Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 14 травня

День на Закарпатті був багатим на події.

Син соромився неньки через потворний шрам на її обличчi

Життя моєї мами було нелегким. На її долю випали страшні випробування. Коли їй було чотири роки, помер батько і невдовзі мати вийшла заміж вдруге. Вітчим матір не любив, а коли в них з бабусею з’явилася спільна дитина, взагалі почав відверто знущатися з неї – бив просто так, як казав, для профілактики. Аби боялася, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Мати справді страшенно боялася Юрія. Одного разу він напився і розбив їй на голові пляшку з-під горілки просто через те, що плакав його син, а вона не зуміла його заспокоїти. Утім на цьому знущання не припинилися. Він побив дитину до майже непритомності і розбитим склом подер їй обличчя. Бабуся в той час була у сусідки, де за гроші пекла тістечка на весілля, бо треба було за щось жити, вітчим ніде не працював, не заробляв і деколи в сім’ї не було навіть що з’їсти.

Коли Марія повернулася додому, застала доньку всю закривавлену. Вона навіть не плакала, бо боялася взагалі подати голос. Бабуся не витримала, викликала правоохоронців – і Юрія посадили на чотири роки. Жінка залишилася одна із двома дітьми.

Кажуть, що незваний гість гірше татарина. Але іноді і для самого гостя візити до знайомих без запрошення закінчуються дуже плачевно, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Обкладинка свіжого номера газети «Неділя Закарпатські новини»

Справжньою трагедією обернувся нічний похід до сусідів для жителя Середнього Водяного, що на Рахівщині. Хильнувши зайвого, він навідався на подвір’я 30-річного односельця.

«П’яний почав ображати хазяїна та його дружину. Господар оселі спробував вгамувати нетверезого гостя, а про сам випадок повідомив на 102. Однак доки прибули правоохоронці, біди накоїла господиня. Не витримавши образ сусіда, розлючена 20-річна селянка вхопила дерев’яну палицю й стала гамселити нею свого кривдника. Від отриманих побоїв потерпілий помер у лікарні», – повідомили після тієї страшної події у поліції.

Більш детально про все, що відбувалося, йдеться у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

В Ужгороді цих унікальних цілющих рослин багато.

Шипшину називають еліксиром здоров’я та довголіття. Чай із неї лікує багато захворювань і покращує самопочуття, підвищує працездатність, лікує нирки.

Про дивовижні властивості рослини було відомо ще давнім грекам. У Київській Русі її використовували для загоєння ран та попередження гангрени, застосовуючи пов’язки, просочені відваром чи настоєм з квітів та плодів шипшини. Також шипшину вважали символом вічного кохання і краси й використовували рослину в різних обрядах.

Її називали ще «свороборнік», що означає «дика троянда». Знахарі навіть досі користуються площами шипшини при лікуванні різних недугів. А от мусульмани вважають шипшину священною квіткою. У північних широтах її називають «апельсином Півночі».

Існує легенда про те, що в дитинстві богатир Ілля Муромець часто хворів і його мати вилікувала за допомогою шипшини.

Унікальний величний Невицький замок, незважаючи на руйнування, продовжує приваблювати як місцевих, так і туристів.

Унікальна пам’ятка зачаровує своєю красою.

Однак, на жаль, цінувати в нас історичну спадщину на Закарпатті не вміють, особливо влада.

Багато років тривала судова тяганина за те, на чиєму балансі перебуватиме споруда.

Коли нарешті вона перейшла на утримання ОДА, було оголошено про консервацію руїн, ремонтні роботи.

Однак вони мали розпочатися аж у 2020 році.

А зараз взагалі невідомо, чи розпочнуться.

Тим часом під час негоди 11 березня сильний вітер зірвав  дах із вежі, що вже давно була аварійною і яку давно потрібно було реконструювати і укріпити.

Та найгірше в цій ситуації те, що досі ніхто не спромігся забрати навіть дошки.

Вони досі валяються у траві поруч із вежею.

Замість 5-ти – сім! В Ужгороді ініціювали чергове підняття вартості проїзду в маршрутках. Нагадаємо, востаннє ціни зростали лише в квітні минулого року.

А от умови не змінюються, переконані пасажири. Пасажири кажуть, що змиритися з такою ціною не готові, поки не з’явиться більше нового транспорту і мінімальний комфорт у тому, що є.

