Чи легко закарпатській молоді знайти роботу і скільки готові платити роботодавці

Нині багато хто нарікає на те, що не може знайти роботу, а з іншого боку роботодавці скаржаться на брак кваліфікованих фахівців. Насправді все не так. Знайти легко і просто можна як роботу, так і персонал, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Тож аби більш глибоко розібратися в тонкощах питання підбору кадрів та пошуку вакансій ми звернулися до однієї з агенцій, яка проводить перемовини з роботодавцями, має філії в багатьох містах України і допомагає нашим землякам знайти роботу не лише вдома, але й у Чехії, Словаччини, Польщі, Угорщині, Ізраїлі, Німеччині, Великобританії, Швеції, Італії, Кіпрі, Туреччині, Болгарії, Албанії, Китаї, Катарі, ОАЕ та в інших країнах світу.

Отже, сьогодні у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» » спеціально для закарпатської газети «Робота та начання» разом зі співвласником кадрової агенції «Pelekh Agency» Андрієм ПЕЛЕХОМ ми шукали відповіді на наболілі для багатьох закарпатців питання про заробітки, зарплати, підробіток для пенсіонерів, соціальних нянь та багато інших.

Часом молодь каже, що не може знайти роботу, бо роботодавці ставлять вимогу про наявний досвід роботи, а в них його не може бути. Чи відомо вам про такі випадки. Загалом як у нас справи із роботою для молоді?

Є такі спеціальності, що цього вимагає закон. Наприклад, якщо людина йде працювати в нотаріальну контору, то потрібно мати 2 роки досвіду на якійсь юридичній посаді. У нашій агенції такого немає. Скажімо, у львівському офісі маємо менеджера, яка ще є студенткою, і при тому працює в нашій агенції вже більше року. Загалом зараз студенти знаходять роботу із третього курсу, тому, гадаю, проблем тут немає. Навіть якщо людина не має стажу, можна вказати у резюме якісь курси, досвід участі в студентських організаціях, що фактично теж є досвідом, головне – бути активним, така риса завжди подобається роботодавцям. До того ж, більшість роботодавців на досвід не звертають ніякої уваги, принаймні з тих, кого я знаю. Важливо, аби людина віддавалася сповна роботі, показувала результат. Дехто може мати величезний досвід, але працювати не там, де потрібно, на роботі, що не приносить задоволення. Тоді такого фахівця все одно потрібно перевчати, якщо він вирішить щось змінити в житті.

– Скільки максимально готові платити роботодавці в Ужгороді? А які середні зарплати пропонують?

– Важко сказати, бо професій багато. Якщо брати до уваги бюджетну сферу, то там зарплати нижчі за середні. Спеціалісти, що займають офісну посаду середньої ланки, приміром, у наших партнерів, які нам раніше давали заявки (наприклад, менеджери, адміністратори, працівники у сфері розпродажу, торгові представники) менше 7-8 тисяч не зароблять. Та й загалом молодь за нижчу зарплату працювати не хоче. Тож у середньому я б сказав, що тисяч 10 роботодавці в Ужгороді точно готові платити хорошим спеціалістам. Треба врахувати ще й оренду квартири, адже частина працівників не місцеві, а з інших куточків області, або молода родина хоче жити окремо від батьків… тож їм певну частину зароблених грошей потрібно віддати.

zakarpatpost.net