Три золотих правила – і ви зберете великий та смачний урожай будь-яких ягід

Кілька простих порад, як спростити догляд за рослинами без особливих витрат, пише Мой Милый Дом.

Всього три корисних правила допоможуть отримати багатий врожай ягід.

Як же хочеться приїхати на ділянку і нічого не робити! Просто позасмагати на сонечку, насмажити шашликів і як слід відпочити від робочих буднів. Але і тут роботи непочатий край – полити, прополоти, підживити, обрізати. Щось робити в будь-якому випадку доведеться, але якщо врахувати деякі моменти, в подальшому праці витратите менше.

Малина: 3 корисні поради

1. Обмежте її територію. Малина, як відомо, любить розростатися вшир. І навряд чи комусь сподобається, якщо її пагони почнуть вилазити на сусідні грядки з овочами або в квітнику. Тому при посадці відразу зробіть для неї бар’єр. Позначте кордони малиннику і вкопайте по всьому периметру листи заліза або шиферу на глибину 50 см.

2. Залишайте тільки початкові пагони. Ця культура дає відростки протягом усього літа, але ті, що з’являються до кінця сезону, зазвичай користі не приносять – вони не встигають визріти і взимку часто підмерзають. І по весні доведеться вирізати купу засохлих гілок. Так що візьміть за правило: найперші пагони залишати, а все, що з’являться пізніше, зривати, поки вони ще маленькі. Це простіше, ніж різати грубий сухостій. Та й малина НЕ буде витрачати зайві сили, всі корисні речовини пустить на урожай.

3. Мульчуйте грунт. Малина – рідкісна водолюбка, «пити» вона любить багато. А щоб не поливати грунт кожні вихідні, насипте в малиннику товстий шар перегною, сіна або соломи.

Смородина: 3 головних правила

Ця ягідна культура досить невибаглива. А якщо врахувати кілька важливих моментів, догляду за нею буде ще менше.

1. Поливайте до наливу ягід, підсушуйте після. Смородина – культура вологолюбна, поливати її треба часто, але не все літо. Багато води їй потрібно до того моменту, коли почнуть наливатися ягоди. Потім з водою треба почекати, поки не зберете урожай. Інакше ягоди будуть тріскатися і ви втратите частину врожаю.

2. Підстеліть під кущі солому. За правилами агротехніки смородину треба поливати раз в два тижні (2-3 відра на кущ). Але цю роботу можна скоротити, якщо грунт замульчувати соломою, сіном або перегнoєм шаром 10-15 см. Тоді волога стане випаровуватися не надто інтенсивно і поливати кущі можна буде лише раз на місяць.

3. Садіть похило. Навряд чи комусь прийде в голову посадити яблуню під нахилом, – вона адже все одно потягнеться до сонця і стовбур виросте кривий. Теж саме і у інших рослин. А ось смородина – виняток. Якщо увіткнути її прямо, вона довгий час буде зростати однією гілкою. А ось якщо посадити під кутом 45 градусів, з землі вже в перший рік вилізе безліч потужних пагонів. А значить, і урожай згодом буде більшим. Але це вже порада на майбутнє.

Агрус: 3 важливі моменти

Слово «агрус» не випадково, мабуть, чоловічого роду. Як будь-який мужик він любить поїсти, і щоб йому ніхто не заважав. А звідси випливають основні правила агротехніки.

1. Добре годуєте. Агрус – дуже плідний чагарник, ягід на ньому дозріває багато, а вони виносять з грунту багато поживних речовин. Тому їх треба щорічно поновлювати.

Підгодовують агрус двічі.

Перший раз – відразу після цвітіння: 10 кг перепрілого гнoю або компосту розкидати під кущем. Ця підгодівля допоможе рослині сформувати потужні паростки і підвищить врожайність.

Другий – після збору ягід: 5 ст. ложок суперфосфату і 1 ст. ложку сульфату калію змішати, рівномірно розсипати під кущем, закрити граблями і добре полити. Завдання цієї підгодівлі – допомогти агрусу закласти квіткові бруньки.

2. Не підселюйте сусідів. Деякі дачники з метою економії дорогоцінної площі садять між кущами агрусу овочі або квіти. А це погано – однорічні сусіди відбирають у кущів поживні речовини. А від голодного агрусу користі не буде.

3. Обрізайте верхівки пагонів. Коли молоді пагони виростуть до максимальної довжини (приблизно в кінці червня – початку липня) відрахуйте знизу 5-7 міжвузлів і все, що вище, відріжте. Цей простий прийом дозволяє підвищити врожайність куща, і ягоди будуть набагато більшими.

Обліпиха: 3 простих зауваження

Ця культура не всім вдається, і багато дачників не гoрять бажанням її садити. Тим ж, хто вирішив обзавестись цієї цілющою ягодою, потрібно пам’ятати декілька важливих моментів. І тоді обліпиха НЕ буде вередувати і порадує великим урожаєм.

1. Купуйте саджанці тільки в розплідниках. На ринках і в переходах, як відомо, суцільний обман. А вже з обліпихою і поготів. Майже напевно можна бути впевненим, що вам продадуть безплідну чоловічу рослину. Тому що «мужики» дають рясну поросль – копай та продавай! А у жіночих екземплярів відростки бувають дуже рідко. І в розплідниках саджанці вирощують з живців.

2. Вибирайте сорти без колючок. Або з невеликою кількістю колючок – з них простіше збирати урожай.

Зовсім без шипів: Ажурна, Алей, Аюла, Золотий каскад, Мінуса, Подруга, Сонячна, Туранська.

З мінімальною кількістю колючок: Августина, Алтайська, Байкальський рубін, Ватутінська, Зирянка, Червоний факел, Наран, Нівель, Вогні Єнісею, Рует.

3. Не удобрюйте. У обліпихи на коренях живуть азотофіксуючі бaктeрії, які можуть роздобути азот прямо з повітря. Фосфор і калій ці деревця теж прекрасно добувають. Якщо потрібних елементів немає поруч, вони запускають коріння далеко за межі крони і відшукують їжу там. Так що внесення добрив – марна трата сил і часу. Суттєвою віддачі вони не принесуть.

zakarpatpost.net