Сьогодні – Юря. Чому треба умиватись росою, годувати тварин і не можна кричати. Молитва до святого

Сьогодні відзначають одне з найбільших весняних свят на честь мученика Юрія Змієборця. Він є одним із найшанованіших святих, борцем зі злом. У Юріїв день варто годувати тварин квітами та вмиватися росою. Сьогодні не можна брати ниток до рук та не варто кричати.

Святий Юрій, або ж як називають його на заході Георгій – один з найбільш шанованих святих. За переказами, він жив у III столітті. На іконах його зображують верхи на білому коні зі списом, який проколює змія. Це є символом перемоги святого над дияволом – древнім змієм, пише  vsim.ua.

Юрія вважають захисником свійських тварин. Тож, багато традицій у цей день пов’язано саме з тваринами.

У Юріїв день перед вигоном господарі годували корів квітками, аби вони давали багато молока. Та, звичайно, молилися святому Юрію, аби він беріг худобу.

У народі кажуть: “Юрій землю відмикає“. За повір’ям, саме цього дня святий відмикає весняну землю і випускає росу, від чого трави починають рости. Ранкова роса в цей вважається цілющою.

Наші предки вірили, щоб бути здоровим цілий рік, потрібно прокинутися ще до сходу сонця і прокачатися по росі. В день Юрія категорично не можна нічого в’язати та навіть тримати в руках вироби з вовни. Вірили, що в господаря тоді буде невдалий рік. Крім того, в цей день не можна лаятися і підвищувати голос, вважають, що хто не дотримається заборон, стає особливо вразливим і його може вдарити блискавка.

Молитва до святого Юрія

Святий славний всехвальний великомучениче Христів Юрію! Зібрані до храму твого і, поклоняючись і дякуючи Господеві та урочисто почитаючи і вшановуючи тебе перед іконою твоєю святою, ми, люди, молимо тебе, відомий заступниче наш: моли ж з нами і за нас Бога, Якого через Його милосердя можливо ублагати, щоб Він вислухав нас, що просимо Його благостині, щоб не відкинув усіх наших прохань про прощення Ним гріхів і провин наших, зцілення і спасіння та про насущні потреби життя нашого.

Нехай же Він подарує людям перемогу над супротивниками і нехай зміцнить у всіх битвах військо через благодать, що тобі дана, і нехай переможе сили ворогів наших, що повстають на нас. Щоб були вони посоромлені, а пиха і гординя їхні нехай будуть знищені і нехай вони усвідомлять, що у нас є Божественна допомога. Усім, хто в скорботах та нещастях перебуває, яви всемогутній Божиій захист. Ублагай Господа Бога і Творця всього, щоб Він визволив нас від вічної муки, щоб ми завжди прославляли Отця і Сина, і Святого Духа, і щоб вірно визнавали перед Ним заступництво твоє, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

zakarpatpost.net