Маловідома романтична легенда про появу сакур в Ужгороді

Про сакури існує багато легенд, у тому числі пов’язаних із нашим краєм. Та є одна, яку майже не розповідають.

Кажуть, що Єлизавета, дружина Франца-Йосипа, що був імператором Австро-Угорщини, до складу якої входило Закарпаття, ніколи не кохала свого чоловіка. Тоді шлюби серед правителів високого рангу справді укладалися з метою зміцнення держави, а не через кохання. Тож вродлива і пристрасна баварська принцеса якось закохалася в угорського політика Дюлу Андраші. Почуття виявилися взаємними.

Але оскільки жінка була заміжньою, зв’язок пара ретельно приховувала. Досі навіть історики стверджують, що герцогиня Марія-Валерія була донькою не Франца-Йосипа, а Дюли. Підтвердженням цьому може бути хоча б те, що народжувати доньку Єлизавета поїхала до Буди (сьогодні це – частина  Будапешта). Більше того, імператриця часто їздила у мандрівки Угорщиною і, аби про кохання ніхто не дізнався, часто побачення проходили в Ужгороді. Якось японський посол подарував Францу-Йосипу картину з зображенням сакури. Жінці вона так сподобалась, що вона захотыла вирушити до Японії, аби на власні очі побачити їхні вишні у період цвітіння. Про свої плани вона поділилася із Дюлою. Але закоханий угорець боявся відпускати її до далекої країни. Аби порадувати імператрицю, закупив сакури і 22 квітня 1868 року, коли народилася Марія-Валерія, висадив їх в Ужгороді. А наступної весни, коли вони розквітли, запросив Єлизавету  до їхньої власної маленької Японії. Дюла казав, що цвітуть дерева на честь їхнього спільного кохання та маленької доньки, яка навіть не підозрювала, хто є її справжнім батьком.

Сюрприз так сподобався імператриці, що відтоді вона щороку приїжджала милуватися сакурами до  Ужгорода таємно від чоловіка. А Дюла, щоб ще більше догодити Єлизаветі, насадив японські вишні мало не на всій території Закарпаття – від Ужгорода до Тячева. Після смерті Єлизавети більшість сакур висохли, але ужгородці, яким також дуже сподобались ці дерева, продовжували їх вирощувати, прищеплюючи на місцеві черешні гілки розкішних японських вишень.

Ніхто не знає, що в цій розповіді правда, а що вигадка. Адже інші джерела стверджують, що сакури висадили в Ужгороді чехи у 1930-х роках.

Більше про ужгородські сакури читайте у свіжому номері газети «Неділя Закарпатські новини».

Купуйте свіжий номер газети «Неділя Закарпатські новини» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 19 квітня.

zakarpatpost.net