Експерт розповів, що робити закарпатцям, якщо з картки вкрали гроші і чи можна їх повернути

Про це у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» ми говорили з начальником відділу протидії кіберзлочинам у Закарпатській області Карпатського Управління Департаменту кіберполіції Національної поліції України Михайлом ТАНЧИНЦЕМ.

На Закарпатті років 4 тому був випадок, коли онкохворій дитині збирали гроші на операцію. Коли вже сума була майже повною, з картки викрали гроші. Батьки не тямили себе від горя. Чи реально потерпілим повернути втрачені кошти?

Коли ми говоримо, що констатуємо факт вчинення злочину між фізичними особами, то, скоріш за все, терміну по перерахунку немає. Злочинець стоїть біля банкомату, чекає, коли гроші надійдуть і одразу їх знімає. Якщо мова йде про відносини між юридичними особами, там є певний термін, коли можна транзакцію відмінити, заблокувати рахунок, щоб кошти не обготівковувалися. У нашій справі дуже багато нюансів. Щоразу вони є індивідуальними. Тому мені важко дати якусь рекомендацію. До мене на особистий прийом приходять люди і в 90 відсотках випадків чекають, що я поверну їм гроші. Але я не їхній банк. Моє завдання – знайти зловмисника, який якщо знаходиться в межах моєї компетенції, даю гарантію, що буде притягнутий до відповідальності, якщо ми зберемо певну кількість доказової бази, достатньої для того, аби людина отримала вирок. Для того, аби потерпілому було відшкодовано збитки, є такий механізм, як накладання арешту на кошти зловмисника. Проте в тих шахраїв, яких ми притягали до відповідальності, не було на що накладати арешт. А коли мова йде про 5-6 потерпілих, виходять немаленькі суми. Тому ми пояснюємо людям, що свою роботу зробимо якісно, однак повернення коштів – не наша компетенція.

zakarpatpost.net