Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 4 травня

День на Закарпатті був багатим на події.

Чому деякі ужгородці не хочуть розвитку й оновлення міста

Появі в Ужгороді диво-поїзда раділи всі.

Справді, цікава родзинка і хоча б якась атракція і для дітей, і для дорослих, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Приїхав він до столиці Закарпаття у лютому, коли проводилась «Ужгородська палачінта». Тоді він возив бажаючих від площі Театральної до Боздоського парку.

Оскільки поїздки на казковому транспорті дуже припали до душі малечі, мерія вирішила залишити поїзд в Ужгороді.

Але тут почалися незрозумілі нарікання з боку завжди невдоволених матерів.

Що робити, критикани в нас є… і їх доволі багато.

Спочатку «активістки» у соцмержах нарікали, що з диво-поїзда крапає масло. Тож його забрали на ремонт. Тепер із ним все гаразд, утім критика не припинилася.

Зараз жінок не влаштовує, що курсує він набережною, вони кричать, що під колеса можуть потрапити діти.

Плоди цієї унікальної рослин називають плодами кохання, адже жодне інше дерево чи кущ не містить насінин у формі сердечка.

Калина у наших предків була учасницею весільного обряду. Букетами з неї прикрашали дівочі вінки, столи, страви.

Крім того, червоним кольором вона наливалася саме тоді, коли в нас справлялося найбільше шлюбних церемоній. Тож одяг нареченої мав містити червоні штрихи, що означали любов. Біле ж цвітіння калини асоціюється з невинністю та білою сорочкою нареченої.

А ще калині приписували магічні властивості. Травники-знахарі стверджували, що якщо час від часу підходити до калини і гладити кору рослини, то це допоможе позбутися від безлічі бід і напастей.

Калина – дуже розповсюджена рослина і побачити її можна не тільки в Україні, хоча лише у нас вона вважається національним символом. Загалом існує більше 150 видів калини.

На сувенірному кіоску на площі Театральній в Ужгороді днями хтось забув іграшку. Плюшевий тюлень безмовно дивився на перехожих і безмовно чекав на господаря. Люди задивлялися на іграшку і думали кожен про своє…

А перед тим, на третій день Великодня на Петефі волонтери організували цікаву і дуже корисну акцію – вони безкоштовно роздавали людям одяг, а дітям – солодощі та іграшки.

Здавалося б, ці дві події не мають між собою ніякого стосунку, але… наближається День захисту дітей, до свята залишилося менше місяця.

Напевно, було б доречно до 1 червня зібрати для сиріт, малозабезпечених дітей, малюків із багатодітних родин якісь речі та передати їм.

Велика, червона, відбірна, запашна полуниця з’явилася на ринках Ужгорода.

На вигляд вона просто ідеальна, так і хочеться її скуштувати. Коштує така смакота 100 гривень за кілограм. Звичайно, це ще досить дорого, але поступово дозріватиме все більше ягід і їхня вартість знижуватиметься.

Хоч купують полуницю ще лише одиниці, їсти її варто, бо в ній міститься комплекс корисних мікроелементів, необхідних для організму. Вчені кажуть, що полуниця  зміцнює імунну систему, нормалізує обмінні процеси, захищає судини і серце.

До того ж  перші закарпатські ягоди справді смачні, соковиті і ароматні. Королева вітамінів, як ще називають полуницю, у цьому році дозріває набагато раніше, ніж торік. У минулому році перші закарпатські ягоди з’явилися на ринках аж у кінці травня.

А тим часом починають червоніти уже й черешні, зокрема, мешканці Виноградівщини вже діляться в соцмережах фото стиглих плодів.

Сьогодні в гостях zakarpatpost.net популярна закарпатська кулінарна газета «Домашня кулінарія».

Пропонуємо вам новий рецепт страви.

Варення з квітів кульбаби запашне і солодке, як мед. З’їдаючи щодня по чайній ложці цих ласощів, ви забудете про сезонні застуди та депресії, зміцните серце і печінку на клітинному рівні.

