Через що жорстко побилися двоє закарпатських пенсіонерів

Сварки через межу для закарпатців – майже звичне явище. Через невеликі земельні ділянки люди не просто сваряться, але й часто застосовують кулаки, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Цього разу сутичка на Іршавщині виникла через канаву, яку один із сусідів забетонував. У результаті – дві родини стали ворогувати між собою і  сваритись при першій же нагоді.

Конфлікт між двома пенсіонерами трапився торік у липні. Тоді після багатьох звернень до райдержадміністрації дружини Івана (імена в матеріалі змінено) на місце виїхав заступник голови, аби з’ясувати обставини. Він пішов із господарем на город, власне за яким і знаходилась забетонована канава. Сусідка Марія, побачивши дивного гостя, одразу ж вийшла послухати, про що йтиме мова. Розгорівся конфлікт,  на представника РДА почали кричати. Скільки  не просив обидві сторони чоловік заспокоїтись, це ні на кого не діяло.

«У липні минулого року я  проводив прийом. До мене звернулася  Олена, дружина Івана. Жінка розповіла про конфлікт із сусідкою через межу. До РДА від неї також надійшов офіційний лист з, тому голова попросив мене поїхати розібратися. На місці було п’ятеро осіб – дорослі і одна маленька дівчинка. Поспілкуватися з двома родинами спокійно не вийшло. Кричали всі, крім дитини. Кожен відстоював свою думку і ніхто не хотів чути доводи іншого.  Був шум, крик. Я не витримав, розвернувся і пішов. Продовжувати розмову було марно. Хто кого бив – не бачив, оскільки сів у автомобіль і поїхав геть», – зазначив він.

Відтак між пенсіонерами закипіли справжні пристрасті. Дійшло до того, що сусіди побилися і Марія звернулася до суду.

Під час засідання Іван переконував, що жінку не бив, навпаки – вона вдарила його.

«Того дня я порався вдома по господарству, почув, що гавкає собака, вийшов з будинку і побачив, що у двір хтось зайшов. Це був представник РДА. Він представився, і я відчинив  хвіртку, показав, що набудував на подвір’ї. Через деякий час вийшла Марія з дочкою. Вони почали кричати, повели інспектора на город. Я стояв із дружиною на доріжці, вона просила йти до них. Я сказав, що на чужу територію не піду. Тоді прийшла дочка Марії і почала сваритись ще дужче. Представник адміністрації не витримав і пішов. Я хотів за ним зачинити хвіртку і схилився до землі за палкою, щоб підперти її, а коли піднявся, переді мною з’явилася Марія. Вона вдарила мене  кулаком по голові, побігла до себе на подвір’я та почала кричати, що я її б’ю», – розповів свою версію подій Іван.

У Марії ж була власна. Вона стверджувала, що сусід кинув у неї шматком бетону.

«Із Іваном між нами давно неприязні стосунки.  Причина те, що між нашими земельними  ділянками проходить канава, а він її забетонував.  Того дня приблизно о 12 годині ми з дочкою поралися по господарству і  почули, що на подвір’ї хтось розмовляє. Вийшли і побачили незнайомого  чоловіка, Івана та Оксану, його дружину.  Ми підійшли, привіталися. Оксана розмовляла з представником райдержадміністрації, а я показала йому, що наробив Іван, як залив бетоном канаву. Інспектор нас послухав, похитав головою, розвернувся і пішов. Після цього Іван побіг до хати, схопив  камінь з бетону і кинув мені у спину», – стверджувала жінка.

Тож що насправді було між сусідами – відомо тільки їм та Богу.

Утім суд визнав Івана винним у побитті односельчанки та призначив йому покарання у вигляді 680 гривень штрафу.

Іван ДУХНОВИЧ, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net