Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 16 травня

День на Закарпатті був багатим на події.

Ужгород вражає красою. Але часом заклопотані люди навіть не помічають красу довкола.

У Ботанічному саду зараз квітує нечуваної краси рослина – магнолія обернено яйцевидна.

Це – одна з найбільш екзотичних морозостійких магнолій, з величезними листям і великими ароматними квітами.

Цвісти вона починає аж із 15 років.

Нагадує квітка лотос, але є ще гарнішою. І навіть не віриться, що така незвичайна екзотична рослина може рости в наших умовах.

Батьківщина цієї красуні – Японія. У природних умовах росте в деяких Японських районах на висоті до 1800 м над рівнем моря, а максимально північним регіоном, де можна зустріти це дерево є Курильські острови.

Нам здається, що батьки знають це життя краще. Це так. Але іноді краще дати право вибору підлітку, навіть якщо ви вважаєте, що він неправий.

Всім людям потрібно відчувати, що вони контролюють себе і своє життя. Підлітки не можуть бути повністю незалежними від батьків, але вони мають право розпоряджатися деякими ситуацій і речами. У цих 5 ситуаціях краще поступитися дитині, щоб не псувати з нею стосунки, інформує Ukr.Media.

Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль одним з перших заявив, що залишає свою посаду після обрання президентом Володимира Зеленського. Він написав відповідну заяву і, не чекаючи на рішення ще діючого Президента Петра Порошенка та урядовців, пішов у довготривалу відпуску.

– За останній час я майже не ходив у відпустку і маю більше 100 днів невикористаної відпустки, тому я скористався своїм законним правом на відпочинок. Відпустка десь закінчується аж в серпні, – повідомив Геннадій Москаль, пише Репортер.

Пан Москаль наголосив, що не має наміру підтримувати новообраного президента.

– Крім порожнечі, я нічого не бачу. Я думаю, отримавши цю владу, вони самі навіть не знають, що з нею робити. Але це їх проблеми. Я в зелений колір не перефарбовувався, не перефарбовуюсь і не буду перефарбовуватися. Я подивлюся свій гардероб, якщо є щось зелене, я спалю, – додав голова Закарпатської ОДА.

У червні Мотор-Січ запустить прямі авіарейси з Ужгорода до Києва.

Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомив голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс.

“Коротко про досягнуті домовленості з компанією “Мотор Січ”. Польоти з 3 червня 3 рази на тиждень – понеділок, середа, пятниця. При потребі збільшення частоти до щоденних”, – йдеться у повідомленні.

Також Михайло Рівіс зазначив, що виліт з Ужгорода відбуватиметься о 6:45, літак повертатиметься до Києва о 20:15. Вартість авіаквитків на цей рейс становитиме від 2700 гривень.

Упродовж минулої доби 15 травня закарпатські гірські рятувальники двічі виїздили на аварійно-рятувальні роботи для надання допомоги травмованим у Карпатах туристам.

Так, перше повідомлення про те, що під час проходження туристичного маршруту в лісовому масиві в районі с. Чорна Тиса Рахівського району травмувала ногу та потребує допомоги 24-річна мешканка м. Дніпро, до рятувальників надійшло о 12:50. Про це повідомляє УДСНС в Закарпатській області.

Для проведення пошуково-рятувальних робіт було направлено працівників Ясінянського гірського пошуково-рятувального відділення. О 16:50 надзвичайники дісталися до місця перебування туристки, надали їй долікарську допомогу та транспортували до Ясінянської міської лікарні.

Верховна Рада України призначила на 10:00 20 травня інавгурацію новообраного президента Володимира Зеленського.

Депутати розглядали це питання 16 травня за скороченою процедурою, пише Радіо Свобода.

У порядку денному парламенту було сім проектів постанов про дату інавгурації. Зокрема, серед пропонованих дат були: 17 травня, 19 травня, 20 травня, 26 травня і 28 травня.

Напередодні комітет Верховної Ради України з питань регламенту підтримав усі сім проектів постанов щодо інавгурації президента України.

Прокуратурою Закарпатської області затверджено та скеровано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно 25-річного  киянина за фактом заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайства),  вчиненого повторно, за попередньою змовою групою осіб, у великому розмірі (ч.2, ч.3 ст. 190 КК України).

Про це повідомляє прес-служба прокуратури Закарпатської області.

Загалом, у цій схемі були задіяні декілька осіб. Особи інших, наразі, встановлюються у рамках виділених кримінальних проваджень.

Так, надвечір, 79-річній жінці додому зателефонував «онук», який повідомив, що він перебуває у лікарні, важко травмований після ДТП, батько – на операційному столі та є інші потерпілі, після чого передав телефон, так званому «правоохоронцю».

Цей шахрай запевнив жінку, що за 5000 дол США “вирішить питання” про не притягнення її сина до кримінальної відповідальності. Налякана пенсіонерка,  віддала всі заощадження, які мала вдома – 1170 дол США та 3 000 грн.

