Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 15 травня

День на Закарпатті був багатим на події.

Нині відзначають міжнародний день авокадо.

На Закарпатті ці екзотичні смачні плоди  продається і в супермаркетах, і на ринках.

Дехто навіть вдома вирощує диво-фрукт. На відміну від більшості екзотів,«алігаторова груша, як ще його називають, більше нагадує овоч.

Батьківщиною авокадо є Америка, хоча до нас він здебільшого потрапляє з Ізраїлю.

Вікіпедія описує смак екзота як недостиглу грушу або гарбуз. Стигла м’якоть плоду має досить ніжну консистенцію, яку навіть можна порівняти з вершковим маслом.

Унікальний склад авокадо сприяє тому, що він благотворно впливає на здоров’я організму, покращує серцево-судинну систему, підтримує пружність шкіри, замінює тваринні білки і жири. Плід може вилікувати виразку, гастрит, анемію, жовчні захворювання, підсилює обмін речовин, запобігає появі пухлин і ракових клітин, тонізує нервову систему, покращує настрій. Можливо, саме тому авокадо стає все більш популярним у нашому краї. А це спонукає закарпатців до вирощування екзотичного фрукта.

Дивовижна екзотична рослина квітує наразі у Ботанічному саду в Ужгороді.

Загалом там можна побачити кілька видів рододендронів та камалій.

Батьківщиною рослин є Японія. Першою європейською країною, до якої цю рослину було завезено в 1600-х роках, стала Голландія.

Квітки рододендрона здавен вважалися приворотним зіллям і користувалися надзвичайною популярністю в романтично налаштованих молодих людей.

Це вічнозелений чагарник заввишки 100–180 см, квітки зібрані в численні суцвіття. Вони бувають білі, рожеві або пурпурно-червоні; внутрішня поверхня віночка дрібнокрапчаста. Цвіте рододендрон від березня до середини травня.

На Закарпатті в дикій природі росте рододендрон карпатський. Ця рослина червонокнижна і зривати її не можна. Побачити її найчастіше можна на високогір’ї. Краще нам вона відома під назвою червона рута.

Спробі незаконного переміщення через кордон тютюнових виробів запобігли учора військовослужбовці  Мукачівського прикордонного загону у взаємодії  з румунськими прикордонниками.

Про це повідомляє прес-служба Мукачівського прикордонного загону.

Прикордонники відділу «Ділове» отримали від своїх румунських колег інформацію про виявлення ознак протиправної діяльності поблизу річки Тиса, якою пролягає українсько-румунський кордон. До місця ймовірного правопорушення негайно висунулась група реагування.

У результаті спільних пошукових заходів прикордонники виявили 12 пакунків сигарет та затримали двох громадян України одягнених у гідрокостюми. Молодики під час затримання чинили опір, тому окрім протоколу про адмінправопорушення за ч.2 ст. 204-1 КУпАП на  затриманих осіб склали матеріали, передбачені ст. 185-10 КУпАП.

За рішенням суду їм призначено адміністративне стягнення у вигляді 13 та 15 діб арешту.

Сьогодні точиться багато дискусій щодо того, скільки потрібно випивати на добу води. Якого балансу дотримуватися? З цим питанням газета «Поради ЗДОРОВ’Я» звернулася до ужгородця Любомира ГЕЛЯСА, який займається оздоровчими практиками

Існують офіційні дані, які не я придумав – це 30 мл на кілограм ваги. Якщо людина важить 50 кг, їй треба випити 1,5 літра. Якщо п’єте каву, треба розуміти, що на 100 грамів кави вимивається 115 грамів води. Кава, чай – це діуретики, тобто чим більше ви їх вживаєте, тим частіше бігаєте до вбиральні. Не кажу про натуральний чай, який коштує не стільки, як у супермаркеті, а ціна починається від 300 гривень за 100 грамів.

Якщо ж ви випиваєте щось, що не є водою (фреші сюди не відносяться) або з’їдаєте суп, організм витрачає енергію на те, аби відділити умовно корисні речовини.

У холодну пору року важко змусити себе пити чисту воду, навіть тих 30 мілілітрів на кілограм ваги. Тому її можна трішки підігрівати, додавати в неї лимон. Якщо ж людина п’є менше денної норми, про здоров’я говорити взагалі немає сенсу. Особливо це стосується людей старшого віку, які страждають на серцево-судинні захворювання. У них густа кров. Вони купують таблетки для її розрідження. А чому кров густа? По-перше, бо йде зневоднення організму, по-друге, має значення якість самої води, бо переважно люди п’ють мертву воду. Це – в основному проблема жителів міста, хоча далеко не в усіх селах також є жива вода. Жива і мертва вода – це окрема тема, потрібно враховувати її структуру, пам’ять, рівень РН та багато інших чинників.

В Ужгороді на Студентській набережній, неподалік від ПАДІЮНу на одному з дерев можна часто помітити хитрого кота.

Чотирилапий не хоче злізати з пишної крони розлогого дерева і там влаштував собі засідку.

Скоріш за все, живе він десь у багатоповерхівці неподалік, бо на полювання ходить дуже часто.

Оскільки у птахів зараз сезон, коли вони висиджують пташенят, а гнізд дорогою до Боздоського парку багато, котяра так і розважається, і харчується.

Він краде від пернатих яйця, поїдає їх і потім вдоволено влаштовує цілі серенади.

Голос у нього справді “оперний”, але озивається хвостатий та вусатий лише тоді, коли ситий.

