Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 23 квітня

День на Закарпатті був багатим на події.

Москаль подав у відставку. У нього тут не було ні кумів, ні сватів, ні шовгорів, ні інших родичів, тож міг діяти більш неупереджено і об’єктивно

Газета «Неділя Закарпатські новини»  проаналізувала роботу Москаля на Закарпатті. Згадаємо деякім моменти.

Геннадій Москаль працював на Закарпатті не лише ці 4 роки. Раніше він очолював обласну поліцію і його другому пришестю більшість у краї зраділи.

Тоді люди вірили, що він прийде і наведе порядок, покарає всіх винних, вибудує нову паралель влади і зробить багато для процвітання області.

Частково зберегти симпатії людей Геннадію Москалю вдалося досі. Дійсно він має дуже гострий язик, вміє влучно і цікаво висловлюватись, а це – допомагає підтриманню позитивного іміджу. Крім того, він залишився впливовим політиком у розрізі всієї держави, його часто кликали виступати на центральні телеканали, він виступав експертом із питань, пов’язаних із Донбасом, оскільки свого часу працював і на Луганщині.

В Ужгороді дозрівають банани. Вони ще невеликі, але вже плоди зав’язалися на гілках.

У Ботанічному саду в Ужгороді багато не лише квітів, але й екзотичних дерев.

Банани – тільки один із видів.

Ці тропічні рослини, які називають деревами, але насправді вони є гігантською травою,  вирощують і місцеві селекціонери, кажуть, що почуваються на Закарпатті рослини добре і навіть дають  урожай.

Тож замість сакур, які вже потроху відцвітають, в Ужгороді можна помилуватимся цвітінням та першими плодами бананів.

Батьківщиною бананів є тропіки Південно-Східної Азії, зокрема Малайського архіпелагу, де вони вже давно використовується дуже широко. Бананами також називають їстівні плоди цих рослин.

Цікаво, що у бананах міститься більше вітаміну В6, чим в інших фруктах. Відомо, що цей вітамін несе відповідальність за гарний настрій.

Декоративні кущі — знахідка для закарпатців. За красою вони не поступаються багатьом квітучим рослинам, мають ефектний вигляд, прості у догляді.

Утім обрізати їх і надавати форми – це ціле мистецтво.

Один з таких зелених «кубів» просте на вулиці Павлова прямо біля будинку, де він жив.

Кущ має близько 2 метрів у висоту, широкий і вже рясно вкритий листям.

Навіть зараз, у пору цвітіння дерев, він має неперевершений вигляд і виділяється з-поміж інших рослин.

В Ужгороді на ринку на Корятовича можна придбати пророщене насіння та коренеплоди.

Такий мікс продають по 25 гривень за лоток.

Паростки пшениці, кінзи, буряка, чіа вирощено у спеціальних посудинах.

Вони є чудовою добавкою до салатів. Їсти їх можна і без нічого.

Що ж таке мікрогрін?

Microgreen в перекладі з англійської означає «мініатюрна зелень». До неї відносяться молоді паростки будь-якої зелені. Мініатюрною вважається зелень, «вік» якої становить всього 7-10 днів.

На вулиці Лєрмонтова, 5А журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» знайшов чудово акуратно облаштовану жильцями прибудинкову територію.

Там не лише висаджено квіти, прополото клумбу, але й приведено до ладу декоративну огорожу.

Такий собі міні-рокарій виглядає дуже гарно.

Видно, що люди, які живуть тут, дбають про те, що їх оточує і не хочуть жити серед заростей та сміття, як у деяких інших районах міста.

Приємно дивитись на доглянутість.

Якщо більше містян активно впорядковуватимуть прибудинкові території, дбатимуть про чистоту, Ужгород швидко зміниться у кращий бік.

Часом діти поводяться зі своїми батьками не просто неналежно, а по-хамськи, застосовуючи проти найрідніших людей не просто словесні образи, а силу. І далеко не завжди такі конфлікти закінчуються примиренням. Часом фінал надто плачевний. На жаль, випадки фізичного насилля у родинах далеко не поодинокі. Як правило, трапляються такі інциденти після вживання алкоголю, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Прикрий випадок стався нещодавно на Великоберезнянщині. Син щодуху гамселив рідну матір і навіть погрожував її вбити.

