Нам здається, що батьки знають це життя краще. Це так. Але іноді краще дати право вибору підлітку, навіть якщо ви вважаєте, що він неправий.

Всім людям потрібно відчувати, що вони контролюють себе і своє життя. Підлітки не можуть бути повністю незалежними від батьків, але вони мають право розпоряджатися деякими ситуацій і речами. У цих 5 ситуаціях краще поступитися дитині, щоб не псувати з нею стосунки, інформує Ukr.Media.

Він має право на свій куточок і хаос в ньому

Підлітки — неохайні. З-за цього батьки влаштовують їм справжній терор прибирання. Але він має право не прибирати у своїй кімнаті. Не хоче — не треба. Також він повинен нести відповідальність за це. Тобто, якщо до нього має прийти репетитор, не прибирайте за нього. Відчувши сором за заняття в бардаку, він буде прибирати перед приходом вчителя.

Також він має право не пускати вас у свою кімнату. Це його куточок, його простір, де він повинен відчувати себе комфортно.

Він має право дружити з поганими дітьми

У підлітковому віці ви не можете вибрати за дитину друзів. Він це зробить сам. Навіть якщо друзі будуть поганими, вам доведеться змиритися з цим фактом. Забороняти спілкуватися з ними ви, звичайно, можете. Але у відповідь ви отримаєте негативну реакцію дитини.

Можете запросити поганих друзів у гості, щоб дізнатися про них краще. Раптом виявиться, що друзі і не такі погані, як про них відгукуються.

Він має право їсти шкідливу їжу

Підлітки повинні навчитися нести відповідальність за свої дії і розуміти, що шкідлива їжа може викликати проблеми. Забороняючи їсти піцу і чипси, ви отримаєте у відповідь бунт — дитина все одно буде їсти, що хоче в секреті від вас.

Одного разу отримавши болі в животі після з’їдених чипсів, вона задумається про те, чи треба їх часто їсти.

Він має право не робити домашнє завдання

Робити або не робити домашнє завдання — це зона відповідальності підлітка. Він повинен розуміти причинно-наслідковий зв’язок: не вчиш уроки — отримуєш погані оцінки. Отже, тебе чекає покарання. Зрештою, ви не зможете робити за дитину все до пенсії.

Він має право обрати собі ВНЗ

Багатьом дітям важко визначитись після школи з професією. Тому батьки самі вирішують, у який ВНЗ дитині вступати. Благі наміри батьків пояснити легко — вони хочуть дати дітям найкраще. Але тільки ви знаєте куди такими намірами вимощена дорога? Є два варіанти розвитку. Дитина прийме професію і все життя працюватиме, відчуваючи себе нещасливим. Або так і не піде працювати за спеціальністю, тому що її вибрали ви.

Що робити? Дати можливість дитині спробувати різні професії після школи. Вона може піти працювати в ту сферу, з якою хоче пов’язати своє життя. А вступати до ВНЗ ніколи не пізно.

zakarpatpost.net