Стало відомо, скільки сакур в Ужгороді та скільки з них – сторічних

За підрахунками біологів, у столиці Закарпаття зараз цвітуть більше 7 тисяч сакур. Жодне місто України не може похвалитися такою кількістю цих екзотичних дерев.

«Класичні сакури з махровими квітками, які, власне, і приваблюють до Ужгорода найбільшу кількість туристів, були висаджені при будівництві району ґалаґов у 20-30-ті роки ХХ ст. Можна сказати, що історія сакур у нашому краї почалась саме тоді.

Частина з цих посадок збереглась і до цих пір, відповідно вік цих дерев сягає 100 років. Найстарші сакури Ужгорода можна побачити в районі саду Лаудона на вулицях Ракоці та Бращайків. Як показав час, сакури чудово акліматизувались в умовах міста Ужгорода і є достатньо добре пристосованими до місцевих ґрунтових та кліматичних умов. Як результат – сьогодні не одні сакури створюють неповторний барвистий весняний шарм нашого міста. Справжньою окрасою вулиць стали також квітучі яблуні Недзвецького, сливи Піссарда, глоди, мигдаль трилопатевий, церцис європейський (Юдине дерево), рожеві квіти останнього розвиваються безпосередньо на гілках, дивовижні тюльпанові дерева та магнолії (представлені кількома видами та формами), павловнії, фіолетово-сині «свічки» суцвіть яких в умовах південного Ужгорода складають конкуренцію каштановому цвіту. Ці декоративні породи дерев сьогодні поширені не тільки в центральній частині міста, лінійні та групові посадки їх зустрічаються в різних мікрорайонах та на окраїнах», – каже декан біологічного факультету УжНУ Ярослава Гасинець.

Хоч Ужгород прекрасний у будь-яку пору року, та в період цвітіння дерев він справді особливий.

zakarpatpost.net