Як закарпатці святкують Великдень в Чехії

Заробітчанин Юрій Ковач із Виноградова нерідко залишається на Пасху у Празі. Однак працював закарпатець і в інших містах і за майже два десятиліття  виїзду на сезонні роботи добре вивчив традиції західних сусідів.

«Слова Великдень у чехів немає. Там зате є Великоніч. Основна частина цікавих обрядів припадає на понеділок. Що мене найбільше здивувало, так це те, що на Пасху хлопці вербовими прутиками б’ють дівчат  і вони за це їм навіть вдячні,- розповідає zakarpatpost.net  56-річний чоловік. – Вважається, що такі  дії дарують представницям прекрасної половини вроду і здоров’я. За «побиття» дівчата навіть частують парубків вином. Щоправда, таке шоу відбувається найчастіше в селах, у Празі подібного дива я не зустрічав. А ще – в понеділок жінки обливають водою чоловіків».

Як наголошує закарпатець, «Христос воскрес» у Чехії не вітаються. Крім того, діти вірять, як і в більшості країн Європи, що великодні яйця несуть кролики, а писанки можна придбати на кожному кроці. А ще у чехів дуже популярними є великодні пряники – баранці.

Загалом наші земляки вміють призвичаюватися до будь-яких умов і можуть прижитись абиде. Утім на Великдень усе ж більшості емігрантів та заробітчан хочеться побувати тут, у рідному Закарпатті.

zakarpatpost.net