В Ужгороді розквітли ковпачки ельфів

В Ужгороді в Ботанічному саду ростуть дивовижні сині дзвіночки. Вони зачаровують красою і милуватися ними хочеться безперестанку.

У цієї рослини багато назв, найвідомішою з яких є аквілегія. В Європі ці квіти  відомі як ковпачки ельфів, у нас – як водозбір, на Півночі – як лісові феї, а в Латинській Америці їх і зовсім називають лісовими духами. Аквілегії підкорюють далеко не з першого погляду, але зате назавжди.

Це не просто одна з основних культур для озеленення. Вона сама по собі виступає своєрідним «казковим персонажем» –  змушує придивлятися до деталей, шукати несподівані асоціації та притягує увагу рухом і таємничим мерехтінням.

Квітки аквілегії навіть у суху погоду ніби сяють, здаються вкритими таємничими крапельками роси. Справа в тому, що між  чашелистиками розташовані вузенькі пелюстки, що закінчуються порожніми шпорами, які легко утримують воду. Тому рослина і називається аквілегія: «аква» латинською вода, «лего» – збирати. Така химерна будова надає квіткам особливої екзотичності. А за здатність збирати в квітки воду рослину у нас в народі здавна так і прозвали – водозбір.

Форма квітів аквілегії дуже виразна і незвичайна. Вони можуть нагадувати дзвіночки, можуть бути махровими і різними за кольором.

zakarpatpost.net