Із якими сексуальними проблемами стикаються закарпатські чоловіки

Лікар-уролог та сексопатолог розповів про те, скільки чоловікам потрібно сексу, чи варто збільшувати статевий орган і чи шкідливо утримуватися від близькості

Чомусь про секс більш відверто говорять сучасні жінки, ніж чоловіки. Представники сильної статі часто соромляться озвучувати свої проблеми і скоріше йдуть говорити про них знахарю, ніж спеціалісту, від якого чекають чудодійного і миттєвого вирішення всіх інтимних неприємностей. У той же час деякі чоловіки просто цикляться на близькості….

Тож скільки сексу повинно бути в нашому житті? Чи шкідливо чоловікам утримуватися? Чи можна збільшити статевий орган за допомогою кремів, ботоксу та інших розрекламованих засобів? Чи варто вживати препарати для збудження протягом тривалого часу?

Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» під час наших «Недільних бесід» ми говорили з лікарем-урологом, андрологом та сексопатологом Олегом ЧЕРНИЧЕНКОМ.

Що привело вас у професію? Чому саме урологія?

Мені ще в школі подобалися уроки біології, тому я обрав шлях у медицину. Урологія подобається тому, що ця спеціальність високотехнологічна і завжди актуальна в сучасному світі.

Із яких питань найчастіше до вас звертаються закарпатці? Що найбільше їх непокоїть? Які хвороби переважають?

Найчастіше – з чоловічим непліддям, ериктильною дисфункцією (імпотенція), запальними захворюваннями сечостатевої системи. Загалом серед захворювань наразі переважає сечокам’яна хвороба, доброякісна гіперплазія передміхурової залози (аденома простати), а також дедалі частіше зустрічаються онкологічні захворювання. На жаль, із онкологією пацієнти завертаються на пізніх стадіях, бо на ранніх людина може нічого не відчувати. Не даремно придумали проходження профоглядів, тож ними не варто нехтувати. У Європі, де всюди страхова медицина, чоловік старший за 40 років повинен хоча б раз на рік відвідати уролога. У такому разі на етапі, коли нічого не турбує, можна попередити прогресування тих чи інших захворювань та розвиток ускладнень.

Чи траплялися випадки, коли закарпатці зловживаючи препаратами для підвищення потенції, підривали здоров’я?

Часом люди більш старшого віку, ті, кому за 50 дійсно ними зловживають. До того ж невідомо, у якому стані в них серцево-судинна система. Як правило, таких пацієнтів зустрічають кардіологи. Але я б не сказав, що закарпатці надто захоплюються сексом. Скоріше – чоловіки думають, як прогодувати свою родину.

Поговоримо про чоловічу потенцію. Які причини того, що вона слабшає, а то й взагалі втрачається?

Основна проблема – це неправильний спосіб життя. Передусім – ожиріння, низька фізична активність. І як наслідок – виникають супутні захворювання: гіпертонія, цукровий діабет, атеросклероз судин та інші. Вторинно може впливати порушення статевої функції. А от у молодому віці проблема більше психогенного характеру, або виникає через інфекції, що передаються статевим шляхом.

Як лікують імпотенцію, або ериктиральну дисфункцію? Ви рекомендуєте пацієнтам використовувати лікарські засоби чи народні методи? Можливо існують якісь інноваційні методи лікування?

Лікують ериктиральну дисфункцію патогенетично, тобто потрібно знайти її причину. Може бути якесь супутнє захворювання, скажімо, цукровий діабет. Тоді потрібно провести корекцію в лікуванні і статеве життя людини покращиться. Деякі пацієнти навіть не підозрюють, що в них є порушення, хоча в них може бути діабет, порушено водний обмін, але вони скаржаться на зниження сексуальної енергії. Причини також можуть бути дисгормональні, запальні, психогенні. Наприклад, пацієнтові не вистачає чоловічого статевого гормону – тестостерону, тож у нього слабшає потенція. Такі порушення корегуються медикаментозно. Для цього є препарати як офіційно зареєстровані, так і біодобавки, а також препарати, спрямовані на те, аби їх лише продати заради бізнесу. Тому ми за цим стежимо і радимо людям дійсно дієві засоби, основані на доказовій медицині.

Раніше відома формула «в Радянському Союзі сексу немає» приводила до того, що про тему чоловічого здоров’я було прийнято відмовчуватися. І взагалі, урологічні проблеми довгий час вважалися ганебними. А як справи йдуть зараз? Чи відкрито приходять до вас чоловіки? Чи готові вони з легкістю говорити про проблеми?

