Закарпатський тиждень: постсвяткове протверезіння, золота лихоманка та цісарські нагороди

Чесно кажучи, про «після свят» поки говорити не надто коректно. Для пострадянського суспільства травень усе ще пов’язується із низкою робітничих та переможних свят. Тому Великдень та Юря стають плавним, ситним і затишним місточком між вихідними, подарованими нам історією. Та все ж інформації Закарпаттю, попри святкування, не бракувало. Дивимося! , пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Розчарування травня

Кілька років  ужгородці очікували оновлення площі Петефі. Оптимісти тішилися новаціям, песимісти зловтішалися помилкам і, схоже, виграли. Після рясних дощів перехід із новим покриттям потонув у воді. Влада відреагувала на критику, тимчасово ліквідувавши проблему відкачуванням води за допомогою спецтехніки.

Поєдинок віку

Сварка на сільській дискотеці призвела до масової бійки на Тячівщині. З’ясовувати стосунки до Руської Мокрої парубки з’їжджалися із сусідніх сіл автомобілями. За результатми слідчих дій відкрито   4 кримінальні справи…

Сподівання років

Англійська компанія Times має намір відновити Мужіївське родовище, інвестувавши у нього 250 мільйонів доларів. Щоправда, поки не вирішено низку проблем, серед яких – і небажання місцевих мешканців, яким видобуток золота досі нічого, окрім екологічних проблем, не приніс…

Короткочасний «забіг»

Протягом 5 днів із Закарпаття можна було дістатися Польщі навпростець. У денний час з 1 по 5 травня працював перехідний пункт пропуску «Лубня – Волосате». Iнiцiативу реалiзували у рамках акцiї «Днi добросусiдства України та Польщi» та з метою вивчення потенцiалу туристичного потоку з перспективою вiдкриття повноцiнного пропускного пункту.

План на перспективу

Зареєстрована на сайті міськради петиція «Про тимчасовий мораторій на забудову земельних ділянок та реконструкцію чи добудову об’єктів у межах історичного ареалу Ужгорода» уже за тиждень до закінчення збору підписів набрала 280 із 250, необхідних для обов’язкового реагування міською владою голосів. Отже, відповідати і забороняти будівельну активність в історичному ареалі обласного центру таки доведеться.

Цісарські вітання

П’ята, ювілейна, церемонія вручення почесної нагороди за особливий внесок у розвиток Закарпаття – ордену Марії Терезії – відбулася 3 травня в Ужгороді. Подію своєю присутністю вшанували нащадки славетної імператриці – Шандор та Герта – Маргарет Габсбург-Лотрінгени, які з 2016 року взяли орден під свій патронат.Цього року нагороду отримав реставратор і керівник закарпатської «фортеці кохання» – Чинадіївського замку Сент-Міклош – Йосип Бартош за багаторічну працю з порятунку історичної пам’ятки середньовіччя та перетворення її на культурно-мистецький центр.

Віра МЕЛЬНИК, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net