Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 11 травня

День на Закарпатті був багатим на події.

Аби вирішити проблему авіасполучення із Закарпатською областю, варто побудувати аеропорт в Мукачево, повідомив міністр інфраструктури Володимир Омелян.

За словами Омеляна, обласне керівництво повинне зацікавити авіакомпанії і запропонувати пасажиру продукт, аби літаки не були порожніми. “Закарпаття не може бути територією, відрізаною від України. Воно повинно мати повноцінне дорожнє, залізничне і авіаційне сполучення. Як держава, ми досягли цього і відкрили аеропорт. Питання у тому, щоб він працював якісно. Тут повинна бути проведена велика робота на рівні області”, – сказав Володимир Омелян, пише ТСН.

Усе почалося ще у 2014 році, але вирок вбивці винесли лише нещодавно. А тоді, повернувшись із місць позбавлення волі, мешканець села Руська Кучава Мукачівського району познайомився з жінкою і почав із нею разом жити. У в’язниці молодик сидів за те, що побив рідну матір так, що вона померла. Тож агресивний норов тюремні нари не приборкали, навпаки… він став ще більш нервовим і дозволяв собі піднімати руку на тих, хто смів висловлювати свою думку, яка відрізнялася від його особистої, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Так склалося, що поліція спочатку дізналася про останнє вбивство, яке закарпатець скоїв у 2016 році.  Про зникнення жінки тоді заявила знайома потерпілої. Невдовзі правоохоронці знайшли труп і встановили, що нещасна померла через те, що співмешканець бив її руками та ногами по різних частинах тіла. А під час допиту їм вдалося розкрити і ще одне вбивство, скоєне ним раніше.

Тримаючи жінку за волосся, молодик відволік її у безлюдне місце та вбив, а труп накрив гілками, щоб ніхто не побачив

28 червня 2016 року опівдні Іван був у своєму саду, що в урочищі Кучава неподалік села Руська Кучава Мукачівського району, разом із Катериною (імена  із етичних міркувань замінено).

Чоловік перед тим добряче хильнув оковитої, тож поводився агресивно, як завжди, коли випивав. Між ним та співмешканкою розгорівся конфлікт. Катя намагалася втекти від оскаженілого чоловіка. Але їй не вдалося. Іван її наздогнав та, тримаючи за волосся, відволік  її у безлюдне місце, подалі від дороги. Там почав її щосили бити. Гамселив кулаком по голові. Жінка не втрималась на ногах і впала.

Та це ще більше розлютило Івана. Він зайшов у азарт і почав бити її в груди та живіт.

За погодження Берегівської місцевої прокуратури слідчими Берегівського відділу поліції повідомлено 45-річному мешканцю с. Нижні Ремети,  Берегівського району про підозру у спричиненні ним умисного тяжкого тілесного ушкодження односельцю  (ч. 1 ст. 121 КК України).

За клопотанням процесуального прокурора, слідчим суддею Берегівського районного суду обрано підозрюваному запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб, без можливості внесення застави.

Обставини справи:

9 травня 2019 року, близько 21:00 год. між чоловіками виник побутовий конфлікт, в ході якого підозрюваний, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, наніс 30-річному односельцю не менше 3 ударів по голові металевим ломом. Залишивши травмованого чоловіка, підозрюваний втік з будинку.

Потерпілий з тяжкими травами перебуває у лікарні.

Упродовж 12 років науковці з Єльського університету спостерігали за життям 3,5 тисячі осіб і виявили цікаву залежність: люди, що люблять читати, живуть довше за інших. А загалом показник смертності серед читачів – на чверть нижчий, ніж у їх однолітків, котрі не люблять цього заняття.

Є кілька факторів, які формують взаємозалежність між читанням та тривалістю життя. «Почнімо з того, що головний мозок має дві підструктури: одна відповідає за психіку (мова в тому числі про мислення й пам’ять), а друга – за управління внутрішніми органами»,- пояснює професор Євген Заїка.

Важливим нюансом є той факт, що читання сприяє розвиткові інтелекту. А оскільки мозок – це цілісна структура, тож якщо розвивається одна ділянка (наприклад, пов’язана з інтелектом), цей процес зачіпає й іншу (що регулює роботу внутрішніх органів). Крім того, варто зауважити, що процес читання є чудовим тренуванням для мозку, відтак навіть у старості зберігається пам’ять і здатність концентрувати увагу.

