Чи готові закарпатки народжувати дітей вдома? Думка лікаря

Лікар Тунзала ІБАДОВА з Ужгорода у прес-центрі газети “Неділя Закарпатські новини” розповіла про причини безпліддя, найбільш ефективні протизаплідні засоби, домашні пологи та раннє статеве життя

Зараз широко пропагуються домашні пологи. Хоча офіційно вони не дозволені, та на форумах жінки багато пишуть на цю тему. Чи безпечні вони?

На сьогодні це – дуже модний напрямок. Коли я з ним тільки познайомилась, почала читати, поїхала на конференцію, до нас приїжджали з Франції і розказували, ми спочатку це сприйняли з шоком, із непорозумінням, мовляв, як так може бути, щоб, ми лікарі, могли дозволити жінкам самостійно народжувати вдома. Та коли я почала досліджувати тему, почала в неї заглиблюватись, зрозуміла, що це – справді добре.  Загалом сам процес пологів інтимний, під час якого жінка повинна бути сама зі своєю дитиною. Усі оточуючі повинні її залишити, кімната повинна бути затіненою, мають бути напівсутінки, без зайвих звуків, які відволікають від процесу. Вона повинна сконцентруватися на пологах, відчувати, як розкривається матка, контролювати перейми, почуватися комфортно, захищено, впевнено. Саме через це й прийшло до нас це нове віяння домашніх пологів. Бо ж де жінка почувається найкраще, як не вдома, де вона може розслабитися. У лікарні ж купа медичного персоналу, всі в білих халатах, пофарбовані стіни, холодно, некомфортно. Отже, вона відволікається і їй не до процесу. Тому в Європі це вже нормально, актуально і давно практикується, наприклад, у Франції, Іспанії та інших країнах. Там до цього нормально ставляться самі ж лікарі. У них налагоджена система. Коли жінка каже, що збирається народжувати, про це повідомляють у лікарню, під її будинком знаходиться реанімобіль із підготовленим персоналом. Тим часом із породіллею перебуває так само вивчена акушерка, яка вміє надавати першу необхідну допомогу, підтримує жінку морально. Механізм так налагоджений, що ускладнень практично немає. Ризик післяпологових депресій, травматизму як із боку матері, так і дитини, у них мінімальний.

Звичайно, нам, в Україні, ще є куди рости. Передусім усе сприймається буквально, та й не всім жінкам можна народжувати самостійно, наприклад, при тазовому передлежанні плоду, якщо є рубець після кесаревого розтину, при багатоплідній вагітності тощо. До того ж усе має бути під контролем фахівця. У нас у Києві є один такий пологовий будинок, де умови максимально наближені до домашніх. Свого часу коли почалася хвиля домашніх пологів і в жінок виникали різні ускладнення, там придумали, як вирішити проблему. Влада зрозуміла, що контролювати жінок не може, бо вони почали народжувати вдома, тож створила пологовий, де можна народжувати в ванній з водою, де з породіллями контактують тільки родичі, лікар заходить тільки в екстрених випадках, тобто умови справді нагадують домашні.

zakarpatpost.net