Для чого закарпатці вішали жабу в комен

Про це у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» розповів етнограф, дослідник демонології  і народної магії Закарпаття Василь КОРОЛЬ.

– Досі кажуть: «Не заговорюй мені зуби». Що це значить? Чи дійсно на зуби читали замовляння?

– Загалом багато приказок у нашій мові походять від магічних дій наших предків, пов’язаних зі світоглядними віруваннями. Для прикладу, візьмемо вираз «Маю на тебе зуба». У основі фрази є те, що люди вірили в можливість нанесення певної шкоди через волосся, нігті, зуби, частини одягу  опонента, які були в наявності у того, хто хотів заподіяти лихо. Для цього робили спеціальну фігурку, що мала людську подобу, яку на Закарпатті називали тіп. Як мені розповідали, брали щось із одежі, бажано натільну сорочку, штани, потім з них крутили ляльку, схожу на людину, висотою десь півметра, її прив’язували на осику чи на тополю, читаючи спеціальне замовляння – і так на людину наводили негативний вплив, тобто, «потинали». Були варіанти, за словами інформаторів, коли ляльку ліпили з глини, її підвішували до димаря так само із замовлянням, наприклад, аби завадити одружитися, аби людина сохла, як сохне глина тощо. Або ще брали якусь тварину, скажімо, жабу, її нарікали ім’ям того, на кого хотіли навести зло, прив’язували до неї щось із тієї людини, наприклад, стрічку якусь, волосся, нитки, й могли жабу проколювати голками й підвішувати в комен. Таким чином така імітативна магія мала, як вірили закарпатці, дати бажаний негативний ефект.

Це ж стосується і вислову «не заговорюй мені зуби». Пов’язано це з тим, що існували способи лікування зубного болю за допомогою замовлянь. Баїля, примівниця, знахарка намовляла на людину наприклад слова: «Як не можуть зійтися риба з води, вовк із лісу, місяць із неба разом, так не може боліти зуб у такої-то людини». Таких текстів було багато.

Ще цікавий нюанс. Коли на хлопцеві помічають якусь нитку, кажуть, що біла чи чорна дівка за ним бігає. Це також пов’язано з магією. Була спеціально підготовлена нитка, для цього могли змію проколювати чи прошивати шкіру, а цю нитку чіпляли на одяг і казали: як змію боліло, так би серце того хлопця за дівчиною боліло. Таких паралелей насправді було дуже багато.  На цю тему можна багато говорити.

zakarpatpost.net