Держприкордонслужби, спрямовані на недопущення переміщення через кордон контрабандних товарів дедалі частіше позбавляють контрабандистів зручного доступу до кордону та  змушують їх відмовлятись від протизаконних «підробітків».

Заради незаконного збагачення злочинці зазвичай не гребують ані здоров’ям, ані життям людей, яких постійно наражають на небезпеку, змушуючи до переміщення сигарет важкодоступними шляхами як на гірських ділянках кордону, так і річковою ділянкою із стрімкою та глибокою течією.  Крім того, для здійснення протиправної діяльності тютюнові контрабандисти намагаються «освоїти» повітряний простір та переміщувати сигарети за допомогою безпілотних літальних апаратів.

Про це повідомляє прес-служба Мукачівського прикордонного загону.

Один з таких літальних апаратів типу «Гексакоптер» виявили сьогодні близько 2-ї години ночі прикордонники відділення «Великий Бичків» Мукачівського прикордонного загону.

Під час патрулювання прикордонний наряд почув шум двигуна та за допомогою приладу нічного бачення зафіксував напрямок руху безпілотника. До місця ймовірного приземлення літального апарата негайно висунулась група реагування.

У ході пошукових заходів, неподалік від кордону прикордонники виявили транспортний засіб підвищеної прохідності «Мітцубісі Паджеро», 4 пакунки тютюнових виробів, «Гексакоптер» з пультом дистанційного керування із запасними акумуляторними батареями та переносний генератор.

Біля ДРАЦСу в Ужгороді продовжує квітнути унікальна біла магнолія. Це – японська  магнолія кобус.

При розкопках села Асада часів бронзової доби (близько 2000 років тому) було знайдено насіння цієї магнолії. Археологи вирішили проростити насіння і з нього виросло дерево. На відміну від теперішньої магнолії у квіток дерева з бронзової доби було 7-8 пелюсток замість 6-ти. Невідомо, чи це є результатом пошкодження ДНК через час, чи давні магнолії дійсно мали таку кількість пелюсток.

В Японії бруньки та квітки цієї дивовижної рослини вживають в їжу, пелюстки магнолії додають в чай. Висушене та перемелене листя застосовують як приправу до їжі.

Як бачимо, не японськими вишнями єдиними прекрасний Ужгород.

В Ужгороді в Боздоському парку висадили платанову алею.

Ініціатором виступили представники Ротарійського клубу “Ужгород”, які й придбали саджанці.

Тож днями у рамках святкування 90-річчя Ротарійського руху в Україні в Боздоському парку в Ужгороді висадили алею з 49 платанів.

Це вже друга платанова алея у столиці Закарпаття. Перша – з уже дорослих дерев – на Слов’янській наьбережній.

zakarpatpost.net