Бути хорошим і добрим на роботі – не завжди найкраща ідея

Тоді, як абсолютно всі хвалять добрих і хороших колег, насправді все це дуже далеко від реальності.

Дослідники відкрили приголомшливу річ: доброта і милосердя на роботі багатьма можуть бути сприйняті як пряма загроза. Навіть якщо ви будете доброзичливим і сердешним на роботі, самі розумієте, що це не гарантія, що вам не доведеться зіткнутися з підлістю і гидотою. І зараз пояснимо чому, інформує Ukr.Media.

Запитайте будь-яку людину на Землі, з ким поруч вона воліла б працювати — з відмінними людьми або свого роду хуліганами? Вам без найменших вагань одразу ж скажуть, що, звичайно ж, набагато краще, коли ваші колеги — добрі і щирі добряки.

Це традиційна відповідь на подібне питання.

Але якщо вам доводилося бути цим самим добряком в офісі, ви напевно знаєте, що між тим, що люди кажуть і в чому вас запевняють, і між тим, як поводяться насправді — дві великі різниці. Тоді, як абсолютно всі хвалять добрих і хороших колег, стверджуючи, що тільки поряд з такими хотіли б працювати, насправді все це дуже далеко від реальності.

Так, вони їх хвалять і навіть «цінують», але це не заважає їм щедро обсипати глузуванням і мерзотою добрі справи хороших людей. При цьому вони ще й обожнюють експлуатувати чужу доброту, не бачачи в цьому нічого поганого.

Чому ж так відбувається?

Прочитавши ці слова, ви можете вирішити, що люди досить часто є досить лицемірними і мерзенними типами. Але все дещо складніше. Згідно з останніми дослідженнями канадських вчених, причина того, чому декларовані нами ідеали і реальні дії не збігаються — набагато глибше. Дослідники відкрили приголомшливу річ: що доброта і милосердя на роботі багатьма може бути сприйнята як загроза. На тлі офісних суперменів інші виглядають погано і непереконливо.

Всі ми обожнюємо фільми про супергероїв, яким притаманні найкращі якості. Вони рятують когось від поганих кіногероїв, і ми торжествуємо. Але річ у тім, що, коли супермени демонструють свої найкращі якості на екрані, у глядача немає підстав порівнювати себе з ними або заздрити, що це не вони врятували та перемогли. Зрештою, всі ми всього лише люди, а не Боги.

Але зовсім по-іншому все відбувається в офісі або на виробництві. Професор Пет Барклай виявив під час серії експериментів, що коли реальна людина (така, як кожен з нас з вами) починає грати роль супергероя, то ситуація докорінно змінюється. Її ідеальне ставлення до праці, старанність, працьовитість і доброта змушують інших співробітників постати в невиграшному світлі на його тлі. Адже порівняння явно не на їхню користь.

Дослідники виявили, що супердоброта і продуктивність «супергероя» як би змушують інших працювати на такому ж рівні, що викликає у них більш ніж неприємні реакції.

«Так, дійсно, кого не спитай — нам всім подобаються хороші й добрі люди, — коментує професор Барклай, — але, коли ми потрапляємо в конкурентне середовище офісів та виробництв, сценарій різко змінюється. Як не прикро це визнавати, але люди будуть ненавидіти добряків. Ця модель властива кожній культурі і стосується будь-якої країни на земній кулі. Така реальність і життя. Доходить до того, що люди будуть атакувати і бойкотувати гарну людину, навіть чудово розуміючи, що цим шкодять загальній справі і самим собі».

Хоча дослідження професора Барклая не зачепало тему вирішення проблеми, як же перемогти цю мерзенну людську схильність несприйняття дійсно добрих і старанних людей, він все ж дав кілька порад:

«Може допомогти звернення до самих критиків: їм слід дохідливо пояснити, що вони атакують хорошого працівника з однієї причини — щоб не виглядати на його фоні погано. Але найкращим рішенням я вважаю більш просте — постарайтеся ніколи не працювати поруч з мерзенними та заздрісними людьми».

«Можливо, набагато мудріше знайти кращих партнерів. Якщо вас критикують за те, що ви занадто старанно працюєте і доброзичливі, знайдіть колектив або відділ, де вас будуть оточувати такі ж люди, як і ви. Коли старанні люди об’єднуються у спільній роботі, то їх результати набагато перевершують «досягнення» їх критиків».

Головне — навчитися правильно реагувати на цих «критиків». Навіть якщо їх дуже багато, це зовсім не означає, що вони мають рацію або ви зійшли з розуму. Науково доведено, що навіть будучи дуже хорошими та старанними, можна зіткнутися з найгіршим, що є в людях.

Але це ніяк не повинно вплинути на вас. Залишайтеся собою. Єдине: будьте більш уважні, на кого ви витрачаєте свою доброту.

zakarpatpost.net