Користь варення з кульбаб для імунітету:

насичує вітаміном С, бета-каротином, а також цинком, фосфором, залізом, калієм, йодом і марганцем

лікує бронхіт і застуду за рахунок заспокійливих і відхаркувальних властивостей

бореться з безсонням, стресами, дратівливістю і нудьгою

запобігає розвитку пухлин і уповільнює старіння шкіри

зміцнює серце і судини: насичує калієм, знижує тиск і запобігає розвитку цукрового діабету

Сімейні конфлікти часто закінчуються не надто приємно. Найгірше, коли доходить до рукоприкладства. Цікаво, що агресію проявляють не тільки чоловіки, але й жінки. Особливо коли справа стосується дітей. Утім у цьому випадку матерів можна зрозуміти, адже вони захищають найцінніше, що мають., пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Досить незвичний конфлікт трапився між колишнім подружжям у Тячівському районі. Чоловік переконував, що під час з’ясовування стосунків його побила екс-дружина.

Як зазначено в Єдиному реєстрі судових рішень, «близько 18 години 20 хвилин, під час сварки з колишнім чоловіком, жінка, тримаючи в руці чобіт, нанесла потерпілому чоловікові три удари підбором чобота в область голови, після чого мобільним телефоном нанесла ще один удар по голові, спричинивши потерпілому тілесні ушкодження у вигляді гематом та саден».

Під час судового засідання закарпатка розповіла, що конфлікт між нею та чоловіком стався не випадково.

Легендарна Долина нарцисів розквітає. Перші білі бутони квітів розпустилися ще майже всередині квітня. Зараз до урочища Кіреші біля Хуста вже почали з’їжджатися туристи, поле, вкрите дивовижними рослинами, буяє на всю красу, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Помилуватись нарцисами охочих багато. Щороку тут бувають тисячі гостей не тільки з Закарпаття та інших куточків держави, але й із Угорщини, Румунії, Словаччини, Чехії, Німеччини, Канади, США, Ізраїлю, Нідерландів, навіть японці та громадяни Куби.

Квіти – ровесники динозаврів

Нарциси на території Закарпаття з’явилися ще за часів Льодовикового періоду. За гіпотезою, після певних  геологічних катаклізмів із гір сповз величезний шмат землі разом з унікальними рослинами. Після цього з вершин почало стікати багато води, що сприяло акліматизації, цвітінню і розповсюдженню рослини.

Як запевняють закарпатські старожили, ще років 50-60 тому нарцис розростався від Хуста аж до селища Буштино Тячівського району.

Павловнія, Адамове дерево, Сапфірове Драконове дерево… Назв у цієї рослини багато.

Ужгородці знають про це унікальне дерево, що росте на площі Корятовича багато. Кажуть, що йому більше ніж сто років.

Але мало кому відомо, що павлонію століттями ростили в Китаї. Своєю красою і високоякісною деревиною ця рослина здобула собі також звання імператорського дерева.

Павлонія – швидкоростуча, її деревина використовується при виготовленні пресованих матеріалів, стелажів, фанери, меблів і навіть музичних інструментів. В Японії є звичай: коли народжується дівчинка, садять павлонію, а коли вона виходить заміж, з деревини цього дерева роблять скриню для її приданого. Японці також вірять, що павлонії потрібно садити біля будинків, тоді птах Фенікс прилетить до хати, буде охороняти сім’ю і принесе в дім удачу.

Вони продають роботи біля лялькового театру, дехто малює прямо на площі Театральній.

Між ними є справжні самородки, є і люди зі спеціальною освітою,  є і початківці, але кожен намагається вкласти в картину частку своєї душі.

Наприклад, Влад Андрєєв малює фантастичні пейзажі всього за 2 -3 хвилини. Замість кісточок використовує пальці. На рахунку хлопця кілька тисяч робіт.

Самір Титичко є сиротою і створює квіткові узори прямо біля пішохідного моста. За півроку він намалював більше 60 картин.

Таких, як вони, багато і в кожного своя доля.