У радянські часи я не працював, тому говорити про них не буду. Але закритість людей у цьому плані сьогодні є. Часто до уролога записують своїх чоловіків жінки. Наприклад, я працюю в приватній клініці «ПлюсМед» і туди на рецепцію часто телефонують саме жінки. Буває й таке, що приходить пацієнт, я його питаю, що турбує, а він не знає пояснити і каже: «Вибачте, я зараз подзвоню дружині й вона пояснить». Але проблеми у закарпатців є не лише з потенцією. У старшого покоління є труднощі з сечовипусканням, у них порушений відтік сечі, вони довго терплять, не звертаються до уролога й приходять уже в крайньому випадку, коли сеча перестає виводиться на фоні того, що в них прогресує аденома простати… і тоді вони екстрено потрапляють вже в ургентну лікарню, де необхідно їх лікувати не медикаментозно, а проводити оперативне втручання. Тож якби наші люди до лікарів зверталися вчасно, кількість таких випадків суттєво зменшилася б.

Чи бувають у роботі курйози, якісь смішні випадки?

Так. Якось до мене в приватну клініку прийшов пацієнт із якого несло перегаром. Я спитав, чому він прийшов п’яним. І чоловік відповів, що якби він був тверезим, ніколи б не прийшов. Було також таке, що один старший пацієнт, який мав проблеми з сечовипусканням, засунув собі у сечовивідний канал пензлик. Таким чином він хотів прочистити канал. Але пензлик так далеко застряг, що виймати його довелося хірургічним шляхом. Утім це не курйоз… і тут було не до сміху.

Зараз у Інтернеті дуже багато реклами засобів для збільшення членів. Чи справді все так просто? Чи це все – лише рекламний хід?

Це – лише рекламний хід. Часто пацієнти здебільшого роми хочуть збільшити свою чоловічу гідність. Тож вони колють собі в член різні мазі, застосовують переважно гліцерин, вазелін, очну мазь. Бажаного ефекту при цьому вони не досягають. Натомість виникають запальні процеси, набряки та дискомфорт. І це потім вимагає навіть оперативного лікування.

Дехто для того, щоб збільшити статевий орган, приймає ін’єкції ботоксу. Таке проводиться навіть в Ужгороді. Чи це безпечно?

У мене таких пацієнтів не було, але про такі випадки знаю. Це не допомагає і користі в цьому немає. Загалом збільшення членів – лише рекламний хід і ніякої ефективності в тому немає. Допомогти анатомічно збільшити статевий орган  може лише хірургічна корекція. Є такий метод, як вакуум-екстракція, що покращує кровообіг, допомагає лікувати ериктиральну дисфункцію (імпотенцію), але не збільшує статеві органи.

Чи правда, що чоловіки хворіють частіше за жінок і помирають раніше?

Чоловіки частіше недужають на більш грізні захворювання, ніж жінки. А хворіють усі приблизно однаково.  Просто у чоловіків переважають серцево-судинні захворювання, внаслідок чого маємо більше летальних випадків. У той же час тривалість життя майже в усіх країнах світу у чоловіків менша, ніж у жінок. Крім того, жінки більше дотримуються рекомендацій щодо лікування, роблять все, що лікар приписав і частіше відвідують гінекологів, ніж чоловіки урологів.

Кажуть, що причиною багатьох чоловічих проблем є жінки. Як гадаєте, це так?

Не думаю. Нам відомо, що через жінок навіть війни починалися. Просто вона може стати для чоловіка певним випробуванням на міцність. Жінка хоче бути переможеною чоловічим благородством і мужністю.

А як справи з чоловічим непліддям? Гінекологи кажуть, що зараз спочатку перевіряють чоловіків, а лише потім жінок. Чи багато в нас проблем у цьому плані? Які основні ви б виділили?    

У більшості випадків, за всю мою практику, першою йде обстежуватися жінка. Вона звертається до гінеколога, а він пропонує обстежитися й чоловікові. Для жінки цей період триває довше, бо для досліджень потрібно враховувати менструальний цикл, деколи – слід чекати певний час. Чоловік же в основному здає спермограму (перевіряється здатність сперми до запліднення), на основі якої можна оцінити, що робити далі. Тобто, як правило, пара обстежується паралельно і лише так ми можемо визначити причину непліддя. За статистикою в Україні неплідною є кожна четверта пара. З них 40% – через жіночий вектор, 40% – через чоловічий і у 20% – проблеми є в обох партнерів.

А кого лікувати простіше?

Складно сказати. Усе залежить від того, наскільки ситуація серйозна. Буває, що важче лікувати чоловіків, якщо в них взагалі відсутні сперматозоїди у еякуляті. Це вимагає серйозних підходів і результат лікування далеко не завжди позитивний.