Інакше, тихо причаївшись, мовчить.

Можливо там, на деревах, йому вдається пожитивитись навіть пташками. Принаймні новонародженими точно.

Цікаво, чи знають господарі, чим займається їхній улюбленець під час прогулянок?

Чи взагалі він вдома щось їсть?

Топ-10 мальовничих місць України для літнього відпочинку назвала Маловідома країна.

Озеро Синевир (Закарпатська область)

За легендою, одне з наймальовничіших озер України виникло внаслідок трагічної любові. Графська донька Синь покохала звичайного пастуха Вира. Але батько красуні не зміг стерпіти нерівний союз і наказав вбити Вира – лише це могло розлучити закоханих. Синь так тужила, що з її сліз утворилося ціле озеро. Про історію їхньої любові нагадує скульптура із червоного дерева, де Синь і Вир вже нерозлучні.
Насправді, одне з природних чудес України утворилося внаслідок потужного зсуву, викликаного землетрусом близько десяти тисяч років тому. Синевир – найвисокогірніше озеро – розташоване на висоті 989 м над рівнем моря. Краєвиди навколо озера також казкові – гори, полонини, гірські струмки і хвойні ліси – словом, все, що потрібно для відпочинку від урбаністичної культури.

Ужгород

Вікном у Європу називають – Ужгород. Тут жартома кажуть, що Львів славиться кав’ярнями, а Ужгород – кавою. Мовляв, досвіду приготування цього запашного напою у столиці Закарпаття на кілька сотень років більше.
Не лише кавоманів привабить Ужгород. Закарпатські вина, еко-сири, смачна кухня не залишать байдужими гурманів, а для душевної втіхи варто відвідати Ужгородський замок, Музей народної архітектури і побуту, художній музей ім. Йосипа Бокшая, та й просто поблукати затишними вуличками старовинного міста.

Пожежа сталася у селі Ворочево Перечинського району

Під вечір рятувальники отримали повідомлення про пожежу в одному з приватних будинків.

Вогонь знищив перекриття та покрівлю будинку.

На жаль, під час пожежі важкі опіки отримав власник будинку. Його було доставлено до Перечинської райлікарні.

Наразі встановлюються причини загоряння та сума нанесених пожежею збитків, – повідомили в ДСНС області.

В Україні створено три нових національних природних парки – Бойківщина, Кам’янська Січ та Нобельський.

Перший розташований на територіях Українських Карпат, другий – у степах правобережжя Дніпра, і третій – на Західному Поліссі.

Ще семи національним паркам збільшили територію. Найбільше земель додали до території Ужанського національного природного парку – майже сім тисяч гектарів, пише Новое время.

Акваторію Азовського моря оголосили гідрологічним заказником Приморський – це понад 13 тисяч гектарів. Відповідні укази підписав президент України Петро Порошенко.

Бойківщина, Кам’янська Січ та Нобельський. Це назви нових національних природних парків, які з’явилися після відповідного указу президента України Петра Порошенка.

За 18 років існування «Клуб знайомств» газети «Закарпатські оголошення» поєднав долі вже десятків тисяч наших земляків.

Отже, спробуємо проаналізувати як же знайомляться мешканці нашого краю.

Цікаво, що вік чоловіків, які бажають познайомитись у середньому 40 років. Але є оголошення і від 24-річних, і від тих, кому 30, 35, 38, 42, 45 років, але є й старші, 51, 55, 59, 60, навіть 72 роки. Загалом бажають знайти супутницю досить молоді представники сильної статі.

Вік жінок старий – у середньому 50 років. Але також шукають партнера 42-річні, 55-річні, 60-річні, і навіть 70-річні. Майже всі вони або розлучені або вдови. Взагалі неодружених раніше жінок, які шукають чоловіка, дуже мало.  У більшості є діти, часто – вже дорослі. Багато хто готовий поділитись теплом і із чужими дітьми, якщо вони в чоловіка є від попереднього шлюбу. Також дуже часто в оголошеннях представниці прекрасної половини акцентують на своєму стані здоров’я, наголошуючи, що вони здорові та повні сил.

Заявку на участь у конкурсі «Збереження природної спадщини»  надіслали два місяці тому. Зі ста сорока двох надісланих учасників, до переліку переможців увійшли проекти з Закарпатської, Львівської, Івано-Франківської та Чернівецької областей.

У рамках проекту «Збереження та промоція паркових зон міста Ужгород» Боздоський парк буде оновлено – нові зони відпочинку для містян із зеленими насадженнями, лавочки зі смітниками, інтернет-покриття та облаштування сучасної автобусної зупинки, повідомляє kanalsirius.tv

Загальна сума гранту – двісті сорок сім тисяч гривень. Реалізовувати його будуть за співфінансування Ужгородської міськради – з бюджету міста виділять шістдесят дев’ять тисяч гривень. Розпочати роботи планують у кінці червня.

У центрі Ужгорода понівечені сходи до Ужа. У багатьох місцях їх відремонтовано, але не всюди.

Неподалік гостелю “Ужгород” біля мосту Масарика сходи, якими можна спуститися з набережної до Ужа в надзвичайно занедбаному стані.

Каміння випадає, відсувається.

Колись там був оглядовий майданчик і перила, зараз такого немає.

Варто б звертути увагу, адже неподалік досить великий готель і гуляє багато туристів.

А зараз, коли потепліло, чимало як ужгородців, так і гостей, приходять до води, щоб подихати приємною свіжістю та помилуватися краєвидами.

zakarpatpost.net