Нині – День вишиванки. Впродовж останнього часу мода на вишиванку в нашому краї помітно зросла. Людей у майках із написами «Слава Україні», «Я – українець», із тризубами та синьо-жовтими сердечками, у верхньому одязі з елементами національної символіки можна зустріти вже не тільки на День Незалежності, День вишиванки, День знань чи інші державні свята… Серед закарпатців чимало молоді почали наряджатись у вишиванки на власний День народження, хтось включає вишиту сорочку у щоденний гардероб, а дехто навіть іде під вінець у національному одязі…

– У цьому році попит на речі з вишитим орнаментом зріс майже втричі, – каже продавчиня вишиванок одного з магазинів Ужгорода Ганна. – Найбільше купляють дорослі, оскільки діток «нарядили» раніше, а собі традиційно закарпатці звикли відкладати покупки на «потім». Проте наразі патріотизм краян настільки «зашкалює» (у позитивному значенні слова), що вже навіть соромно не мати вишитої сорочки. Але можу впевнено сказати, що ентостиль був, є і завжди буде актуальним.

Серед краму, який найбільш полюбляють прихильники патріотичного дрес-коду, лідирують різноманітні віночки, квіти в волосся, пояси, синьо-жовта біжутерія, плетені браслети у кольоровій гамі державного прапора, а також кепки з кумедними зображеннями політиків.

Мешканці села Гандеровиця,  власними силами відновили розбиту дорогу – зібрали гроші, купили будматеріали і почали ремонт! І до місцевої, і до районної влади з проханням капремонту зверталися з 2003-го, та бачити відписки втомилися, повідомляє kanalsirius.tv

Два роки тому сюди навіть приїжджали фахівці Служби автомобільних доріг, але розчистили лише узбіччя.

Загалом, ремонту дорога на в’їзді Гандеровицю, де мешкає дві сотні людей, не бачила більше 30-ти років. Останні місяці, коли шлях розмили дощі, водії маршруток відмовлялись їхати у село, дістатися до пацієнтів не могли й швидкі.

Олександр Староста розповідає: місцеві шкодили на ямах автівки, декотрі взагалі не могли проїхати.

Гроші на подрібнений асфальт та щебінь збирали всім селом. Три десятки місцевих автовласників, скинулися по сотні гривень, хто міг – дав більше. Обійшлося латання ям у три з половиною тисячі гривень, враховуючи оренду трактора.

Мідянці – 60 років. Як він сам жартує, шістдесятники зараз стають вісімдесятниками, а вісімдесятники – шістдесятниками. У сенсі: хто починав друкуватися у 1960-ті – тим уже вісімдесят, а хто дебютував у 1980-ті – тим виповнюється шістдесят. Петрова поезія трохи молодша за автора, вона родом з вісімдесятих, їй чотири десятиліття. Чотири десятиліття і ще один мільйон років, бо ця поезія якась правічна, вона відтоді, відколи на Закарпатті поселилися перші люди. Водночас ця поезія родом з вісімдесятих, цієї унікальної доби вітчизняної історії. Десятиліття почалося похоронами трьох генеральних секретарів (і доброго десятка їхніх соратників), а завершилося панахидою за цілою величезною імперією, що їй нібито кінця-краю не мало бути. Часи були карнавальними і сюрреалістичними, водночас і схематичними, і містично ірраціональними. Саме такою стала і Мідянкова поезія, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Покійний Іван Плющ запам’ятався багатьма афоризмами, якось він картав депутатів, що ті намагаються у законопроекти «увіпхнути невпіхуєме». Сказано немов про Петрові опуси, тільки йому, на відміну від депутатів, це все-таки вдавалося. Він невимушено змішує середньовіччя і сьогодення, архаїку і постмодерн, патріархальність і цивілізацію, цимбали і комп’ютер, іронію і пафос. Про це так писав Дмитро Федака: «Важко назвати ще когось з культурних діячів Закарпаття…, у житейськім і творчім єстві яких так щасливо, так органічно поєдналася б набута освіченість з культурою народною, з глибоким усвідомленням самоцінності останньої, її великої перспективи не як заархівованої пам’ятки минулого, а складника, притаманного сьогоденню, без якого неможливий подальший рух».

Нерухомість – одне з головних питань, що цікавить наших земляків. Купити, продати квартиру чи будинок, винайняти житло уже багато років допомагає газета «Закарпатські оголошення».

Так, за інформацією газети «Закарпатські оголошення», найбільшим попитом в Ужгороді користуються двокімнатні квартири і здебільшого у новобудовах. Хоч на первинному ринку нерухомості житло й дорожче, ніж на вторинному, та ужгородці більше цікавляться новими квартирами.

Зокрема, за трикімнатну квартиру у центрі міста площею 235 метрів квадратних господарі просять 6 мільйонів 175 тисяч гривень.

Але є житло й дешевше.

Однокімнатна квартира в новобудові 15-квартирного будинку неподалік готелю «Ужгород»  коштує 712 241 грн.

Двокімнатна квартира на вулиці Володимирській – 1 466 168 грн., у районі Дастора – 1 254 102 грн., у центрі – 1 173 123 грн., на Тельмана – 416 тисяч, на Грушевського – 576 тисяч, на проспекті Свободи –  572 тисячі, на Легоцького – 624 тисячі гривень.

А от за двоярусну двокімнатну квартиру з видом на річку господарі просять  майже 5 мільйонів гривень.

zakarpatpost.net