Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 22 квітня

День на Закарпатті був багатим на події.

Закарпатські левенята Льова та Лола за шматок м’яса готові посваритися між собою

Сiрi степовi, карпатськi, чорнi канадськi, бiлi полярнi вовки, оленi, косулi, понi, форель, вiслюк та навiть тигри та леви. Це все – мешканці еко-парку «Долина вовків», що на Міжгірщині. Кому ж не хочеться побувати поруч із хижаками, які зовсім не бояться людей? І така екзотична мрія є реальною вже більше року. У минулому році в селі Синевирська Поляна відкрився унікальний міні-зоопарк, де за тваринами дбають, їх люблять, ними опікуються. Побував у цьому дивовижному місці і журналіст газети «Неділя Закарпатські новини».

Чорний канадський вовк, що живе на Міжгірщині, може важити до 62 кілограмів

Закарпатцям добрі поради. Що лікує грошове дерево

Вовки стали першими мешканцями екопарку. Наразі тут можна побачити сірих степових, карпатських, чорних канадських та білих полярних.

Господар «Долини вовків» Юрій Тюх у захваті від устрою життя цих хижаків, порядку, який панує у вовчих родинах. Він охоче розповідає, як тварини харчуються. За його словами, першою їсть самиця, далі самець несе їжу вовченятам, і лише відтак їсть сам. У дикій природі вовки також завжди піклуються про своїх і ніколи не залишають їх напризволяще.

Офіційно говорити про результати виборів ще зарано, але з результатів підрахунків та екзит-полів уже чітко видно, хто є переможцем президентських перегонів.

Хтось нині радіє, хтось лютує, але кожен вважає свій вибір правильним.

Найменше в ці дні закарпатці думали про те, хто стане наступником Геннадія Москаля. А те, що в нашому краї він не займатиме керівну посаду – майже ні в кого не викликає сумнівів.

До Москаля закарпатці ставились по-різному. Утім для всіх він був, без сумніву, яскравою особистістю, гострим на слово, деколи кумедним, деколи грубим, нехай і популістом, однак харизматичним.

Якщо його призначенню на посаду голови ОДА раділи всі, то згодом симпатиків ставало менше.

Сварки через межу для закарпатців – майже звичне явище. Через невеликі земельні ділянки люди не просто сваряться, але й часто застосовують кулаки, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Цього разу сутичка на Іршавщині виникла через канаву, яку один із сусідів забетонував. У результаті – дві родини стали ворогувати між собою і  сваритись при першій же нагоді.

Конфлікт між двома пенсіонерами трапився торік у липні. Тоді після багатьох звернень до райдержадміністрації дружини Івана (імена в матеріалі змінено) на місце виїхав заступник голови, аби з’ясувати обставини. Він пішов із господарем на город, власне за яким і знаходилась забетонована канава. Сусідка Марія, побачивши дивного гостя, одразу ж вийшла послухати, про що йтиме мова. Розгорівся конфлікт,  на представника РДА почали кричати. Скільки  не просив обидві сторони чоловік заспокоїтись, це ні на кого не діяло.

Закарпатці продають багато цікавих речей.

Найбільше пропозицій щодо телефонів та побутової техніки.

За даними газети «Закарпатські оголошення», також наші земляки продають меблі, які були у користуванні, килими, книжкові полиці, гучномовці, ноутбуки, пральні машини, холодильники, телевізори, блендери, фритюрниці, морозильні камери, кавоварки, стаціонарні телефонні апарати.

Серед закарпатців є й такі, хто шукає покупців на кімоно, велосипеди, ковзани,  тренажери, лижі, палатки, піаніно, баяни, акордеони, кімнатні рослини.

Продають і різноманітний одяг, зокрема,  дитячий, чоловічі костюми, черевики, сорочки, краватки, куртки, піджаки, пальто.

Серед цікавих пропозицій  книги. Скажімо, довідник із ремонту телевізорів, література з туризму, енциклопедії, дитячі книги.

