За провокаціями на Закарпатті підозрюють провладний угорський «Фідес»

З часу Революції гідності окремі представники західного сусіда Закарпаття з ЄС не втрачають нагоди розпалити у краї ворожнечу між українцями та угорцями і закарпатцями та столицею України. Підконтрольні Кремлю угорські праворадикальні націоналісти, виконуючи завдання своїх кураторів, у кращих традиціях московитської пропаганди, за першої ж нагоди намагаються розпалити в Україні протистояння на національному грунті, використовуючи вигадані екологічні, мовні, історичні та інші фейкові загрози.

Так 9 травня у День пам’яті і жалоби про загиблих у Другій світовій війні новий лідер партії «Йоббік» Томаш Шнайдер, будучи у селі Мужієво Берегівського району, вигадав історію про радіоактивні випромінювання у відходах від видобутку золота. Відтак цю байку угорський радикал спробував використати для очорнення Україну в очах населення Закарпатської області та на цьому ґрунті заговорив про доцільність автономії краю, пише Groza-news

Пам’ятаємо, як до цього так звані екологічні експерти намагалися організовувати у селі Вишково на Хустщині антиукраїнські екофоруми проти так званого забруднення Україною Дунайського басейну…

Уже й не дивно, що європейський політик, представник країни, що входить у ЄС, у дні, коли весь світ згадував загиблих іу пам’ять про них об’єднувався у прагненні не допустити повторення подібного, намагався у традиціях своєї політ сили вбити клин між населенням Закарпатської області і Києвом.

У той же час, Закарпатська область є вкрай дотаційним регіоном, отримавши у 2018 році дотацій з бюджету на 125 мільярдів гривень. Тож подібні розмови про економічну свободу від Києва є чистої води маніпуляцією із присмаком сепаратизму.

Звідки ж «вуха ростуть» у такої нелюбові до України в угорських радикалів із «Йоббіка»? У Європі свого часу цю партію називали більшими друзями Росії, ніж промосковський прем’єр Орбан та його правляча партія «Фідес», пише BBC. Фактично «Йоббік» залишається сателітом «Фідеса» з виконання брудної міжнародної роботи на замовлення проросійського угорського уряду.

Члени “Йоббіка”, зокрема, європарламентар Бела Ковач та член комітету закордонних справ угорського парламенту Мартон Дьйондьйоші – у 2014-2016 роках прославилися на всю Європу поїдками у Крим та Донецьк, висловлюваннями за визнання анексії Росією Криму та проти російських санкцій. Євродепутата від Угорщини Ковача навіть звинуватили у шпигунстві для Росії і Європарламент зняв з нього недоторканність…

Мартон Дьйoндьйoші у 2012 році потрапив до випусків новин по всій Європі, коли закликав скласти список євреїв в органах влади Угорщини. Вони, на його думку, становлять загрозу національній безпеці. У 2015 році він на запрошення однієї московської організації їздив спостерігачем на вибори так званої ДНР.

Зараз він не перестає закликати до скасування санкцій проти Росії, але при цьому критикує Орбана за зіпсовані відносини з західними союзниками.

“Уряд підтримує антиросійські санкції, які завдають нам шкоди, і при цьому продовжує влаштовувати регулярні, але беззмістовні протокольні заходи, які підривають залишки довіри до нас серед наших західних союзників. Більш того, велика частина наших двосторонніх угод та великих проектів з Росією непрозорі й породжують підозри в корупції, що в підсумку становить ризик і для наших відносин з Росією”, – говорив Дьйoндьйoші, який відповідає в партії за зовнішню політику, в інтерв’ю виданню Magyar Nemzet.

У ситуації, коли партія “Фідес” взяла під контроль всі інститути держави та більшу частину преси, “Йоббік” став головною опозиційною силою – правда, зібравши майже 20% голосів, вона отримала всього 25 мандатів з 199 у парламенті проти 134 у “Фідес”.

Пізніше Габор Вона спробує перетворити “Йоббік” з націонал-радикальної в респектабельну консервативну партію…

В останні роки партія проходить трансформацію: намагається з вкрай націоналістичної, антиромської та антисемітської, перетворитися в респектабельну центристську консервативну силу.

“Ваша партія, за чутками, має тісні зв’язки з Росією”, – запитало австрійське видання Die Presse лідера партії Габора Вону.

“Ми не отримували ані грошей, ані будь-якої іншої підтримки від Росії. Так ми б її і не прийняли, на відміну від (французького)” Національного фронту”, – твердо відповів Вона.

На питання, чому “Йоббік” підтримав анексію Криму, Габор Вона відповів: “В історії з російсько-українським конфліктом угорців найбільше хвилювала доля угорської меншини в Закарпатті. Оскільки українська влада прийняла закони, які дискримінують цих людей, нам здавалося, що Росія слугуватиме певною противагою”…

А тим часом в Угорщині 9 травня керівник депутатської групи парламенту Гергей Орато на прес-конференції розвінчав справжні плани уряду орбана щодо закарпатських угорців. Він звернувся до уряду із запитом, аби нарешті було оприлюднено кількість українців, яким “таємно” було надано угорське громаданство.

«Скільки українців, які не мають нічого спільного з угорцями, які не володіють угорською, будуть голосувати за партію «Фідес» 26 травня на виборах у Європарламент?», — риторично запитує угорський політик.

За його словами список закордонних угорців нині перебуває “під прикриттям” нинішньої влади. Тобто невідомо, хто має право голосу, а хто ні.

Раніше повідомлялося, що головний прокурор Угорщини Петер Полт повідомив, що прокуратура Угорщини відкрила 370 кримінальних справ проти українців, які незаконно отримали угорське громадянство.

У продовження теми роздачі Угорщиною своїх паспортів громадянам України на Закарпатті, неможливо не згадати минуорічний скандал в українському прикордонному Берегові.Тоді у мережі з’явилося відео, на якому представники консульства Угорщини не тільки роздають паспорти своєї країни, а й пояснюють українцям, як приховувати факт подвійного громадянства.

Таким чином завдяки закордонним угорцям на заході України, з часу масової роздачі угорських паспортів у 2010 році, Віктор Орбан успішно знаходиться при владі і паралельно зберігає підґрунтя для різного роду мовних, екологічних та політичних спекуляцій на Закарпатті.

zakarpatpost.net