Ґомбовці: закарпатські колобки, які готують у всіх районах області

Газета «Домашня кулінарія» продовжує цикл публікацій про традиційні закарпатські страви. Сьогодні на черзі – ґомбовці, або ж, як їх полюбляють називати діти, – колобки. Саме малеча найбільше полюбляє цю страву, бо в ніжній кульці можна знайти і соковиту  вишню, і кислувату сливу,  і смачний леквар (тобто варення). Апетиту додає і солодкувата присипка – з горіхами, сухарями, медом…

Обкладинка свіжого номера газети «Домашня кулінарія»

Ґомбовці готують практично в усіх районах Закарпаття. Найпопулярніші – сирні та борошняно-дріжджові на пару. Ще один різновид – картопляні – готують переважно угорці.

«У нашій родині люблять ґомбовці із сиру. Готувати їх надзвичайно просто і швидко, тому, як правило, подаю цю страву на сніданок, – розповідає «Домашній кулінарії» мама двох школярів Марина Нейметі. – Спочатку готую тісто із домашнього сиру, який нам передає моя мама із Міжгірщини. Сир потрібно брати не надто вологий, тоді ґомбовці вийдуть ніжними. На 250 г сиру беру приблизно 5 ст. ложок манної крупи, 3-4 ст. ложки цукру, 1 велике яйце і обов’язково додаю щіпку солі. Сир протираю через сито, додаю до нього інші інгредієнти і замішую тісто. Воно може трохи липнути до рук, але це не страшно. Якщо дуже липне, то підсипаю манки або столову ложку борошна. Вологими руками формую кульки розміром з волоський горіх, викладаю на піднос і залишаю хвилина на 20-25, щоб розбухла манка».

По закінченню цього часу господиня варить сирні кульки у підсоленій воді.  Як тільки вода закипить, вкидає їх по одній в каструлю, та акуратно розмішує шумівкою, щоб не пристали до дна. Ґомбовці мають піднятися на поверхню і ще хвилину проваритися. Після шумівкою їх виймає і перекладає у друшляк, щоб стекла зайва рідина. Подає страву гарячою.

«Моя донька любить колобки прилити сметаною, а зверху присипати меленими сухарями і цукром (співвідношення 2:1), – каже про гастрономічні уподобання дітей пані Марина. – А сину смакують із вершковим маслом і сухарями. Для порції  ґомбовців на сковороді розтоплюю                                                             1 ст. ложку масла і обсмажую в ньому до золотистого  кольору 4 ст. ложки панірувальних сухарів. Далі знімаю з вогню, додаю на смак цукор, можна щіпку кориці, перемішую і викладаю суміш на колобки».

А ось в угорськомовній родині Шимон із Берегова віддають перевагу картопляним ґомбовцям, які готує бабуся Єва. «Я дуже люблю, коли бабуся готує солодкий перец (крендель, угорська традиційна випічка – прим. ред.). Але ще більше полюбляю бабусині ґомбовці з повидлом – у моїх подружок вдома таку страву ніхто не готує», – гордо розповідає про кулінарні здібності бабусі онучка Діана. Сама ж пані Єва скромно відмахується рукою: нічого складного немає, то просто ґаздиням ліньки возитися з тістом.

«Для нашої родини із чотирьох чоловік готую ґомбовці із 600-700 грамів картоплі – щоб усі досхочу наїлися. Очищену картоплю відварюю у підсоленій воді і пропускаю через м’ясорубку. Додаю до картоплі 1 сире яйце, 150-160 г борошна, підсолюю і добре вимішую. Маса має бути однорідною. За потреби додаю борошно, щоб картопляне тісто можна було легко розкачати у пласт товщиною в 1,5 сантиметра. За допомогою стакана вирізаю кружальця, в середину кожного кладу чайну ложку густого сливового леквару і загортаю краї. Формую кульки. Відварюю їх у киплячій воді до 10 хвилин. За цей час ґомбовці мають спливти і трохи покипіти. Тим часом у сковороді на вершковому маслі обсмажую панірувальні сухарі (4 ст. ложки масла і 4 ст. ложки сухарів). Виймаю шумівкою ґомбовці і присипаю підготовленими сухарями. Ось і всі мої секрети».

Ще один різновид ґомбовців – із дріжджового тіста на пару. Як готують  страву на Воловеччині, нам розповіла місцева мешканка Наталія Понзель. «На півкілограма борошна нам знадобиться 1 яйце, 200 мл молока, пакетик сухих дріжджів, 3-4 ст. ложки цукру, трохи солі. Спочатку у мисці розводимо дріжджі у теплому молоці, додаємо цукор, підсолюємо і залишаємо на 10-                                                             15 хвилин. Коли маса забродить, додаємо інші інгредієнти, замішуємо тісто. Накриваємо миску рушником чи харчовою плівкою і на 1,5-2 години відправляємо у тепле місце. Після цього тісто розкачуємо товщиною приблизно 1,5 сантиметра, вирізаємо кружечки, наповнюємо їх начинкою і формуємо кульки. З начинкою можна поекспериментувати.  Підійде і половина сливи з цукром, і 2-3 вишні з цукром, і густе варення, і пропарений підсолоджений мак – тобто будь-які ягоди чи фрукти на смак. У кого є пароварка, можуть скористатися нею і зварити ґомбовці у ній. У мене ж є спеціальна підставка, яку ставлять на каструлю з водою. Перед тим як відправити на них дріжджові кульки, змащую їх олією, щоб не прилипали. У кого немає підставки, можна скористатися марлею, прикрученою до ручок каструлі. Виклавши ґомбовці, їх накривають кришкою і варять на водяній бані близько 25 хвилин. Приправити страву можна і сметаною з цукром, і підсмаженими на маслі сухарями з цукром, і медом з подрібненими горіхами чи маком та навіть рідким варенням – кому як смакує».

Напевно, і вам захотілося поласувати закарпатськими колобками? Тож саме час вирішати на кухню і побалувати своїх рідних смачними ґомбовцями!

Людмила НАЗАРОВА, газета «Домашня кулінарія», ексклюзивно для zakarpatpost.net

Смачного вам із газетою «Домашня кулінарія»!

Передплатити газету «Домашня кулінарія» можна у кожному поштовому відділенні України або у свого листоноші.

Передплатний індекс: 68339.

Залишайтеся з нами та радуйте дітей, коханих, батьків та друзів неперевершеними стравами!