Випадок, що нещодавно трапився на україсько-угорському кордоні набув широкого розголосу. Справа в тому, що йшлося про життя людини.

47-річний берегівчанин їхав до Угорщини на планову операцію, однак на кордоні знепритомнів та помер.

“Про проблеми зі здоров’ям чоловік повідомив і попросив, щоб його пропустили поза чергою, – розповіла начальник прес-служби Мукачівського прикордонного загону Леся Федорова. – Із угорського боку на нього чекали лікарі”.

Також речниця прикордонників зазначила, що чоловіку стало погано одразу після проходження паспортного контролю. На місце події прибули лікарі, проте врятувати життя закарпатця їм не вдалось.

Після, до КПП викликали слідчо-оперативну групу. Полісмени не виявили на тілі сліди насильницької смерті, а загиблого направили до моргу Берегівської райлікарні.

У період цвітіння сакур в Ужгороді було дуже багато туристів, але атракції їм не організували. Якби тоді працювала залізниця, гості мали б можливість провезтися і більш цікаво провести час, а залізничники могли б заробити додаткові кошти.

Запустили  вузькоколійку лише сьогодні, 4 травня.

Працюватиме вона у вихідні та святкові дні до вересня.

Нагадаємо, що Ужгородська дитяча вузькоколійка не працювала з 2009 року. У 2016 році почалися відновлювальні роботи, а левову частку витрат на ремонт тепловоза, двох вагонів і обладнання взяла на себе Львівська залізниця.

Це найкоротша дитяча залізниця в Україні. Вона є окрасою міста й уже готова до нового сезону пасажирських перевезень.

Безкоштовно тренуватися на ужгородському стадіоні “Авангард” усі охочі можуть щодня із 7.00 до 9.30 та із 20.00 до 21.30.

Графік безкоштовного користування спортивними спорудами (крім футбольних полів) комунального підприємства “Стадіон “Авангард” погодив міський голова Ужгорода Богдан Андріїв.

Про це повідомляє відділ інформаційної роботи Ужгородської міської ради

В інші години займатися на стадіоні можна за попередньо узгодженими графіками – відповідно до звернень юридичних та фізичних осіб, адже на “Авангарді” тренуються і професійні спортсмени, члени збірної команди України, вихованці ДЮСШ №1, проводять різні змагання. Так, уже наступного тижня – 9 та 10 травня – на стадіоні відбуватимуться найстаріші спортивні легкоатлетичні змагання на теренах України: 58-ий міжнародний Кубок «Дружби» та традиційний Гран-прі на призи Ігоря Тер-Ованесяна «Стрибки під музику – LONG JUMP & MUSIC».

Нагадаємо, нещодавно стадіон «Авангард» відкрили після реконструкції легкоатлетичного ядра спорткомплексу, яку проводили за фінансування з Державного фонду регіонального розвитку та з дольовою часткою з бюджету Ужгорода.

Уже в день офіційного відкриття на нових доріжках та секторах провели відкритий чемпіонат Закарпатської області серед команд дитячо-юнацьких спортивних шкіл із 13-ти індивідуальних видів легкої атлетики та естафетного бігу.

У Боздоському парку цвіте суниця. Аби поласувати вітамінами, ужгородцям навіть не доведеться їхати до лісу. Скуштувати смакоти можна і тут.

Відомо, що суниця вважається найкращим натуральним засобом для підвищення чоловічої потенції, а ще вона чудово заспокоює нерви.

Загалом суниця дуже багата вітамінами і забезпечує організм корисними елементами на цілий рік. Але для цього за сезон потрібно з’їсти три літри лісових ягід.

Суницю називають навіть чарівницею, мовляв вона наділена чудодійними властивостями вся – не лише червоні ягідки, але й стебла, листя та навіть коріння. Чай із неї допомагає подолати різні захворювання.

Свіжі ягоди солодкі та смачні, мають неповторний аромат. Тож такі вітаміни на користь усім.

Тепер залишається лише чекати на дозрівання ягід.

zakarpatpost.net