Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 13 травня

День на Закарпатті був багатим на події.

Закарпаття – край туристичний. Останнім часом у області збільшився потік гостей, почали розвиватися нові напрямки туризму, втілюються в життя цікаві програми. Але чи цього достатньо? Чи можемо ми розраховувати на туристичний бум? Які труднощі у сфері рекреації? Як держава дбає про розвиток галузі? Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» під час наших «Недільних бесід» ми говорили з директором департаменту економічного розвитку і торгівлі Закарпатської ОДА Денисом МАНОМ.

Раніше завжди казали, що у нас погані дороги, через що на Закарпаття не хочуть їхати туристи, зараз ситуація покращилась. Чи збільшився потік туристів?

Суттєво. Ми порахували, що область може приймати одночасно близько 30 тисяч туристів, втім ця цифра більша, якщо рахувати ще й розміщення в сільських садибах, які полюбляють не тільки українці, а й іноземці, зокрема чехи, яких побільшало останні 2 роки. У часи ж проведення великих фестивалів, таких як «На Синевир трембіти кличуть» або ж «Гуцульська бриндзя» заклади навколо Міжгірщини і Рахівщини відповідно не спроможні приймати всіх бажаючих, тож туристичні автобуси їдуть далі на Франківщину на ніч або «ночують» у сусідніх районах Закарпаття.

Трагедія трапилася ще 8 травня.

Про цей повідомила прес-служба Закарпатської поліції.

У гості до 36-річного мукачівця завітав старший чоловік.

Між 65-річним пенсіонером та господарем виник конфлікт.

Під час з’ясовування стосунків молодший ударив ножем старшого.

Після цього, зрозумівши, що за скоєте доведеться відповідати, молодик кілька днів тримав труп у своїй ванній кімнаті.

Утім немає нічого таємного, аби не стало явним. І закарпатець це добре розумів.

Тож 12 травня він сам зателефонував до поліції і повідомив, що виявив у себе вдома труп.

Наразі триває розслідування.

Через дії палія постраждала його дочка

Чоловік облив себе, будинок і автомобіль бензином і підпалив. Надзвичайна подія сталася ввечері 12 травня в Закарпатській області. Про це повідомило Управління ДСНС України в області.

Відомо, що 43-річний житель села Косино (Мукачівський район) отримав опіки 70% тіла. Зараз за його життя борються медики Мукачівської центральної районної лікарні.

Також під час пожежі постраждала 19-річна дочка палія, яка намагалася загасити пожежу. У дівчини термічні опіки рук та ніг – вона знаходиться в стані середньої тяжкості.

Слідчо-оперативна група, яка виїхала на місце події, з’ясувала, що чоловік вирішив “побуянить”, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння. Після того, як він облив все навколо бензином, забувши про це, вирішив покурити.

Лікар Тунзала ІБАДОВА з Ужгорода у прес-центрі газети “Неділя Закарпатські новини” розповіла про причини безпліддя, найбільш ефективні протизаплідні засоби, домашні пологи та раннє статеве життя

Кажуть, що на рак грудей та матки впливає сексуальне життя. Тобто, раком можна захворіти, якщо немає сексу. Це правда?

Є група факторів, що можуть спричинити виникнення раку грудей. Перший – зовнішній, це – опромінення, куріння, хімічні фактори. Другий – внутрішні. Це – ендокринний і психоемоційний. І хіба що лише сюди й можна віднести відсутність сексу, бо близькість – це не лише задоволення, але й викид гормонів. Але один фактор спричинити появу раку мало коли може, тим більше, що в житті людини є ще багато чого, що може її порадувати і стимулювати вироблення гормонів. Ще один важливий фактор – це спадковість. І це доведено науковцями.

Але… варто також пам’ятати, що жінка обов’язково повинна виконати своє природне призначення, адже груди в нас не просто для краси, а для вигодовування дитини. Так само для матки основним завданням є виносити дитя. Тому коли жінка не реалізує свої репродуктивні задачі, закладені на генному рівні, організм може реагувати новоутвореннями. Навіть було проведено дослідження, під час якого було виявлено, що  монашки, які ніколи не народжували перед тим, як пішли в монастир, у групі ризику по раку матки і раку молочної залози. І це не тому, що в них немає сексу, а через те, що не реалізували себе, як жінки, як матері.

У селі Розівка Ужгородського району нещодавно було виявлено тіло хлопця. Правоохоронці розглядають версію самогубства. Повідомлення про те, що на залізничній колії поблизу станції “Ужгород 2” лежить тіло людини, до поліцейських надійшло 8-го травня.

За викликом одразу виїхала слідчо-оперативна група та судмедексперти. З місця події правоохоронці вилучили речові докази, за допомогою яких встановили особу – це сімнадцятирічний житель села Розівка. У Головному управлінні нацполіції кажуть – на тілі померлого знайшли характерні ознаки падіння з висоти.

Весільний бізнес – справа  дуже цікава, вигідна і завжди актуальна, адже закарпатці – переважно люди традицій, а тому вступають у законний шлюб і одружуються. При цьому кожна пара хоче, аби день весілля був особливим, кращим, ніж у інших.  Але ті, хто причетний до сфери організації та проведення свят,  добре знають, скільки треба попрацювати, аби молодята і гості залишилися задоволеними, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Тож сьогодні у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» ми говорили з декоратором і флористом Ангеліною Химич про весільну індустрію,  підготовку і оформлення залів та фотозон для святкування днів народжень чи будь-яких урочистостей,  моду на декорування та тематичні свята.