Цієї весни Ужгород б’є рекорди. Сакурові тури найдорожчі з усіх весняних, які пропонують оператори в Україні. Якщо середня вартість поїздки з Києва до інших квіткових цікавинок коливається в межах 1800-2500 гривень, то до сакурової столиці – 3800-4200 гривень, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Вартість турів красномовно свідчить, що попит за милування квітами японської вишні великий, а Ужгород справді гідно продовжує носити звання сакурової столиці України.

Сьогодні в Ужгород приїжджають туристи з усього світу, щоб подивитися на дивовижне видовище і зробити красиві унікальні фотографії. В Ужгороді сакури ростуть всюди – на центральних вулицях, у провулках, у приватних дворах. Є тут навіть ціла алея сакур, що простягається вздовж берега Ужа, на Православній та Київській набережних.

За підрахунками біологів, у столиці Закарпаття зараз цвітуть близько  5 тисяч сакур. Жодне місто України не може похвалитися такою кількістю цих екзотичних дерев.

За процесуального керівництва Берегівської місцевої прокуратури слідчими поліції повідомлено про підозру 36-річному місцевому мешканцю, який з ножем напав на 71-річного пенсіонера.

Про це повідомляє прес-служба прокуратури Закарпатської області.

За інформацією керівника Берегівської місцевої прокуратури Володимира Жилкіна, наразі встановлено, що 20 квітня, близько обіду, підозрюваний, перед приватним будинком потерпілого, який є відомим місцевим колишнім лікарем-хірургом, вдарив останнього ножем в живіт. Після нападу, підозрюваний втік на мопеді.

Завдяки чітко скоординованим діям, правоохоронці затримали нападника того ж дня.

Дії підозрюваного кваліфіковані за ч.1 ст.121 КК України – умисне тяжке тілесне ушкодження.

В Ужгороді цвітуть чорні петунії. Квіти виведені лише у 2010 році у Англії. За різними даними виділяють від 15 до 40 видів петуній.

Загалом петунії дуже попурлярні і займають перше місце серед літніх рослин для озеленення.

Цвітуть вони від середини весни майже до грудня.

Єдиним недоліком є те, що рослина однорічна і щороку доводиться висаджувати нові квіти.

Крім того, петунія не переносить тіні, тому висаджувати її потрібно на сонячній стороні саду або клумби, захищеної від вітру.

В Ужгороді на кущі вирізали тризуб. Композиція справді цікава і радує патріотизмом.

А загалом у ботанічному саду гарно у всі пори року, але зараз, весною, особливо.

Ботанічний сад заснували у 1948 році, на місці де існували два горіхово-фруктових сади: там росли 96 горіхів, а також яблуня, груша, черешня, вишня, алича, бузина, шипшина, ожина і верба. Ботанічний сад розташований на трьох терасах, третина площі розташована на першій і другій – над річкою, решта території спускається в заплавну частину долини.

Колись симпатичний і яскравий ведмідь на розі вулиць Легоцького та Заньковецької уже кілька років стоїть із роздертим задом.

Хто розбив ведмедяче “місце для сидіння” – невідомо… тим більше, що це трапилось давно, а в Ужгороді вандалів не шукають.

Це видно було із того хоча б, як вперто правоохоронці не шукали тих, хто нівечив фотозону “Я люблю Ужгород”.

Тож пошкоджена гіпсова скульптура останнім часом перетворилася на смітник.

Хоча корзин для відходів у столиці Закарпаття достатньо, комусь цікавіше встромляти непотріб у дупла дерев, кидати у каналізаційні люки, навіть прикрашати старими кросівками електроопори.

Таким чином нещасний ведмідь із окраси міста став смітником.

Сумно, що рівень культури настільки в декого низький!

Весняний Хуст рожевіє. Райські яблучка все ще буйно квітнуть і створюють романтичний настрій.

Весною Закарпаття особливе. Природа розквітає і весь край перетворюється на казковий вінок, пише zakarpatpost.net.

У селах рясно квітнуть сади, а міста змагаються між собою за звання сакурової столиці України.

У цьому питанні лідирує Ужгород, але Мукачево його впевнено і цілеспрямовано намагається наздогнати.

Хуст, на жаль, місто не сакурове.

zakarpatpost.net