Закарпатський тиждень: у полоні прагнення самознищення та в очікуванні оптимізму

За поверхневого аналізу тиждень у Закарпатті видався не надто оптимістичним… Не бракувало особистісних трагедій, з’ясування стосунків між державними установами і банального небажання соціуму жити за правилами. Проте ми намагалися шукати надію в песимізмі! Схоже, не надто успішно, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Обрізані крила 

«Неділя» вже писала про те, що з 17 травня авіакомпанія «Мотор Січ» припиняє регулярні польоти до аеропорту «Ужгород», яку намагався спростувати в.о. директора аеропорту Руслан Ліїс: «У Державіаслужбі на погодженні перебуває міжурядова угода між Словаччиною та Україною, яка невдовзі зробить польоти до аеродрому Ужгород більш доступними для інших авіакомпаній». Значить, до «невдовзі» польоти – під питанням… З іншого боку, Міністерство інфраструктури вважає відкриття аеропорту «Ужгород» лише тимчасовим вирішенням проблеми авіасполучення Закарпаття з Києвом і анонсує можливість будівництва летовища в іншому місті краю: «Ми завжди наголошуємо, що Закарпаття не може бути територією, відрізаною від України. Воно повинно мати повноцінне дорожнє, залізничне і авіаційне сполучення», – заявив міністр інфраструктури Володимир Омелян.

Особливості вітчизняного патріотизму

Єпископа Мукачівського і Карпатського Віктора (Бедя) позбавили угорського громадянства. Про це свідчить текст документу, підписаного президентом Угорщини Яношем Адарем 30 квітня. У ньому йдеться про те, що президент позбавляє Бедя Віктора Васильовича, народженого 5 травня 1964 року, угорського громадянства. У відповідь опозиція у сусідній Угорщині виступила із вимогою оприлюднити списки українців, які отримали угорське громадянство – із тим, аби виявити випадкових осіб, які отримали громадянство без, щонайменше, знання мови. Не виключено, що матимемо нові резонансні випадки…

Відтінки з’ясування стосунків по-державницькому

Закарпатська прокуратура та управління лісового господарства кілька днів з’ясовували стосунки в медійному просторі, обмінюючись гучними заявами. Першими виступили правоохоронці, які повідомили про серйозні порушення лісниками, зокрема – заступником обласного управління. У відповідь ті взялися до роз’яснень, які мали б довести їх законні дії. Прокуратура відповіла… Відповіли лісники… Журналісти заскучали після першого обміну обвинуваченнями і перестали публікувати нудні, перенасичені термінологією тексти. Залишається за дужками дискусії, чи вступить у неї судова інстанція і, врешті, хто із учасників суперечки має рацію…

Прикмети регіональної законослухняності

На Закарпаття прибули додаткові резерви Держприкордонслужби. Військовослужбовці комендатури швидкого реагування та курсанти Національної академії Державної прикордонної служби, які базуватимуться у Мукачівському прикордонному загоні, використовуватимуться для збільшення щільності охорони державного кордону. Основні зусилля резервів будуть зосереджені на кордоні з Румунією та Угорщиною, де з покращенням погодних умов у прикордонні особливо активізувалися протиправні елементи, які намагаються незаконно переправляти до сусідніх країн тютюнові вироби. Для прикордонних нарядів облаштували місця тривалого несення служби, що, на думку керівництва Держприкордонслужби, значно підвищить оперативність реагування на ті чи інші прояви протиправної діяльності у прикордонні.

Нюанси закарпатського суіциду

Два шокуючі випадки, що сталися на Закарпатті, буквально підірвали інформаційний простір країни. У Мукачеві домашній пес накинувся на господаря та пошматував йому ногу, яку довелося ампутувати. Собака, якого показали чи не всі загальнодержавні канали, геть не схожий на оскаженілого звіра та й визначними розмірами не виділяється… А за кілька днів 43-річний мешканець Косина на тій же Мукачівщині облив себе бензином і підпалив… У результаті – зі значними опіками опинився у лікарні.

Ознаки закарпатського романтизму

Не протрималися і двох днів: у центрі Мукачева спритники «обнесли» щойно насаджені клумби. Це трапилося вночі – з 8 на 9 травня. Раніше у ЗМІ з’явилися світлини різнокольорових квітів, висаджених на площі Кирила та Мефодія. На клумбах розцвіли георгіни, петунії, чорнобривці, королівська бегонія тощо. В управлінні міського господарства просять свідків вандалізму або тих, хто знає причетних до крадіжки, повідомляти правоохоронців чи телефонувати безпосередньо до управління за телефоном: 2-30-41.

Віра МЕЛЬНИК, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net