Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 30 квітня

День на Закарпатті був багатим на події.

Під час спроби контрабанди сигарет через Тису торік загинуло більше 20 закарпатців.

Про це розповів глава Державної прикордонної служби Петро Цигикал в ексклюзивному інтерв’ю для ЦензорНЕТ.

“Для багатьох тисяч людей контрабанда через кордон – це бізнес усього життя, вони нічого іншого не вміють, вони займалися цим десятки років. Люди ризикують життям, щоб уникнути зустрічі з прикордонниками. Я вам наведу сумну статистику. За 2018 рік у час спроб непомітно перемістити сигарети через Тису потонули понад 20 громадян України. Вони купують гідрокостюми, але гірські річки дуже небезпечні. Жителі прикордоння чомусь не хочуть зрозуміти – час змінюється і ми будемо поступово посилювати контроль кордону. Перетнути його непоміченим стає все складніше”, – сказав він.

Разом з тим він додав, що для щільності охорони кордону не вистачає ресурсів: “Потрібна техніка, інженерні споруди, краще забезпечення, кращі умови”.

Заступився за сина чи приборкав хулігана?

Скоріш за все, жоден з батьків не став би безмовно спостерігати, як хтось ображає його дитину. Тож поведінка мукачівця була логічною. Однак чи слід було вдаватися йому до побоїв? Може треба було викликати правоохоронців, спочатку просто спинивши нападника?  пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Подія трапилась 28 жовтня минулого року. Було близько 16.30. Данило (з етичних міркувань імена в матеріалі замінено) спостерігав на території дитячо-юнацької спортивної школи за своїм сином, який грав у футбол. Однак раптом між хлопцем та його товаришем виник конфлікт – і чоловік кинувся захищати Андрія від суперника. В результаті вдарив Миколу кулаком  в область грудної клітини та ногою в область підборіддя.

Батьки не стерпіли образи і звернулися до правоохоронців.

Під час судового засідання Данило свою провину визнав, у всьому розкаявся.

«Син професійно вже протягом  тривалого часу займається футболом. Тож того дня я в ДЮСШ спостерігав за тим, як він грає. Побачив суперечку, яка виникла між дітьми. Мене обурила поведінка Миколи, який неодноразово висловлювався на адресу Андрія нецензурною лайкою, після чого несподівано наніс йому удар. Побачивши це, я підбіг до хлопців і фактично зупинив Миколу, який намагався знову вдарити сина кулаком.

Закарпатський вчений став свідком замаху на президента.

Про це та багато іншого у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» ми говорили з відомим українським винахідником, професором УжНУ, доктором хімічних наук Василем ГОМОНАЄМ.

– Ви викладали в Республіці Малі та Алжирі. Розкажіть про ці екзотичні країни. Що було цікавим, що запам’яталося найбільше, чи були курйози?

– У Алжирі умови ще більш-менш, а Малі – це дуже бідна африканська країна. Там ми відкрили університет, до мене приходив їхній президент декілька разів. Я зробив лабораторію. Коли наші всі викладачі привозили туди продукти, я привозив скло, трубки, сам паяв прилади, відкрив склодувну майстерню, де могли працювати самі студенти. Ми жили в їхній столиці. Університет був від ЮНЕСКО, нас працювало там десь 20 викладачів із різних країн, студентів навчалося десь 100. Тож на відкритті до нас прийшов президент. А я був з фотоапаратом, я з ним ходив усе життя, любив фотографувати. Тож нас вишикували. Я хотів Модибо Кейту сфотографувати, поставив фотоапарат на землю і нахилився, щоб його підняти. І раз лише чую – рука в мене хряснула. То охоронець подумав, що в мене вибухівка. Перевірив – і відпустив мене. Потім прийшов президент і подавав мені руку. Потім, пригадую, свято в них було.

Протягом п’яти днів працюватиме пішохідний перехідний пункт пропуску «Лубня – Волосате»

Відновлені минулого року з ініціативи облдержадміністрації Дні добросусідства України та Польщі в межах Закарпатської області та Підкарпатського воєводства дали потужний поштовх для подальшого розвитку транскордонного співробітництва між двома регіонами.

Про це повідомляє пре-служба Закарпатської ОДА.

На початку травня до 15-ї річниці вступу Польщі в Євросоюз Підкарпатське воєводство та Закарпатська ОДА організовують тимчасовий запуск пішохідного контрольно-пропускного пункту «Лубня – Волосате» на українсько-польському кордоні. Саме ця локація вже тривалий час розглядається як найбільш перспективна точка для функціонування повноцінного КПП, який має стати першим на українсько-польському кордоні в межах Закарпатської області.

У відкритті тимчасового КПП із польського боку планують взяти участь маршалок сейму МарекКухчинський та міністр інвестицій і розвитку ЄжиКвічінський. Захід має на меті вивчити потенціал туристичного потоку між двома прикордонними регіонами.

Вчора до поліції зателефонував чоловік і розповів, що в селищі Великий Бичків на Рахівщині невідомий молодик завдав його брату ножових поранень.

Поліція виїхала на місце і встановила, що на вулиці Головній стався конфлікт між 24-річним мешканцем села Росішка та 36-річним мешканцем Рахова. У ході конфлікту молодик наніс мешканцю райцентру декілька ударів ножем в груди.

