Як закарпатки роблять пишну паску на сироватці

У доброї ґаздині нічого не пропаде. Тож сироватка, що залишається після приготування грудок, Марія Ломака використовує для випікання пасок, пише газета «Домашня кулінарія».

«Я різні рецепти пробувала і тому з досвіду можу сказати, що найпишніша паска виходить, коли її замішувати на сироватці, – ділиться своїми секретами приготування великоднього хліба господиня.  – Беру 1 л теплої сироватки, додаю 100 г цукру і десь 2 стакани борошна.

Вимішую і залишаю розчин мінімум на 3 години. Як підкисне, додаю пачку розтопленого маргарину, 5 збитих яєць, ще 100 г цукру і солі на смак. Поступово всипаю борошно – його потрібно додавати стільки, щоб тісто не було тугим, але й не рідким. Вимішую, допоки в тісті не з’являться бульбашки. Під кінець додаю кілька ложок олії і ще трохи вимішую – тісто не повинно липнути до рук. Накриваю чистим рушником, зверху ставлю три гілочки свяченої верби і відкладаю в тепле місце, аби підійшло. Як підніметься, викладаю у змащені олією форми. Тіста ставити багато не потрібно, не більше третини висоти ємності. Зверху прикрашаю косами, хрестиками чи іншими виробами, зробленими із тіста, і знову залишаю, аби підійшло. Після змащую збитим жовтком і відправляю у розігріту духовку. Перші 20 хвилин випікаю при +160…+170ОС, далі температуру знімаю, аби вироби не підгоріли».

Марія Буксар впевнена: господиня, яка готує з душею і любов’ю, обов’язково отримає смачний результат. А якщо ви до цих пір сумніваєтеся в тому, що зможете впоратися з приготуванням великодніх паски чи грудки, то скористайтеся рецептами героїнь нашої публікації. І смачної всім Паски!

 zakarpatpost.net