Конфлікт між Оленою та її сином Степаном (імена з етичних міркувань замінено) розпочався о 8 ранку.  П’яний чоловік прямо на кухні батьківської оселі затіяв сварку з матір’ю.

Утім просто з’ясовуванням стосунків  не обмежився. Раптом він схопив перше, що трапилось на очі – металеву лопату для сміття – і почав нею бити літню жінку по голові. Вона не втрималась на ногах і впала на підлогу. А Степан все ніяк не міг вгамуватися. Він продовжував знущання над безпорадною найріднішою людиною, викрутивши їй руку, лупасив руками та ногами по голові та тулубу. Але й після цього кат не зупинився. Він затяг Олену на кухню і гамселив ще й там.

Починає розквітати Долина нарцисів

Як повідомляють працівники заповідника, станом на 23 квітня на квітах масово утворюються бутони.

Науковці прогнозують, що Долина нарцисів розквітне приблизно з 4-5 травня. Саме тому, вже з 30 квітня на території заповідника чергуватимуть працівники служби державної охорони та науковці.

Зараз вже можна побачити, як поодиноко розцвітають перші квіти.

Геннадій Мoскаль пoдав Президенту України Петру Пoрoшенку заяву прo звільнення з пoсади гoлoви Закарпатськoї ОДА за власним бажанням.

Про це інформує прес-служба Закарпатської ОДА.

«Відпoвіднo дo абзацу 2 статті 8 Закoну України «Прo місцеві державні адміністрації», гoлoви місцевих державних адміністрацій призначаються на пoсаду Президентoм України за пoданням Кабінету Міністрів України на стрoк пoвнoважень Президента України, – йдеться в заяві. – Відпoвіднo дo статті 9 Закoну пoвнoваження гoлів місцевих державних адміністрацій припиняються Президентoм України.

Згіднo з пунктoм 9 частини 1-ї статті 9 Закoну та на підставі статті 38 Кoдексу закoнів прo працю України прoшу припинити мoє перебування у відпустці та звільнити мене з пoсади гoлoви Закарпатськoї oбласнoї державнoї адміністрації за власним бажанням».

Про сакури існує багато легенд, у тому числі пов’язаних із нашим краєм. Та є одна, яку майже не розповідають.

Кажуть, що Єлизавета, дружина Франца-Йосипа, що був імператором Австро-Угорщини, до складу якої входило Закарпаття, ніколи не кохала свого чоловіка. Тоді шлюби серед правителів високого рангу справді укладалися з метою зміцнення держави, а не через кохання. Тож вродлива і пристрасна баварська принцеса якось закохалася в угорського політика Дюлу Андраші. Почуття виявилися взаємними.

Але оскільки жінка була заміжньою, зв’язок пара ретельно приховувала. Досі навіть історики стверджують, що герцогиня Марія-Валерія була донькою не Франца-Йосипа, а Дюли. Підтвердженням цьому може бути хоча б те, що народжувати доньку Єлизавета поїхала до Буди (сьогодні це – частина  Будапешта). Більше того, імператриця часто їздила у мандрівки Угорщиною і, аби про кохання ніхто не дізнався, часто побачення проходили в Ужгороді. Якось японський посол подарував Францу-Йосипу картину з зображенням сакури. Жінці вона так сподобалась, що вона захотыла вирушити до Японії, аби на власні очі побачити їхні вишні у період цвітіння. Про свої плани вона поділилася із Дюлою. Але закоханий угорець боявся відпускати її до далекої країни. Аби порадувати імператрицю, закупив сакури і 22 квітня 1868 року, коли народилася Марія-Валерія, висадив їх в Ужгороді. А наступної весни, коли вони розквітли, запросив Єлизавету  до їхньої власної маленької Японії. Дюла казав, що цвітуть дерева на честь їхнього спільного кохання та маленької доньки, яка навіть не підозрювала, хто є її справжнім батьком.

zakarpatpost.net