Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 9 травня

День на Закарпатті був багатим на події.

Кришки з каналізаційних люків в Ужгороді продовжують зникати.

Їх постійно крадуть і здають у пункти прийому металів.

Проблема не нова і люди вже навіть до неї звикли.

Ужгородці знають, що йдучи вулицями міста, місцями треба дивитися під ноги, бо травмуватись можна на багатьох місцях.

Хоч останнім часом у місті й почали з’являтися антивандальні люки, проте ще багато кришок старі й вони власне і ваблять крадіїв.

Зараз без кришок залишилися люки на вулицях Одеській і Тихого.

На Тихого біля будинку №12 на тротуарі одна зі старих кришок не вкрадена, а прогнила від старості.

Вона провалилася всередину глибоченної, приблизно 2 метри, ями.

Знаходиться ця пастка у дуже небезпечному місці, адже поруч ходять люди, бігають діти. Вони можуть у вирву впасти й травмуватися.

Хтось люк прикрив гілкою з дерева, але це не захист все одно. І цим мають займатися не мешканці прилеглих будинків, а комунальні служби.

Містичні події – мабуть, таке ж банальне явище, як похід у гори.

Тож давайте про похід. Я дуже люблю гори. Та й друзі в мене такі, що їм аби не в генделик, а тільки – в гори.  Трапляється якась там вільна година, то ми ту годину ліпимо до ще одної, а потім – до ще одної, щоб можна поїхати в гори, пише популярна на Закарпатті газета «ПОРАДИ».

Головний нарколог області Василь Кручаниця розповів, чому спиваються діти, чому більшість алкоголіків алкозалежними себе не вважають, а також зауважив, що результат зловживання спиртним – це деградація і смерть, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Проблема залежності від психоактивних речовин актуальна у всі часи, навіть для найбільш розвинених країн світу. Однак соціальні негаразди та нестабільність завжди призводять до зростання кількості людей, які зловживають алкоголем чи вживають наркотики . Закарпатська область, на жаль, не є виключенням.  Досить глянути на кримінальну хроніку, аби пересвідчитись, скільки в області аварій скоєно п’яними водіями, скільки вбивств, бійок, зґвалтувань, крадіжок сталося за участі наших захмелілих земляків…   Наркобізнес теж не стоїть на місці, постійно з’являються нові засоби впливу на свідомість, часто їх позиціонують як «легальні», використовуючи для розповсюдження мережу Інтернет.  При цьому деколи психотропні засоби продають навіть на шкільних подвір’ях. Чому ситуація така невтішна?  Як позбавитись від залежностей? Як вберегти від шкідливих звичок дітей?

В Ужгороді грибний сезон  почався ще на початку травня.

Перші гриби вздовж набережних можна було побачити давно.

А зараз знайти гриби можна і в Боздоському паку.

Більшість із них неїстівні. Проте на газонах біля колишньої  «України» дехто умудряється окремі види вживати у їжу.

Шукачі називають їх пудпінками, кажуть, що смажать їх на сковорідці.

А в горах тим часом – справжня зима. Яблунецький перевал засипало снігом, на Рахівщині в ці дні була мінусова температура.

9 травня змінило назву із Дня Перемоги на День пам’яті та примирення. Але чи від цього щось змінилося? Чи формат події став іншим?

Та й чи свято це взагалі… але ж звідусіль лунає, що свято!

Насправді яким святом може бути війна? Навіть її закінчення! Адже скільки родин втратили в ній годувальників, рідних та близьких! Для чого називати святом те, що викликає сумні спогади?!

Крім того, часто називають себе фронтовиками і ті, хто просто жив у ті часи. Ну який ветеран може бути у 74 роки?  Та ж він лише народився у 1945-му, коли все закінчилося. Не брав же він у руки автомат немовлям, не стріляв, сидячи у візочку!

Загалом формат нинішньої події зовсім не такий, яким би мав бути.