За таких обставин головний мозок людини повільніше старіє, зберігається високий рівень його працездатності, відтак він є більш активним у процесі керування роботою інших внутрішніх органів. Тож йдеться про запоруку високого рівня здоров’я. От вам одне з пояснень, чому любителі читати живуть довше.

Мінеральна вода є одним із найбільших природних благ Закарпаття. Навіть в Ужгороді є кілька мінеральних джерел. Наприклад, у дендросаді Лаудона, що в сквері міської дитячої лікарні на вулиці Ракоці.

Інше джерело, правда з іншим складом компонентів, є у Боздоському парку. Вода в ньому має специфічний смак, але багато кому вона подобається. Від неї стає дуже гладкою шкіра і загалом мінеральні джерела вважаються цілющими.

Одна біда, що джерело б’є ключем лише після дощів. Влітку у спеку воно пересихає. Майже аналогічна свердловина є в районі Радванки.

Тож було б дуже доречно облагородити такі джерела, зробити їх однією з родзинок міста.

За дивовижний аромат жасмин називають королем садів.

Цю дивовижну пахучу рослину, яка своїм п’янким ароматом зачаровує перехожих, називають місячним сяйвом кохання. 

Такі пахощі хочеться вдихати і насолоджуватися красою цвітіння жасмину.

Білі квіти, наче намисто, нанизане на гілки невисоких кущів.

Колись дівчата прикрашали ними волосся, а зараз сік рослин використовується в косметиці.

Сучасні біастрологи вважають, що запах жасмину стимулює творчість і народження оригінальних ідей. Крім того, квітка має антистресову, релаксуючу дії, ліквідовує втому.

Пахощі жасмину долають депресію, зміцнюють імунітет та покращують настрій. Наші предки давали його пити породіллям під час пологів.

Цікаво, що у світі нараховується майже 200 різновидів рослини.

Скумбрія на грилі обійдеться на 20% дорожче, ніж у квітні минулого року

Про це повідомляє голова Української Асоціації постачальників торговельних мереж України Олексій Дорошенко.

“Мене іноді запитували чому ми ніколи не рахували рибу на грилі, а лише тільки м’ясо? – пише він. –  Справа в тому, що я не їм рибу, тому завжди запитував себе: Як можна смажити рибу?🤔 Але сьогодні вперше порахуємо вартість відпочинку, коли посмажимо на грилі рибу.

Риба – продукт, який повинен бути присутнім у будь-якому збалансованому раціоні. Особливо це стосується скумбрії, яка хоч і досить жирна, але і вельми корисна. Вона багата білком і найважливішою для людини ненасиченою жирною кислотою Омега-3. Сьогодні експерти Асоціації постачальників торговельних мереж порахували, на скільки подорожчала за рік скумбрія на грилі за середньою ціною гіпермаркетів торговельних мереж Auchan, Fozzy, Metro і Novus.

Лікар Тунзала ІБАДОВА з Ужгорода у прес-центрі газети “Неділя Закарпатські новини” розповіла про причини безпліддя, найбільш ефективні протизаплідні засоби, домашні пологи та раннє статеве життя

Чи частими є випадки, коли жінки не можуть завагітніти. Які основні причини і наскільки успішно сучасна медицина може допомогти жінкам стати мамами?

Сьогодні це питання є дуже актуальним. Утім усе частіше звертаються не саме жінки, а пари. Якщо раніше ми брали жінку і одразу обстежували її, то зараз вчені, лікарі змінили тактику – почали перевіряти і стан здоров’я чоловіків. З’ясувалося, що причини безпліддя у половині випадків саме у чоловіках. Тобто ми спочатку повинні виключити чоловічий фактор і лише відтак займаємося жінкою.

Отже, основний аналіз, який робимо чоловікам – це спермограма, що означає дослідження сперматозоїдів – їхню рухливість, кількість, форму, чи можуть рухатися і досягати яйцеклітини тощо.

Але якими можуть бути причини безпліддя у жінки?

По-перше, ановуляторний цикл – це такий менструальний цикл, при якому не відбувається дозрівання яйцеклітини і овуляції, тобто виходу яйцеклітини з яєчника. Може утворитися кіста. Причинами можуть бути гормональний збій, інфекційні захворювання. Перевірити можна дуже легко за допомогою тесту, який можна купити в аптеці, або за допомогою температурного методу з використанням термометру і вимірюванням температури введенням його вранці, не встаючи з ліжка у пряму кишку. Якщо температура вище 37,0 градусів посередині циклу, значить відбулася овуляція. Якщо нижча, її не відбулося. І третій спосіб перевірки – за допомого УЗД-обстеження.

zakarpatpost.net