Утім бувають важкі ситуації і в жінок. А деколи – у обох серйозні труднощі. Тоді застосовуються допоміжні репродуктивні технології, аби допомогти парі зачати та народити дітей. Хоча якщо в репродуктивної клініки результат успішності 9 із 40 відсотків, то вважається, що вона вже має хорошу репутацію.

Хоч статеві інфекції спеціалізація більше венеролога, але все ж, чи звертаються чоловіки? Які основні хвороби домінують?

Так. Звертаються. У чоловіків виникають скарги на порушення сечовипускання, різі, болі при сечовипусканні, біль у промежині, зниження статевої функції, дискомфорт, нехарактерні для норм виділення зі статевого органу та інші проблеми. Як правило, домінують внутрішньоклітинні збудники. Це – хламідія, уреаплазма, мікоплазма. Трапляється також трихомонада, урогенітальний герпес, вірус папіломи. І дуже рідко – гонорея, сифіліс.

Ви стажувалися в Угорщині. Чи сильно різниться наша і їхня медицина? Що в нас краще і що гірше?

Медицина їхня та наша дуже сильно відрізняються. Усе ж Угорщина – країна, що є членом Європейського Союзу, стандарти медицини там як у високорозвинених країн, таких як Німеччина, Франція. Ми ж – поки що держава, що не відноситься до Євросоюзу, маємо затягнутий перехідний період. У нас почалися реформи, але вони ще триватимуть довго. Лікарі і в нас, і в них талановиті, але в плані оснащення в нас ситуація гірша. Але хоч у наших лікарів важчі для роботи умови, не вистачає багато чого із обладнання, вони навчилися самостійно шукати вихід із ситуацій, що виникають, і клінічне мислення у них більш розвинене. В Угорщині допомога надається згідно зі стандартами, з протоколами, лікарів не турбує, де пацієнт знайде кошти на комп’ютерну томографію, де він її зробить. Усе регулює страхова медицина.

Мінеральна вода очищає організм. У нас її дуже багато.  Тож звідки стільки хвороб сечовивідної системи? 

Наші мінеральні води добрі для кишково-шлункового тракту, нирки вони майже не очищають. Єдине, що підходить для нирок із закарпатських вод – це слабомінералізовані Деренівської купелі. Вони мають сечовивідний ефект і корисні для нирок. Цим ми відрізняємося від Львівської області, де на курортах лікують саме нирки. Інше питання, що загалом води в нас люди вживають дуже мало. Часом коли у пацієнта в нирках виявляються камені, питаю скільки випиває води і він каже, що мало. Насправді ж у зимовий період потрібно випивати 1,5-2 літри води на добу, а влітку, коли довкола спека – 2 – 2,5 літрів, навіть до 3, залежно від того, чи пацієнт має фізичні навантаження, витрачає разом з потом рідину.

Скільки сексу має бути у чоловіка, аби він почувався здоровим? Чи правда, що утримування від близькості негативно позначається на самопочутті? І навпаки, чи дійсно спортсменів змушують перед змаганнями відмовлятися від сексу для досягнення вищих результатів?

У кожного чоловіка, залежно від віку і статевої конституції, своя норма. Пара сама регулює, скільки потрібно сексу для повноцінного статевого життя. У старших за віком людей, близькість повинна бути хоча б два рази на тиждень. Однак це також суб’єктивно. Утримання, звісно, негативно впливає на здоров’я чоловіка, сприяє розвитку застійного простатиту, гіперплазії простати (збільшення об’єму передміхурової залози, що може перешкоджати нормальному сечовипусканню), виникненню серцево-судинних захворювань. Більше того, згідно з дослідженнями, у сексуально неактивних чоловіків частіше зустрічається рак простати. Щодо спортсменів, то, ймовірно, це лише забаганки їхніх тренерів чи психологів. Хоча насправді перед важливими змаганнями спортсменам навряд чи до сексу, адже енергія спрямовується на досягнення результату. Однак секс не заважає спорту та досягненню успіхів, хоча все індивідуально.

А харчування як може впливати, скажімо, на хвороби нирок?

Гостра їжа, пересолювання, фастфуд, тонізуючі газовані напої є ворогами здоров’я взагалі. Щодо нирок то вони сприяють утворенню солей, порушенню фільтрації сечі і поступово людина, яка цією їжею зловживає, стає нашим пацієнтом.

Серед закарпатців багато заробітчан. Знаходячись тривалий час за кордоном, хтось користується послугами повій, а хтось – займається мастурбацією. Що корисніше для чоловічого організму?