Перевізники ж пояснюють – тариф нерентабельний уже більше, ніж протягом останніх півроку. Прохання про підвищення вартості подавали тричі – починаючи з жовтня 2018-го. Їздити доводиться і у збиток. Підняття тарифу на дві гривні дозволить лише триматися на плаву.Через нерентабельність довелося закрити 6-тий і 4-тий маршрут. Тож ціну треба переглядати.

У рік громадським транспортом пасажири роблять 19 мільйонів «їздок».  Майже половина – пільговики. кількість останніх залежить від маршруту.

Та навіть якщо вартість проїзду зросте – перевізникам відшкодують ту суму, яку затвердили на засіданні, кажуть у міськраді. І додають – ініціатори здорожчання проїзду – самі перевізники. І поки це лише проект, чи підтримають його невідомо. А от вартість можливого зростання вираховували середню.

Білі, зморшки, гливи, червоні, навіть мухомори.

Після дощів закарпатці хваляться грибним урожаєм.

Щедра на дари закарпатська природа дивує лісовим урожаєм!

У селах на тихе полювання відправляються цілими родинами.

Найбільше грибів неїстівних, але любителі грибної поливки теж не повертаються додому з порожніми кошиками.

На ринках області вже теж продають гриби.

Тому ті, хто має бажання їх скуштувати, а йти до лісу не має часу, може гриби купити.

Ландшафтний дизайн – вирішення для тих, хто хоче зробити стильною та гарною територію.

Ландшафтний дизайнер Сніжана БОЙКАС у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини»розповіла як маленьку ділянку зробити затишною.

Якого мінімального розміру має бути ділянка, щоб на ній можна було створити шедевр?

Створити красу можна на будь-якій площі. Навіть на двох квадратних метрах. У мене була найменша ділянка – клумба 10 на 10 метрів. І в замовника на території більше нічого не було, тільки невеличка площа перед будинком.

А коли у розпорядженні є лише один балкон? Що порадите?

Є таке поняття як міні-сади в горщиках, в кашпо. Там використовуються і крихти різного кольору, і рослини крихітні. Також на балконах можна  висадити різні однорічні квіти, в кадках – малі хвойники. Лоджії, холи можна взагалі дуже гарно облаштувати. Якось ми робили на лоджії навіть міні-озерце з водопадом.

Найбільше тварин трагічно гинуть під час спалювання сухої трави. Із року в рік викоренити цю жахливу традицію не вдається.

Утім зараз, коли сезон підпалів закінчився і природа буяє на всю красу, здавалося б, із братами нашими меншими мало б бути все гаразд.

Та це не так. У лісах продовжують вбивати диких тварин, незважаючи на заборону полювання, а в містах чимало з них потрапляють під колеса автомобілів.

Цими днями журналіст газети “Неділя Закарпатські новини” став свідком сумної події.

На вулиці Кошицькій (район БАМу) хтось збив на автівці їжачка.

При цьому водій не зупинився, не забрав тіло вбитої тварини, не поховав, як потрібно, а поїхав далі.

На жаль, дивуватися з цього не варто.

Прикордонникам відділу «Великий Березний» місцевий мешканець повідомив про чоловіка, який  рухався у бік кордону з рюкзаком. Чоловіка затримали, коли він намагався подолати загороджувальний паркан. Затриманий виявився громадянином Російської Федерації. Він мав при собі закордонний паспорт та, як з’ясували прикордонники, потрапив на територію України законним шляхом. Однак, легально потрапити до країн Європи, де сподівався на кращі умови, чоловік не міг, оскільки не мав шенгенської візи. Тому він вирішив самотужки дістатися держав Євросоюзу в обхід пунктів пропуску. План та маршрут руху правопорушник склав за допомогою мережі Інтернет.

З метою з’ясування обставин правопорушення та притягнення до адміністративної відповідальності, правопорушника доставлено у пункт тимчасового тримання Чопського прикордонного загону. Його буде притягнуто до адміністративної відповідальності за ч.1 ст.204-1 КупАП «Незаконне перетинання або спроба незаконного перетинання державного кордону України», – повідомляє прес-служба Чопського прикордонного загону.

Трагедія сталася на Мукачівщині, у селі Косино.

Близько 8 години вечора 12 травня 43-річний чоловік на другий день після весілля єдиної доньки облив себе бензином і припалив цигарку.

Оселя родини досі прикрашена квітами та кульками.

Чи не першою на крики прибігла сусідка Віта разом із чоловіком.

За словами жінки, вона думала, що щось зайнялося у будинку, настільки високим було полум’я.