Його насадила радянська влада, яка після війни повністю утвердилася в нашому краї. І не тільки!

Адже аналогічно святкують і в інших областях, і в тій же Росії, з якою ми нині ведемо вже іншу війну і яка вважає себе переможницею у Другій світовій. Хоча насправді на передовій завжди були представники інших народів, але про це не будемо, бо це – окрема і об’ємна тема.

Тож як вшановують ветеранів сьогодні? Каша, солдатські 50 грам і квітка. Вони лише на це заслужили? Чому їм не дадуть краще гроші? Адже пенсії зараз дійсно мізерні, а за 10 тисяч у конверті, для прикладу, той старенький  може собі купити те, в чому справді має потребу… і квіти, і свічки, щоб запалити їх на знак пам’яті тих, хто загинув у ті часи.

Останнім часом стали дуже популярними біодобавки. Чи справді вони такі невинні? Чи корисні?

Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» ми говорили з кандидатом медичних наук, доцентом кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб УжНУ, лікарем-гастроентерологом Наталією КУРЧАК.

Почну з того, що біодобавки – це не є лікарський засіб в розумінні Закону України  „Про лікарські засоби”. Не всі БАДи є неефективними. Дуже велику частку з них люди приймають необгрунтовано, а не тому, що це їм потрібно.При потребі їх можна вживати. А загалом як БАД можуть продавати їжу, компонент їжі, яку потрібно вживати з їжею заради певної користі для здоров’я. Для прикладу,це хондропротектори, омега 3 та ін.Попри те, що БАДи дуже популярні, існує обмежена кількість науково- обгрунтованих доказів їх користі для здоров’я. Тобто ефективність більшості біодобавок не підтверджена жодними клінічними дослідженнями.

 Невже українці дозволять святкувати на одному з центральних телеканалів день перемоги 9 травня? – пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Та це ж московська пропаганда чистої води! Та це ж елемент гібридної війни! Невже нашим можновладцям незрозуміло, що святкувати перемогу в Україні ще зарано. Бо ми ще не перемогли путінську гідру, що пожирає наш Донбас і вбиває цвіт нашої нації. А перемога над фашизмом у другій світовій – яке то свято для нас? Хто переміг той фашизм? Хіба не ще небезпечніший режим для нашої нації, ніж фашисти? Хіба не росіяни перетворили мій народ на безхребетних совків та жебраків? Хіба не оглядалися ми із заздрістю на закордон усі роки життя в Радянському Союзі? Хоча, правду кажучи, навіть самі собі боялися зізнатися в тому, бо з самого нашого  народження пропаганда нас переконала, що найкраще жити в Радянському Союзі. Як у анекдоті. І ми вірили. Вірили щиро, мріючи так само щиро про американські джинси, французькі парфуми, італійське взуття, німецьку машину…

Святослав Вакарчук братиме участь у паpламентських вибоpах і незабаром представить свою команду. Про це повідомляють Факти ICTV з посиланням на власні джерела.

Вакарчуку пророкували участь на пpезидентських вибоpах. Поки соціологи заносили його у рейтинги, суспільство очікувало від нього чіткої відповіді, а не натяків. Втім, цього так і не сталось.

Видання зазначає, що вже 16 травня співак нарешті оголосить про свій похід в пoлітику та презентує свою команду. Місце та час зустрічі поки що невідомі.

Прес-служба гурту Океан Ельзи цю інформацію не спростовує, але і не підтверджує.

Поки вибоpче законодавство не змінили, прохідний бар’єр для паpтій складає 5%. Поки що у соцопитуваннях лідирує партія новообpаного пpезидента – Cлуга народу.

Святослав Вакарчук вже давно у спілкуванні з пресою натякає на своє пoлітичне майбутнє. Журналісти не втомлюються ставити це питання, а співак щоразу відповідає неоднозначно, тримаючи інтригу. Втім, чи не перетримає він інтригу, як це було на пpезидентських вибоpах?

zakarpatpost.net