Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 6 травня

День на Закарпатті був багатим на події.

Святий Юрій вважається покровителем землеробства. А для хорошого урожаю потрібен дощ. Тому наші предки в цей день почали поливатися.

Загалом Юрій – історична постать. Він був військовим, мав високий чин у римській армії і сповідував християнство. Саме за це та небажання поступитися вірою його у 303 році нашої ери стратили.

Наші предки любили Юрія. Січові стрільці вважали його своїм покровителем. Крім того, в усіх християнських народів він, як вважається, опікується землеробством і скотарством. Адже грецькою мовою ім’я Юрій звучить як Георгос, що й означає “хлібороб”.

Тож у цей день активно поливаються і дорослі, і діти.

Білі, черворні, рожеві, жовті…

Які лише каштани це цвітуть в Ужгороді.

Весною столиця Закарпаття особливо гарна!

Місто потопає у цвітінні дерев.

І не лише сакурами прекрасний Ужгород, тут є дуже багато видів карпатських та декоративних рослин.

Журналіст газети “Неділя Закарпатські новини” сфотографував цвітіння жовтих каштанів на вулиці 8 Березня. Утім вони квітнуть зараз не лише там.

Походить гіркокаштан жовтий зі США. В Європі його можна побачити переважно у ботанічних садах. Завдяки привабливим жовтим квіткам і яскравому осінньому листю цей вид каштана вирощують як декоративну рослину.

Українці стоять у чергах на кордонах з ЄС по 10 годин. Пояснюють такі черги поверненням українських заробітчан після великодніх свят до ЄС.

На Закарпатті у пунктах пропуску на кордоні утворилися кілометрові черги, повівдомляють fakty.com.ua

Люди вимушені стояти по 10 годин, щоб виїхати з України до ЄС.  Найскладніша ситуація на КПП Ужгород – Вишнє Нємецьке, що на кордоні зі Словаччиною, пунктах контролю Тиса – Захонь і Лужанка – Берегшурань, що на кордоні з Угорщиною.

Перевізники розповіли, що людно тут було увесь минулий тиждень. Проте останніми днями ситуація дуже ускладнилася.

Зараз  широко пропагуються гастрономічні тури. Чи є у нас якісний продукт, який можемо презентувати? Що саме?

Про це у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» ми говорили з директором департаменту економічного розвитку і торгівлі Закарпатської ОДА Денисом МАНОМ.

У рік гастрономічного туризму говорити про гастрономію почали всі, навіть ті, в кого ніколи не було подібних амбіцій. Закарпаттю не довелося нічого придумувати, ми просто вдосконалюємо те, що нам передали з діда-прадіда. Окремий винний туристичний маршрут, окремий сирний туристичний маршрут – цим вже не дивують. А от гуцульська, або рахівська бриндзя здивувала: у Рахові навіть реалізовують ініціативу зазначення географічної назви виробника цього традиційного для нас продукту. Не дивина, що без нього неможливо уявити жоден фестиваль.

Гастрономічні фестивалі у Закарпатті – теж своєрідне плече підтримки цьому виду туризму. Чому? Бо вони так само сприяють розвитку гастрономічного туризму.

Одним із лідерів гастротуризму є Виноградівщина, активізувалася та ж Перечинщина, гірські території традиційно «купують» своїм клоритом та різноманіттям.

Цими днями завершилося розслідування та скеровано до суду  обвинувальний акт стосовно 24-річного жителя Берегового, який у минулосу році вбив жінку  ромської народності у м. Берегово, а незабаром – рідну матір.

Про це повідомляє прес-служба прокуратури Закарпатської області.

Як встановлено під час слідства, 1 липня 2018 року чоловік безпричинно напав з ножем на жінку, яка йшла йому назустріч, завдавши їй при цьому серію різаних ран. Пройшовши ще близько 400 метрів, вона впала біля одного з приватних будинків і померла.

Через кілька місяців, у грудні минулого року, під час сімейної сварки з рідною матір’ю, він, на очах у молодшого брата, завдав матері близько 30 ударів ножем. Отримані рани виявилися смертельними, жінка загинула на місці події. Сам підозрюваний перебував під впливом наркотиків.

В Ужгороді сталося самогубство. Поліція поки що подію не коментує.

За інформацією видання Новини Закарпаття, потяг «Київ – Ужгород» навпіл переїхав невідомого чоловіка,який загинув на місці, трагедія стала на станції «Ужгород».

За словами машиніста потяга чоловік сам несподівано вискочив перед поїздом, за попередньою інформацією так чоловік вчинив самогубство.

Закарпатському лікарю інкримінують вчинення кримінального правопорушення передбаченого ч.3 ст. 368 КК України Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою). За госпіталізацію, перебування та продовження лікування хворої жінки, яка перебувала в комі, у стаціонарному відділі медичного закладу, завідуючий відділенням однієї з районних лікарень області вимагав від її родича 300 євро неправомірної вигоди.

