Чому закарпатські чиновники найдорожчі в Україні

У найменшій і найбіднішій області держави зарплати чиновників шокують

Закарпатці активно обговорюють декларації чиновників. І знову наші земляки цікавляться, скільки отримують ті, хто фінансується  із бюджету, тобто фактично за кошти платників податків, пише газета «Неділя Закарпатські новини»

Наголосимо, що в Закарпатській обласній раді керівний склад має заробітні плати одні з найбільших в Україні.

З оброблених газетою «Неділя Закарпатські новини» фінансових звітів, поданих на сьогодні, наші принаймні шокували найбільше.

Додамо, що такі зарплати призначав не Уряд, не Президент, а затвердили наші ж чиновники. Чому? Усе просто. Оскільки в декларації ми бачимо не посадовий оклад за місяць, а річну суму, отриману у даному випадку протягом 2018 року, то варто мати на увазі, що там до зарплатні доплюсовано усі надбавки, премії та різні бонуси, які придумали для себе ж самі чиновники  місцевого рівня. От саме за рахунок таких хитрощів і набігають у них фантастичні суми прибутків.

Закарпатські чиновники себе не обділили, зарплату мають просто райську

Аби читач зрозумів, про які розміри виплат іде мова, то для прикладу візьмемо декларацію Володимира Гроймана. За минулий рік він отримав 443 430 гривень зарплати. Здавалося б, величезні гроші! Але й посада у нього високого рангу.

А от голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль має наполовину меншу зарплату. Торік йому виплатили 233 260 гривень.

Інша справа голова обласної ради. Тут уже розмір зарплати дійсно солідний і складає 908 тисяч 502 гривні. Це – одна з найбільших в Україні зарплат серед чиновників подібного рівня!

Що не кажіть, а Закарпаття таки особливе! У найбіднішій області в Україні чиновники отримують у 51 раз більшу зарплату, ніж пенсіонери пенсію. Адже на сьогодні мінімальна пенсія складає 1497 гривень, що становить 17964  гривні на рік, і її отримують 77 тисяч 239 закарпатських пенсіонерів.

Отже, на місяць у нашого голови обласної ради набігає 75 тисяч 708 гривень прибутків (мова йде лише про державну заробітну плату).

Для прикладу, голова Одеської обласної ради (в приморському краї, де добре розвивається бізнес і туризм) отримує 437 тисяч 45 гривень на рік. Загалом по Україні середня зарплата за 2018 рік серед голів обласних рад коливається  в межах 200-600 тисяч гривень.

Тож наші, можна сказати, мають райську.

На Закарпатті навіть заступники голови облради заробляють більше, ніж голови облрад інших областей. Скажімо, наш перший має 723 522 гривні, а просто заступник – 721 732 гривні.

І це в той час, коли люди, не маючи вдома зарплати та роботи взагалі змушені їхати на заробітки за кордон.

Андріїв та Балога просто жебраки  порівняно з міським головою Хуста

Закарпатські міські голови, заданими декларацій, також мають чималі статки.

Однак ми аналізуємо не їхній бізнес, не їхні банківські вклади, а в даному випадку тільки державну заробітну плату. Тому оперуватимемо тільки цими сумами.

Але почнемо з загальних зарплат тих, хто займає аналогічні посади в інших куточках держави.

Оскільки мер Києва Віталій Кличко ще не подав декларацію, то для порівняння візьмемо очільника другого за величиною міста України – Харкова – Геннадія Кернеса.

Так от. Його річний прибуток за рахунок заплати на посаді мера складає 851 тисячу 370 гривень. Здавалося б, багато. Але Харків – місто-мільйонник, центр індустрії з населенням більше 1 мільйона 443 тисяч осіб.

Андрій Садовий, міський голова Львова, за останнім звітом, за рік заробляє 491 тисячу 780 гривень.

У Геннадія Труханова – керманича Одеси – зарплата за минулий рік склала всього  164 тисячі 167 гривень.

А от у нас на Закарпатті навіть у маленьких містах мери можуть мати набагато більше.

Почнемо з Тячева. Його голова Іван Ковач торік заробив 258 тисячі 353 гривні. Це більше, ніж Труханов, однак набагато менше за інших міських голів нашого краю.

Андрій Балога, мер Мукачева за минулий рік задекларував 320 тисяч 560 гривень зарплати.

А от Богдан Андріїв, міський голова Ужгорода – 582 тисячі 655 гривень.

Але це не найбільша зарплата у області.

Справжнім рекордсменом став Володимир Кащук, мер Хуста, невеликого містечка, де немає ні потужних заводів, ні діючих великих підприємств.

Він торік заробив у міській раді 1 мільйон 121 тисячу 855 гривень (із декларацією можна ознайомитись тут).

Крім того, керманич Хуста отримує ще й пенсію в розмірі 38 тисяч 156 гривень (для порівняння на сьогодні мінімальна пенсія складає 1497 гривень, що становить 17964  гривень на рік, і її отримують 77 тисяч 239 закарпатських пенсіонерів).

І це не Харків, не Одеса, не Львів і навіть не Ужгород, а маленьке провінційне містечко з населенням 28 тисяч 600 осіб. Виходить, що ті, хто краще працюють отримують набагато менше, ніж там, де люди не мають роботи взагалі.

Або для прикладу у майже рівнозначному за кількістю населенні місті Сарни Рівненької області мер у минулому році отримав 119 тисяч 112 гривень зарплатні, або Тернівці Дніпропетровської області  з населенням 28 тисяч 853 осіб міський голова за 2018 рік заробив 123 тисячі 19 гривень, чи очільник міста Золотоноша Черкаської області з населенням 28 тисяч 321 особа взагалі торік одержав усього 44 тисячі 676 гривень.

Тож звідки в Хусті такі мільйонні зарплати? Якщо навіть у Петра Порошенка як у Президента України  торік зарплата була лише 336 тисяч гривень, а в голови Верховної Ради Андрія Парубія – 228 тисяч 721 гривня.

Виходить, деякі закарпатські чиновники у цьому плані переплюнули українську політичну верхівку у багато разів.

Марина АЛДОН, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net