Художниця Ірина Третьяк – про «Сильну енергію», Будапешт і новий етап творчості

В гостях у рубрики «Недільні бесіди» – Ірина Третьяк. Епатажну київську художницю віднедавна навіть столичні знайомі асоціюють із Закарпаттям.

5 років тому мисткиня випадково потрапила в наш край. Згодом на якийсь час переїхала в Ужгород. Цей період ознаменувався новим життєвим етапом, у якому відбулися внутрішні переосмислення, цікаві знайомства і творчі експерименти. Закарпаття надихнуло Ірину на організацію кількох персональних виставок, одна з яких цими днями проходить в Будапешті. Про невипадкові випадковості – пряма мова далі.

Я – корінна киянка і ніколи б не могла подумати, що настільки сильно прив’яжуся до Закарпаття. Дійсно, саме завдяки цьому краю сьогодні я виставляю роботи в Будапешті. Рік тому в Ужгороді відбулася моя виставка за підтримки губернатора Геннадія Москаля. Туди завітали поважні представники генерального консульства Угорщини в Україні. Їм настільки сподобалися роботи, що вони запропонували показати мою творчість в Будапешті.

Виставка проходить в Угорському Домі Традицій. Це відкрита експозиція – кожен бажаючий може туди потрапити і познайомитися з моїм мистецтвом. Дуже почесно, що відкриття відбулося за участі Уповноваженого уряду Угорщини Іштвана Грежі, Генерального консула Угорщини в Ужгороді Йожефа Бугайла та інших дипломатів.

Виставку я назвала «Сильна енергія». Це нові роботи, які були написані спеціально для цієї події. І традиційно експозиція асоціюється з АРТ-ГРАНАТОМ – моїм творчим амплуа і художньою візиткою. До речі, нова робота «Гранат» також написана і зараз знаходиться в Будапешті. Це дійсно сильна енергія. Картини дуже емоційні. Тут ще більше яскравих кольорів, фарб, ніж у попередніх виставках. Картини настільки випромінюють енергетику, що відвідувачі не могли від них відійти. Всього на виставці 11 великоформатних полотен, розбитих на декілька тем: звірі, природа, квіти, фрукти. Але всі вони пов’язані єдиною темою енергії.

Створюючи виставку, я надихалася любов’ю. Вона настільки сильно присутня в моєму житті, що це вже нероздільне зі мною. Роботи дуже вписуються в ритм Будапешта, хоча раніше я жодного разу не була в цьому місті. Угорщина – це колорит, пристрасть, гострі страви, паприка, червоний колір – все, як і мої картини. Навіть Йожеф Грежа це підкреслив.

«Сила енергії» – новий етап, ще один мій крок до великої світової слави. Саме так, я ставлю перед собою тільки великі цілі, прагну стати не тільки найдорожчим художником України, а й відомою у світі. Все до цього йде – ланцюг випадкових подій насправді зовсім не випадковий, тож попереду багато цікавого.

Минулий рік був продуктивним у плані творчості. Але разом із тим, це рік нового осягнення, нової енергетики. Настав етап становлення мене як жінки-дружини, жінки-матері. Це дорослішання, готовність до створення сім’ї, народження дитини. Раніше я цього не відчувала, а зараз цей внутрішній стан відображається в роботах, колористиці, темі, подачі.

Знакова робота, звичайно, – «Гранат». Але він новий, більше відображає моє єство як жінки-матір. «Гранат» переслідує мене і нічого з цим не вдієш.

Вже готуються нові експозиції. У найближчі 2 місяці заплановано 4 виставки у Києві, Львові, Будапешті. Ведуться перемовини з Нью-Йорком. Я вірю в себе і готова виходити на все нові і нові рівні. При цьому мені подобаються мої внутрішні зміни. Життя прекрасне і кожен період в ньому містить щось надзвичайне і неповторне. Головне – це помічати і фіксувати.

Довідка «Неділі»:
Ірина Третьяк – українська художниця, працює в особливій авторській манері «Дизайн-живопис». Роботи фігуративні, об’ємні. Характерна особливість усіх творів – вибухова яскравість. Учасниця близько 100 виставок в 11 країнах світу, благодійних проектів та творчих колаборацій з різноманітними українськими митцями. Найбільш упізнавана робота – «Гранат», яка стала своєрідною творчою візиткою художниці.

Лариса ЛИПКАНЬ, спеціально для газети «Неділя Закарпатські новини»

zakarpatpost.net