Постраждала й донька чоловіка, яка намагагалася врятувати батька. Дівчина отримала опіки 10% тіла.

Сам же чоловік обгорів на 80% і лікарі не дають жодних прогнозів, адже він у вкрай важкому стані.

Хлопець викрав зі школи апаратуру на 15 тисяч гривень.

Що де знаходилося, він добре знав, адже раніше сам був учнем цієї освітньої установи.

Про подію повідомила поліція Закарпаття.

Як наголосили поліцейські, мукачівським правоохоронцям вдался розкрити злочин. Мова йде про ЗОШ №13 міста Мукачева.

Також повідомляється, що злодій мав 17 років і викрав музичний мікшер, вартістю близько 15 тисяч гривень.

За фактом крадіжки розпочато слідство.

Чи між шахраями є мешканці Закарпаття? Про це у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» ми говорили з начальником відділу протидії кіберзлочинам у Закарпатській області Карпатського Управління Департаменту кіберполіції Національної поліції України Михайлом ТАНЧИНЦЕМ.

Так. Тільки в цьому році ми виявили певну кількість людей з Ужгорода, Мукачева, Сваляви, Тячева та інших куточків краю і скерували щодо них матеріали кримінальних проваджень до суду. Цікаво, що їхні потерпілі не є мешканцями нашої області.  Вони навмисне шукають жертв не на території Закарпаття, а адресно знаходять  людей із інших регіонів.

В Ужгороді у Підзамковому парку відвідувачів зустрічають молоді білочки.

Міські умови життя для тварин є максимально комфортними, вони не бояться від людей і спокійно поводяться.

Білочки заселяють сквери та навіть невеликі зелені зони.

Найбільше їх у Боздоському парку, але зустріти допитливих хвостатих можна і в інших районах міста.

Білочки харчуються переважко плодами та насінням, а свої гнізда влаштовують на безпечній висоті.

Екозахитсники радять не годувати білок мигдалем, солодощами, сухарями та пряниками.

Спочатку було слово. І слово це було – «Аня!».

Мені чомусь ніхто не вірить, коли я розповідаю, що своє перше слово вимовив на риболовлі. І було це слово – «Аня!». Саме так, криком і зі знаком оклику, воно з мене вихопилося. Зі страху. Бо того дня з невідомих мені причин доглядати за мною мав мій хрещений батько. А що йому на місці не сиділося, то він взяв мене – ще зовсім дитинча! – з собою на риболовлю. Рибу він ловив на вузенькому каналі, тож в якийсь момент перейшов з вудкою на протилежний берег, а я за цим із жахом спостерігав, думаючи, що він покидає мене. Тоді я скрикнув йому навздогін відчайдушне – «Аня!». Просто через те, що його звати Ваня, пише День.

Правоохоронці Ужгородського відділу поліції повідомили мешканці обласного центру про підозру у спричиненні умисного тяжкого тілесного ушкодження чоловіку. Слідство у справі триває.

Вчора, 13 травня, до поліції Ужгорода надійшло повідомлення від лікаря Ужгородської центральної міської клінічної лікарні про те, що до медзакладу за допомогою звернувся 43-річний ужгородець. У чоловіка при обстеженні виявили ножове поранення.

Правоохоронці, котрі прибули за викликом, з’ясували, що до спричинення тілесного ушкодження ужгородцю причетна 42-річна мешканка Ужгорода. У ході суперечки, яка виникла між особами на ґрунті неприязних відносин, під час вживання алкоголю, жінка спричинила один удар кухонним ножем постраждалому. Правоохоронці вилучили речові докази.

За цим фактом відкрито кримінальне провадження за частиною 1 статті 121 Кримінального кодексу України, тобто нанесення умисних тяжких тілесних ушкоджень. Жінці повідомлено про підозру. Слідство у справі триває.

В Ужгороді цвіте тюльпанове дерево. Усього в місті близько двох десятків таких дерев. В природі тюльпанове дерево досягає висоти від 7 до 25 метрів і є природньою рослиною сухих тропічних лісів Африки.

Мало кому відомо, але ця рослина є найближчим родичем магнолії, а родова  назва тюльпанового дерева – дерево-ліра. Якщо кілька інших представників цього виду в Україні можна зустріти виключно у ботанічних садах та охоронних паркових зонах, то в Ужгороді помилуватися унікальним деревом може будь-хто з перехожих.

zakarpatpost.net