На мою самооцінку дуже вплинув той факт, що моя зарплата, нехай не набагато, але вища за мінімальну: українка розповіла про життя у одній із найдорожчих країн світу

Про життя у Великій Британії, роботу, ціни, продукти, улюблені місця розповіла українка Дарина Чернікова. Вона з чоловіком зараз живе в Дадлі в графстві West Midlands, що прямо посередині країни, пише Gazeta.ua.

“Останні 5 років життя в Україні я розглядала переїзд за кордон, але ніколи – до Великобританії. Пам’ятаю, ще в університеті викладачка якось сказала, що Сполучене Королівство – дуже закрита країна, і ця фраза одним махом вбuла всі мої надії. Але 2 роки тому, стоячи в черзі в клуб в Барселоні, я зустріла його – свого англійського мaйбутнього чоловіка. Нічого серйозного ця зустpіч не віщувала. Однак після Барселони ми вирішили зустрітися у Варшаві, потім – в Києві , потім – в Англії. А по тому вирішили одружитися, тому що обидва розуміли, що шaлено хoчемо бути разом “, – згадує Дарина.

Великобританія справедливо вважається однією з найдорожчих країн не тільки Європи, а й світу. 1 фунт коштує 35 гривень, а пивo в пaбі коштує 3 (в Лондоні й того дорожче). Однак якщо розглядати харчування з супермаркету і покупку одягу, а також співвідносити зарплати, то ціни однозначно нижчі, ніж в Україні.

“Квартира у нас в кредиті, тут всі живуть в кредит, тому наш загальний рахунок за місяць разом з комунальними послугами та платою за кредит становить приблизно £700. Але врахуйте, що я живу далеко не в Лондоні, тому, якщо цікаво, скільки платять жителі столиці, сміливо множте це число на 2”, – зазначає Дарина.

“Всі, абсолютно всі стверджували, що мені доведеться спочатку попрацювати в барі, можливо, навіть отримати якусь освіту в англійському коледжі, а потім ще витратити місяці на пошуки чогось пристойного. Навіть чоловік в мене не особливо вірив. Однак я знайшла оголошення на позицію Document controller – однією з вимог було знання російської. Не дивлячись на те, що досвіду в даній галузі у мене не було і нафтогазова сфера мене не особливо приваблювала, я відправила своє резюме. Інтерв’ю тривало 14 хвилин, і мені дали роботу, – розповідає Дарина, – В той час як мінімальна зарплата в Великобританії – £7,5 в годину, у мене – £8. Як ви можете здогадатися, на мою самооцінку дуже вплинув той факт, що моя зарплата, нехай не набагато, але вища мінімальної “.

За майже 4 місяці життя в Англії друзів Дарина не знайшла.

“По-перше, мені не 16, коли друзі притягуються самі собою. По-друге, мені просто потрібно трохи більше часу. Ми часто проводимо час з друзями чоловіка, плюс мої друзі з України завжди онлайн, тому самотньою я себе не відчуваю взагалі. Ну і, звичайно ж, мій чоловік – мій найкращий друг, здатний замінити навіть найвеселішу компанію”, – розповідає Дарина.

Важливою звичкою стало сортування сміття – в Україні збирала лише макулатуру, а тут сортують все.

“Найсмішніше, що ми живемо у квартирі, і конкретно від жителів квартир сортування сміття не вимагають. Але я прошу чоловіка забирати відсортоване сміття батькам, які живуть у приватному будинку, – каже Дарина, – Я ретельно вивчаю пакування товару, який купую: річ у тому, що у Великобританії немає такого товару, на якому не написано, для якої страви він підходить, як його готувати, скільки в ньому цукру і чи переробляється його пакування. Яке ж було моє здивування, коли в супермаркеті я побачила кілька видів картоплі, на кожній з яких було написано: “Для запеченої картоплі”, “Для пюре”, “Для картоплі по-селянськи”. Ну і, звичайно, якщо при покупці яєць вам небайдуже, чи гуляли кури по полю або тіснилися в клітці, вам теж надається вибір. Але є одна річ, властива британцям, до якої я не звикну ніколи – я ні за що не полюблю чорний чай з молоком”.

Великобританія відома своєю історією, культурою, традиціями, але ніяк не кухнею. Британську кухню не можна назвати особливо вишуканою. Отже, що ми маємо? Звичайно ж, fish’n’chips, які самі британці наминали за обидві щоки. Також всі напевно чули про англійський сніданк – яєчня, бекон, сосиска, смажені гриби та помідори, боби й тости. Ну і куди без чорного чаю з молоком?

“У мій раціон додалося багато фруктів, тому що тут є всі можливі фрукти цілий рік і коштують вони недорого. Я почала їсти замінник м’яса – якимось чином протеїн добувають з грибів, і на смак цю красу не відрізниш від курки! Я також вподобала індійську їжу, яку британці вже вважають національною кухнею, і до китайської, яку люблять у всьому світі”, – зазначає Дарина.

З мовою як такою проблем немає, адже Дарина вчила англійську з 6 років, а потім ще поглиблено в університеті. Однак з чим безумовно є складності, так це з акцентом.

Британці багато подорожують по своїй країні та люблять сонячні країни

Дівчина зазначає, що британці відпочивати вміють.

“Думаю, всі чули про те, скільки вони можуть випити за вечір, і це чиста правда. Тому стандартним проведенням часу в суботу ввечері є пивo в пaбі. Або пити пивo і дивитися футбол. Або дивитися футбол безпосередньо на стадіоні. Британці також багато подорожують по своїй країні, тому, якщо випадає bank holiday з його трьома вихідними, жителі з великим задоволенням виїжджають на природу. Я, напевно, нікого не здивую, якщо скажу, що в Великобританії весь час дощі, і внаслідок нестачі сонця жителі шукають розради в південних країнах – найбільше люблять Португалію та Іспанію”, – розповідає Дарина.

Великобританія – маленька, але дуже різноманітна країна. Хочете серфить – їдьте на південь в Ньюкі. Хочете самоти в горах – їдьте на північ до Шотландії. Хочете опинитися в мегаполісі з його шаленим ритмом життя – звичайно ж, вирушайте в Лондон.

“Я поки що була всього в 10 містах Англії, проте певна думка про локальні місця вже склалaся. Квінтесенцією Англії, на мою думку, є Стретфорд-на-Ейвоні – батьківщина Шекспіра. Все містечко з типовими тудорівськими будиночками з білими стінами й темними панелями, і це створює враження, ніби ти подорожуєш в часі. Також обов’язковим до відвідування є портове місто Ліверпуль, чия новітня історія, як відомо, пов’язано з The Bеаtles “, – зазначає Дарина.

zakarpatpost.net