Про що мовчать ужгородські дельфін і русалка

Чи можливо відновити старі фонтани?

Колись обласний центр Закарпаття сміливо можна було назвати містом фонтанів. Нині, на жаль, хоч нові водограї і з’являються, однак не надто інтенсивно відроджуються старі, не працюючі.

Сьогодні ніхто чомусь не згадує про закинутий штучний водограй біля обласного музично-драматичного театру. Але ж якби його впорядкувати і запустити, споруда могла б стати новою родзинкою міста, до слова, не гіршою, ніж фонтани Львова чи Києва.

До речі, колись  клумби на площі Поштовій та­кож були чашами одного з водограїв. Однак у дев’яностих роках через аварійні тріщини, які там утворилися, їх вирішити засипати ґрунтом.

Подібна доля спіткала і деякі інші фонтани. Звичайно, для їхнього «повернення до життя» потрібні чималі кошти, але ж справа того варта, адже в туристичному плані Закарпаття має непогані перспективи.

Ще один «бездиханний» фонтан zakarpatpost.net знайшов у Новому районі. Відкритий у 2010 році, він давно не працює. Зразу за кілька місяців після запуску невідомі поцупили зі штучного водограю кабель і насос. Тож фонтан було виведено з ладу. Зловмисників, між іншим, поліція так і не знайшла… а дівчина і дельфін ось уже скоро десятиліття як безмовно споглядають перехожих. І чи колись запрацює ця водойма – невідомо. Зараз у фонтані вода хіба що від дощу, та й сама чаша водограю нагадує не естетично привабливу окрасу міста, а контейнер для побутових відходів, бо наповнена гілками дерев, опалим листям та пластиковими пляшками… А ще й є небезпечною для  маленьких дітей цілого мікрорайону, оскільки не є огородженою.

Слід зазначити, що нині в області діють різні інвестиційні проекти, тож фактично відновити роботу фонтанів можна. Головне, аби було бажання…

zakarpatpost.net