Як закарпатські ґаздині роблять великодню гурку

Один із обов’язкових символів Великодня на Закарпатті – грудка домашнього сиру. У кошик кладуть і солодкий, і солоний, і нейтральний на смак молочний продукт. Рецептів його приготування – безліч, пише газета «Домашня кулінарія».

Марія Ломака із Горян, що біля Ужгорода, вже багато років готує дві грудки – солону і солодку. «Потрібно взяти до уваги, що знадобиться чимало яєць – на дві беру 25 штук.

Проблем з яйцями не маємо, бо курей, слава богу, зараз 15, – наголошує господиня і ділиться рецептом солоної грудки. – 15 яєць добре збиваю, додаю до 1 літра жирного молока і добре все розбовтую. Підсолюю, можна додати за бажанням щіпку чорного перцю. Ставлю посуд із сумішшю на вогонь, весь час помішуючи, доводжу до кипіння і варю, поки яйця не згорнуться. Потім проціджую суміш через густу марлю, зав’язую її і підвішую на ніч, щоб стекла зайва рідина. Нічого складного».

Щоб приготувати солодку грудку, пані Марія радить на етапі розбовтування молока і яєць додати 7-8 ст. ложок цукру та пакетик ванільного цукру. При цьому яєць можна взяти менше – 10-12.

 zakarpatpost.net