Одна доба перебування в реанімації, на думку завідуючого вказаним відділенням, коштує 50 євро. Лікар зловживав тим, що хвора була не транспортабельна до іншої лікарні. І у разі не виконання поставлених ним умов, погрожував перевести хвору жінку з реанімаційного відділення до іншої палати лікарні.

20 лютого, під час отримання 300 євро неправомірної вигоди, медика було затримано працівниками УЗЕ в Закарпатській області та обласної прокуратури.

Предмет неправомірної вигоди вилучено з карману фігуранта в його службовому кабінеті.

Раніше правоохоронці задокументували одержання лікарем 50 євро неправомірної вигоди, у день госпіталізації хворої.

У декого з людей просто параноя щодо того, що прослуховується телефон. Як виявити, чи це так?

Про це у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» ми говорили з начальником відділу протидії кіберзлочинам у Закарпатській області Карпатського Управління Департаменту кіберполіції Національної поліції України Михайлом ТАНЧИНЦЕМ.

Це може бути не параноя. Таке можна виявити, наприклад, якщо телефон довше завантажується, не так як раніше працює, не набирає номер. Буквально 5 років тому ми взагалі не говорили про питання Інтернет-шахрайства, ця проблема є відносно новою. У 2012-2013 роках, коли ми тільки починали роботу, це не було масовим явищем, як зараз. Люди тепер почали здійснювати через мережу покупки, розраховуватися дистанційно картковими рахунками, більш активно використовувати у повсякденному житті гаджети… Років 10 тому мобільний телефон був оснащений функціями отримати повідомлення та здійснити дзвінок. Тепер ми маємо кращі телефони за комп’ютери, які були тоді. А інформаційні технології не стоять на місці, і відповідно – шахраї також «вдосконалюються».

Із 1-го по 5-те травня на українсько-польському кордоні діяв тимчасовий пішохідний перехід у межах Закарпатської області і Підкарпатського воєводства. Урочисто відкрили його керівники двох сусідніх регіонів з нагоди 15-річчя вступу Польщі у Євросоюз. Про це повідомляє прес-служба Закарпатської ОДА.

За п’ять днів скористалися можливістю потрапити в сусідню країну 2784 рази (1397 до України і 1387 до Польщі). Цікаво, що громадян Польщі серед подорожуючих було удвічі більше, ніж громадян України. Перші 963 рази заходили в Україну і 951 раз поверталися додому. Українці ж перетинали кордон 421 і 422 рази відповідно.

10 травня буде здійснено останній рейс, а вже з 17 травня компанія «Мотор Січ» офіційно припиняє регулярні авіарейси за маршрутом «Київ – Ужгород» і назад.

Про це повідомляє Mukachevo.net. За інформацією видання, ьогодні, 6 травня, в ексклюзивному коментарі повідомили в контактному центрі компанії «Мотор Січ». Вже зараз придбати квитки онлайн на рейс до Ужгорода або назад можна лише на 10 травня, з наступного тижня квитки більше не продаються.

Як пояснили  у компанії, рішення було ухвалено через нерентабельність рейсів у напрямку Закарпаття.

Авіарейс за цим маршрутом «Київ – Ужгород» було запущено 15 березня. Його відкривали особисто міністр інфраструктури Володимир Омелян та президент Петро Порошенко, який тоді саме прибув у Закарпаття з офіційним візитом як кандидат у президенти.

Двох нелегальних мігрантів затримали учора ввечері прикордонники Мукачівського загону. Інформацію про можливу протиправну діяльність на кордоні військовослужбовці відділення «Солотвино» отримали від оперативних співробітників Західного регіонального управління Держприкордонслужби.

До місця ймовірного порушення кордону була негайно відправлена група реагування, яка виявила та затримала двох чоловіків 19-ти та 43-х років. Жодних документів затримані особи при собі не мали, але повідомили, що є громадянами Вірменії. До того ж, з’ясувалось, що чоловіки родичі – батько та син. Також стало відомо, що обидва деякий час проживали на території України, але вирішили покращити умови свого життя та потрапити у незаконний спосіб до країни Європейського союзу.

При вживанні волоських горіхів людина швидше досягає відчуття насиченості, що позитивно позначається на боротьбі із зайвими кілограмами.

До такого висновку прийшли дослідники з американського Beth Israel Deaconess Medical Center, звіт про роботу яких був опублікований прес-службою установи, пише Обозреватель.

Фахівці встановили, що цей продукт у помірних кількостях є корисним для людей, що худнуть, незважаючи на те, що горіхи містять значну кількість жирів.

За допомогою МРТ було встановлено, що в мозку людей, які їли горіхи і які цього не робили, були зареєстровані відмінності активності в зонах, відповідальних за ситість і гальмування.

zakarpatpost.net