– Тематичні дні народження – це вже щось для всіх звичне. А тематичні весілля чи доводилося проводити? 

– Тематичні весілля проводять у нас, але дуже рідко. Особисто в мене було весілля в українському стилі. Гості прийшли у вишиванках, із туристичного комплексу « Воєводино» ми замовили двох білих коней, бричку оформили квітами, було багато соняшників, фотографувалися в Ужгородському скансені, а наступного дня мені дали костюм прямо з музею, тож я була нареченою у сторічному костюмі. Усе вийшло дуже гарно і колоритно. Загалом народний стиль мене завжди приваблював. Диплом захищала з української вишивки у регіонах. І тема була про птахів у кераміці, яких було зроблено з елементами вишивки. Мені дуже хотілося досліджувати Перечинський район, я з’ясувала просто унікальні речі. Наприклад, що в нас 100 років тому дівчата ходили вулицями в домотканих топіках і в домотканих спідницях. Це мене дуже здивувало. Та й кольорова гама одягу була дуже гарною. Тому  звичайне весілля мене не цікавило і своє я організувала по-особливому.  Але більшість молодят не хочуть ризикувати, бояться, що гості не прийдуть тематично  одягнені, що вони цим завдадуть їм зайвих клопотів.  Але переважна більшість людей перед тим, як іти на весілля, все одно собі щось із одягу купують. Тож незручностей тут бути не може. Загалом найкращі весілля невеликі, осіб на 20.

Учора в Мукачеві пройшов благодійний бал-концерт на підтримку онкохворих дітей.

Волонтери збирали гроші, аби допомогти малюкам боротися за життя.

Приємно, що на події вдалося зібрати рекорну суму грошей!

Про це подвідомила організатор балу, волонтер, людина зі світлою душею  Катерина Легерда.

“Людей з добрими серцями стає дедалі більше! – написала вона. – Результат неочікуваний – збір більше 200 тисяч грн!
Це пожертви наших добродіїв, які ділилися своім серцем заради одужання важкохворих діток!

Уклін і шана усім, хто прийшов підтримати наш спільний проект благочинності в Мукачеві!

Останні дні погода на Закарпатті непередбачувана: то холодно, то тепло, то дощ, то сонце, то гроза.

Сьогодні вранці о 7 годині журналісту газети “Неділя Закарпатські новини” вдалося сфотографувати над Ужгородом веселку.

Саме так радісно почався у місті тиждень.

Тож хочеться побажати читачам, аби кожен день був таким же райдужним!

Молодий хлопець 26-річний програміст Богдану Половко із Закарпаття стpaждав на клiнічну дeпpeсію, кинув навчання в празькому університеті та поїхав на заробітки у США. Він розповів як змінити своє життя, перемогти хвopобу, чим Київ кращий за Нью-Йорк і як влаштуватися в Apple без вищої освіти. Слухаючи його історію і те, як він добився успіху, дуже важко повірити, що звичайному хлопчині з провінції вдалося досягти таких вершин. Але життя складається іноді так, як ми того прагнемо, якщо докладаємо до цього всі можливі зусилля.

Хлопець народився в закарпатському місті Іршава, закінчив київський вiйськовий ліцей імені Івана Богуна, кинув університет в Чехії і переїхав у Нью-Йорк. Там він робив ремонти в офісах і квартирах на Манхеттені, а потім став програмістом і влаштувався в Apple. Богдан прожив у США більше п’яти років і повернувся в Київ. Тепер він мешкає на Подолі та працює інженером-програмістом в американському стартапі BetterPT, пише ukrainians.today.

Прийшла в неділю баба Анця з церкви. Говорить щось, розказує, а реакції на неї ніякої. Син сидить на дивані і читає газету «Неділя Закарпатські новини», невістка поруч нігті фарбує, а онучка на підлозі у вайбері з подругою спілкується.

Обкладинка свіжого номера газети «Неділя Закарпатські новини»

«Зараз як перну, та всі ся на ня попозераєте!» – подумала про себе баба і голосно випустила гази.

Чи то на гучний звук, чи то на страшний запах, на неї всі справді зреагували, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

«І не видите ня і не чуєте, такісьте заняті! – сердито пробубоніла стара. – А дідо де ся дів? Усе ня чекат на порозі і їсти просит, а тепер го ниє»

«У сусіда Циля, – відповів син. –  Донька му біціглі вчора купила, покликав нянька похвалитися».

«Но йсі хвальки, Бога їм милого,  як ми вже надоїли, – пробубоніла баба Анця. – Потя над хижов пролетит – хваляться, косиця у керті зацвіла – хваляться, куриця яйце знесла – хваляться».

«Ото точно, мамко, – озвалася невістка. – Вот я вчора прийшла у садик за малим Митриком. А там діти такоє говорять, што вуха в ня почелленіли. Один дітвак каже: «А мене батьки в капусті найшли!» Другий му отвічат: «А мене лелека принесла!» Третій ся підключає: «А мене на ЗD-принтері напечатали!» А четвертий лем у кутку позерат на них сумно. Я го звідаю: «А ти, хлопчику, што мовчиш?» «Бо в нас дома ні потят ниє, ні капуста не росте, ні  ЗD-прінтер ніко не купив. Мене нянько сам учинив», – мало не заревав дітвак. Мені дар рєчі удняло».

zakarpatpost.net