Помічники закарпатської травниці. Секрети здоров’я

Хміль – замість валер’янки, березові бруньки – від гастриту, журавлина – при авітамінозі, калина – для гіпертоніків. Ужгородка Людмила Стойка знайшла помічників в лісі, на луках і на городі. Вона вважає, що справжня аптека – у нас під ногами, пише популярна на Закарпатті газета «Поради здоров’я»,

Вранці – тонізуючий, ввечері – заспокійливий

Тим, хто хоче використовувати фітотерапію для поліпшення якості життя, пані Людмила радить починати з чайних зборів. За словами травниці, готуються вони нескладно, смачні і користь приносять.

До складу трав’яного чаю жінка рекомендує включати кілька нейтральних трав і тільки одну ароматну, наприклад материнку, м’яту, мелісу, чебрець та ін. Винятком можна вважати чай з меліси і м’яти із заспокійливим ефектом.

– Вранці краще пити тонізуючий чай з листя суниці, лимонника, чебрецю, – розповіла травниця. – Чебрець допомагає при кашлі, бронхіті, знижує тиск і стимулює кровообіг. У народній практиці його також використовують для підвищення імунітету і як загальнозміцнюючий. Крім того, чебрець відносять до афродизіаків.

Увечері приймають заспокійливі чаї із звіробою, листя малини, м’яти, ромашки, меліси. Взимку полівітамінні чаї готують з листя ожини, малини, чорної смородини, кропиви, плодів шипшини, горобини. Влітку трав’яні чаї заварюють зі свіжих трав, стебел, коренів.

Вітаміни під ногами

Щоб поповнити організм запасом вітамінів, не обов’язково бігти в аптеку і скуповувати різні добавки, впевнена Людмила Стойка.

– Цілий арсенал вітамінів містять журавлина, суниця, брусниця, калина, глід, малина, – каже вона. – Варення здавна використовували як жарознижуючий, а чай з листя – як вітамінний напій. Суниця – одна з найцінніших рослин: в ній міститься велика кількість вітаміну С. Цілющою силою володіє вся рослина: листя, насіння і квіти. Ось чому листя суниці входять в основу будь-якого вітамінного чаю.

Якщо болить голова або живіт

Чай – це смачно і корисно. А що робити, коли болить голова або не загоюється рана? І в цих випадках допоможе природа, впевнена пані Людмила. Ромашка, липовий цвіт, материнка, глід і навіть гіркий полин – це ще не повний список дарів, відвари з яких здатні боротися з головним болем. Хоча, можливо, для того щоб голова пройшла, часом досить заспокоїтися. Зняти нервову напругу допоможе відвар «шишок» хмелю. При порізах і інших ранах на шкірі застосовують відвари звіробою, ромашки, деревію, сік споришу і подорожника. Відвар листя кропиви не тільки загоює порізи, але ще і допомагає боротися з лупою.

Якщо ж болить живіт, ужгородка на додаток до рекомендацій лікарів радить завжди мати під рукою квітки ромашки, деревію, звіробою і бруньки берези.

– Чай з ромашки – старовинний засіб. Ромашка захищає слизову шлунка, має протизапальну і в’яжучу дію. Дорослим можна пити чай, приготований за таким рецептом: 1 чайну ложку квіток залити склянкою окропу, настояти 10 хвилин, процідити і пити теплим. При гастриті приймають настойкуз березових бруньок.

Тиск в нормі

У гіпертоніків завжди під рукою повинна бути калина.

– Стиглі ягоди засипають цукром або медом у співвідношенні 1:1, – ділиться рецептом Людмила Стойка. – Це засіб зберігають у холодильнику. При підвищеному тиску столову ложку соку і ягід розводять в теплій воді і випивають. Але завжди потрібно пам’ятати: лікарські трави – тільки помічники, лікування призначає лікар.

Коли збирати і як правильно заварювати

– Цінність лікарської сировини залежить від місця та періоду його збору, – розповідає травиця. – Бруньки збирають до набрякання ранньою весною, кору дерев – як тільки починається сокорух. Листя необхідно збирати перед цвітінням, а квітки – коли повністю розпустяться. Плоди і насіння – після повного дозрівання, а коріння – пізньою осінню.

Збирати лікарські трави потрібно в суху погоду, сушити в тіні. На сонці можна просушити лише соковиті ягоди або коріння. Чим швидше висохнуть, тим більше в них збережеться лікарських речовин. Сушені листя і плоди треба зберігати в паперових або тканинних мішках, в скляних або керамічних банках з щільними кришками.

– Щоб чай з лікарських трав, плодів і ягід приніс користь, потрібно ще й правильно заварити його, – пояснює пані Людмила. – Суміш подрібнених сухих частин рослин заливають окропом у фарфоровому чайнику. Свіжі ягоди перед заваркою потрібно розім’яти, сухі – подрібнити, коріння, стебла і грубі частини рослин дрібно порізати. Лікувальний чай від відвару відрізняється тим, що готуватися безпосередньо перед вживанням. Трави – це природні ліки, тому ними, як і медикаментами, не можна зловживати.

zakarpatpost.net