Яка унікальна тварина є на Закарпатті, за вбивство якої у Китаї – смертна кара

Закарпатські левенята Льова та Лола за шматок м’яса готові посваритися між собою

Сiрi степовi, карпатськi, чорнi канадськi, бiлi полярнi вовки, оленi, косулi, понi, форель, вiслюк та навiть тигри та леви. Це все – мешканці еко-парку «Долина вовків», що на Міжгірщині. Кому ж не хочеться побувати поруч із хижаками, які зовсім не бояться людей? І така екзотична мрія є реальною вже більше року. У минулому році в селі Синевирська Поляна відкрився унікальний міні-зоопарк, де за тваринами дбають, їх люблять, ними опікуються. Побував у цьому дивовижному місці і журналіст газети «Неділя Закарпатські новини».

Чорний канадський вовк, що живе на Міжгірщині, може важити до 62 кілограмів

Закарпатцям добрі поради. Що лікує грошове дерево

Вовки стали першими мешканцями екопарку. Наразі тут можна побачити сірих степових, карпатських, чорних канадських та білих полярних.

Господар «Долини вовків» Юрій Тюх у захваті від устрою життя цих хижаків, порядку, який панує у вовчих родинах. Він охоче розповідає, як тварини харчуються. За його словами, першою їсть самиця, далі самець несе їжу вовченятам, і лише відтак їсть сам. У дикій природі вовки також завжди піклуються про своїх і ніколи не залишають їх напризволяще.

Але на волі далеко не в усіх тварин життя було безтурботним.

Одразу цілий виводок малюків торік забрав до себе Юрій у Великому Березному, де браконьєри застрелили їхніх батьків. Дитинчат довелося чоловікові викупити, аби врятувати їм життя. Тоді малюки були ще навіть сліпими. Завдяки доброму серцю закарпатця вижили вони всі. Зараз цим трьом бешкетникам по 8 місяців.

Живуть вовки у великих вольєрах. Видно, що привчені до людей. При наближенні гостей, наче собаки, махають хвостами. Поводяться не агресивно. Особливо цікавими є чорні. Вони найбільші, просто вражають розмірами. Такі вовки можуть важити до 62 кілограмів, це стільки ж, скільки вівчарка. У них довгі лапи, широка морда із «бакенбардами», очі жовтого кольору.

Також неможливо пройти повз вольєр із полярними вовками. Їхня біла шерсть одразу привертає увагу. Вони теж дуже великі і надзвичайно витривалі, адже пристосовані до життя в арктичних умовах. Спілкуються вони між собою гарчанням, скавчанням, виттям. Вовки також вміють бурчати, завивати та гавкати, кожен їх звук має безліч варіацій та певне значення. Далеко не всім відомо, що у Японії вовки вважаються напівбогами, хранителями людей і природи, що розуміють людську мову і людське серце, захищають світ і допомагають усім, хто в цьому має потребу.

Отже, полярні вовки є найбільш дикими з усіх, адже з людьми у дикій природі ці тварини майже не контактують на відміну від інших. Та все ж, в екопарку до відвідувачів вони так звикли, що майже перестали на них реагувати.

Заходити у вольєри до вовків гостям не можна, але господаря до себе вони підпускають. На думку Юрія Тюха, вовк є найрозумнішою лісовою твариною, адже вполювати його можуть лише найбільш підступні мисливці.

Тож добре, що в міні-зоопарку на Міжгірщині на них ніхто не полює, а живуть собі вони там безтурботно та у безпеці.

Грайливі закарпатські левенята пхають до людей свої допитливі мордочки

Привертають увагу відвідувачів екопарку і косулі, і ослик, які мають найбільшу територію для вигулу, але найбільше – тигри та леви.

Коли до «Долини вовків» завітав журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» не вдалося побачити лише амурського тигра. Він спав у своєму «будиночку» і не забажав вийти знайомитись.

Утім ця тварина дуже рідкісна, віднесена до ряду вимираючих. У дикій природі нині залишилося всього близько 500 амурських тигрів, ще стільки ж живуть у зоопарках.

Амурський тигр вважається  найбільшою кішкою на землі, може важити 300-350 кілограмів. Цікаво, що голодний звір з’їдає до 50 кілограмів м’яса, тобто фактично може з’їсти людину за один раз. Але полює він не на людей, а на оленів та кабанів, хоча може напасти навіть на ведмедя.

У дикій природі ці хижаки мешкають лише на території Росії та Китаю. До речі, в Піднебесній за вбивство амурського тигра передбачена смертна кара.

Тож, незважаючи на те, що з Міжгірським тигром познайомитись не довелося, масу приємних емоцій вдалося отримати від маленьких левенят.

Ці пухнасті красені, незважаючи на юний вік, справжні гіганти. Висотою вони людині десь до колін. У них дуже масивні лапки, які вони просувають крізь решітку вольєра, аби побавитись із гостями. Туди ж вони пхають і свої допитливі мордочки. Малята дуже грайливі і доганяють одне одного поміж гірськими ялинками, яких у їхньому  загородженні декілька. Вони дозволяють себе погладити, хоча це бажано не робити, адже, незважаючи на дитячий вік, левенята вже дуже сильні. Нагадують дітлахи величезних кошенят, яких хочеться потискати, тим більше що в них надзвичайно  приємна на дотик, але груба й густа шерсть. Ця солодка парочка схожа на королів екопарку. Самця звати Льова, а самку – Лола. Їдять дитинчата молоко та м’ясо, за шматок якого ладні навіть посваритися між собою.

Сьогодні екопарк «Долина вовків» є єдиним на Закарпатті місцем, де можна побачити стільки різних хижаків, зібраних разом. Це дійсно чудова родзинка як для туристів, так і для місцевих, адже тут можна отримати надзвичайно багато яскравих позитивних емоцій та дізнатись чимало нового і невідомого про життя рідкісних тварин.

Володимир   ЗАКАРПАТСЬКИЙ, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net