Заробітчани мусять якось вивільняти свою сексуальну енергію. Але сказати, що мастурбація і послуги повій можуть замінити нормальне статеве життя з коханою людиною не можна. Звісно, послуги повій ризиковані, можуть спричинити виникнення венеричних захворювань, навіть СНІДу. Тому краще вже мастурбація. Але, на мою думку, чоловік має бути біля жінки. Якщо є можливість заробити гроші тільки за кордоном, то вже краще хай із ним їде і дружина, адже через цю гостру соціальну проблему можуть бути не лише труднощі зі здоров’ям, але й нерідко розпадаються родини.

Що таке простатит, від чого він виникає?  До яких наслідків може призвести не вилікуваний або недолікований простатит?

Простатит — це запалення передміхурової залози, яке може супроводжуватися болем в паховій області та порушенням сечовипускання або рідше протікати безсимптомно (асимптоматичний простатит). Згідно з медичною статистикою, простатит є найчастішим урологічним захворюванням у чоловіків молодше 50 років. Якщо він гострий, або його недолікували, простатит переходить у хронічну форму. Простата, як орган, виробляє секрет, який посилює активність сперматозоїдів, а порушення в її роботі може призвести до непліддя.  Крім того, простата – це ендокринний орган, який активує чоловічий статевий гормон тестостерон, тож порушення може викликати проблеми ериктильної дисфункції, хронічний больовий синдром. Людина, у якої виникають такі проблеми зі здоров’ям, починає психологічно «ламатися», впадати у відчай, у неї може навіть розвинутися депресивний розлад. Тобто при недолікованому простатиті якість життя сильно втрачається. Недолікований простатит може призвести до раку передміхурової залози.

Які найбільші вороги чоловічого сексуального здоров’я?

Передусім – малорухливий спосіб життя, зайва вага, шкідливі звички, нерегулярне статеве життя, стрес. У сучасному світі людина намагається досягнути певних успіхів у кар’єрі, заробити достатньо коштів, забезпечити добробут, але на фоні цього зустрічається з різноманітними стресами. Через це змінюється спосіб життя, з’являються шкідливі звички. Для здорового способу життя, спорту у людини не вистачає часу, і в результаті згодом це призводить до того, що чоловік змушений звертатися до лікарів і витрачати зароблені гроші на своє лікування.

А якого в середньому віку ваші пацієнти? Чи звертається молодь?

До мене звертаються чоловіки від 18 років, оскільки я дорослий уролог. Приходять і старші… крайня межа – 90 і більше років. Є пацієнти і серед молоді, і серед людей середнього віку, і літні люди.

А що робити, коли закарпатці надивляться рекламу, начитаються в Інтернеті і починають лікуватися самі небезпечними препаратами?

Закарпатці люблять займатися самолікуванням. Ми живемо в епоху інформаційних технологій, отже люди часто застосовують гугл-помічника, знаходять там різні методи лікування, переважно не дієві. Є й інші відхилення – послуги знахарів, травників, до яких люди готові прийти скоріше, ніж до лікаря. Я не кажу, що всі травники щось не так призначають, є таке, що дотримуючись навіть сумнівних рекомендацій, людина вірить у їхню дієвість і це допомагає.

Як, на вашу думку, на Закарпатті розвинена сексуальна культура?

Слава Богу, що в нашому краї вона в основному пов’язана з інститутом сімейних цінностей і вони, порівняно з іншими більш урбанізованими куточками України, Києвом, у нас на вищому рівні. Більшість пар стараються зберегти сім’ю і відповідно мати одного стабільного сексуального партнера. Буває, звісно, по-різному, у тому числі трапляються і відхилення. Наприклад, серед заробітчан, або в тих, хто веде невпорядкований спосіб статевого життя, часто змінює партнерів, а це може призвести до венерологічних захворювань. Також своєрідністю відрізняється ромське населення у тому плані, що там іде неконтрольована народжуваність, направлена не на те, аби виховати дітей і дати їм матеріальні цінності, а щоб мати їх велику кількість.

Розкажіть трохи про себе. Чим займаєтесь у вільний час, які маєте захоплення, куди подорожуєте, що читаєте, що цінуєте в людях.

У вільний час, якщо він є, більше займаюся родиною, зустрічаюся з друзями, люблю плавання, волейбол, спортивні ігри. Подорожуємо туди, куди вирішимо разом із дружиною. Якщо є змога, їдемо на моря. Зимовими видами спорту менше займаюся, більше мені до снаги літо, тепло. Читаю в основному медичну літературу, коли є час, можу почитати й художню. У людях ціную відвертість, щирість, добропорядність. А от улюблена страва – хороші пельмені.

Спасибі за цікаву розмову. Успіхів вам і вдячних пацієнтів.

Марина АЛДОН, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net