Відкрито кримінальне провадження. Нападника затримали і обиратимуть йому запобіжний захід. За життя постраждалого борються лікарі в реанімаційному відділенні Рахівської райлікарні, – повідомили в поліції.

Вчора, 29 квітня у соціальній мережі Фейсбук опублікували повідомлення про інцидент з нібито охороною парку та дітьми, які катались на велосипедах по парку.

За словами жінки, яка опублікувала повідомлення, її сина ніби побив нетверезий охоронець парку. Конфлікт стався тоді, коли хлопці на велосипедах голосно катались по парку, їм зробили зауваження, на що охоронець ніби почув образу у свій бік, пише Mukachevo.net.

Жінка каже, що не розібравшись у ситуації один з охоронців схопив хлопця і потягнув під міст. Внаслідок діти ніби отримали легкі ушкодження, розбитий телефон та пошкоджений велосипед. На місце було викликано поліцію.

Журналісти спродували дізнатись про це у правоохоронців, але у Мукачівському відділі поліції зазначили, що не знають про цей випадок. Тоді редакція звернулась до патрульної поліції де зазначили, що дійсно у них зафіксовано звернення.

На місце було викликано батьків неповнолініх дітей, які мирно закінчили конфлікт без написання заяв.

Разом з тим, жінка опублікувала частину відео з місця інциденту, яке пропонуємо вам до уваги.

Учора, 29 квітня, до правоохоронців надійшло повідомлення від мешканки села Зарічево про те, що її сусід б’є свою дружину та дітей.

Про це повідомляє відділ комунікації Закарпатської поліції.

На місці події слідчо-оперативна група встановила, що 38-річний місцевий мешканець перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння під час сварки наніс своїй 32-річній дружині удари в область голови. Постраждалу з численними травмами госпіталізували у реанімаційне відділення Перечинської Центральної районної лікарні.

Підозрюваний у скоєному зізнався, вирішується питання про обрання міри запобіжного заходу.

За цим фактом відкрито кримінальне провадження за частиною 1 статті 121 Кримінального кодексу України, тобто умисне нанесення тяжких тілесних травм. Слідство у справі триває.

У добу Інтернету закарпатці активно знайомляться через газету

І завдяки рубриці «Клуб знайомств», що в газеті «Закарпатські оголошення», вже тисячі людей знайшли свою долю і зараз щасливі зі своєю другою половинкою.

Тож хто зараз найбільш активно шукає партнера.

Як розповіли у газеті «Закарпатські оголошення», найчастіше шукають жінок чоловіки. Від них поступає у 3-4 рази більше оголошень.

Якими рисами мають бути наділені дружини самотніх закарпатців?

Найважливіша риса, яку цінують наші чоловіки, як зазначили у газеті «Закарпатські оголошення» – це відсутність шкідливих звичок. Також жінки мають бути добрими господинями, мати приємну зовнішність, не мати схильність до зайвої ваги, повинні любити дітей і бути готовими на переїзд. Часто серед головних якостей ідеальної супутниці життя наші земляки вказують наявність почуття гумору, охайність, сексуальність, вміння смачно готувати.

У багатьох оголошеннях газети «Закарпатські оголошення» також зазначено, що жінка може бути з дитиною, а дехто ще й ставить умову – подальше народження спільних дітей. Усе частіше закарпатські представники сильної статі серед вимог до претенденток на місце у своєму серці вказують, що вони повинні мати спокійний характер та не бути сварливими. Також дехто зазначає, що майбутня дружина неодмінно повинна бути працьовитою, здебільшого коли вказана сільська місцевість.

Після дощу на ужгородських вулицях з’явилися равлики.

Їх досить багато і на набережних, а найбільше – у Боздоському паку, де вологий ґрунт і неподалік – вода.

На закарпатських слимаків перехожі не надто пильнують, а врятуватися від людських ніг вони не встигають. Тому багатьох із них просто розчавлюють через необережність.

У той же час у нашій області діють навіть равликові ферми, де їх розводять для продажу.

На заміну сакурам в Ужгороді, на площі Корятовича розквітнув декоративний глід.

Наразі глід цвіте і на інших вулицях обласного центру Закарпаття, зокрема, на Швабській.

Загалом у містах області глід висаджують досить часто. По-перше, рослина невибаглива, по-друге, живе 300 років, а по-третє, чагарник у пору цвітіння дуже гарний.

Крім того, йому приписують магічні сили і використовують у медицині. Багато століть тому саме він зціляв хворих і рятував життя.

В Ужгороді на Минайській біля будинків № 27 та 29 постійно утворюються ями. Хоч їх періодично латають, але це не допомагає. Звісно, ремонт неякісний, бо якби робили на совість, такого б не було.

Ями біля багатоповерхівок великі і глибокі, у дощову погоду там утворюються гігантські калюжі.

Фото ужгородської смуги перепон надіслали до редакції газети «Неділя Закарпатські новини» наші читачі.

Люди запитують, коли нарешті там з’явиться нормальна дорога.

zakarpatpost.net

Закарпатський вчений став свідком замаху на президента.